TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, August 24, 2016

MEE KICAP


Assalammualaikum Semua..



Ramai tahu apa dia mee kicap...ramai juga tak tahu mungkin...bila tengok bahan2nya yang simple pakat dengan hubby moh la kita try buat..lagipun kami anak beranak suka makanan yang berkuah ni

Pestime buat masa dah nak last posa hari tu...makin dekat nak raya mood masak untuk berbuka menurun...seisi rumah mak sibuk menyediakan bahan masak untuk raya...cari bahan2 dgn hubby kat Segi je



Pestime buat mee kicap, simple aja...sepatutnya tak berkuah..mee bayam digaul dgn kicap..sup dalam mangkuk lain tp saya suka banjir, ginilah jadinya



Ini pula mee kicap buat masa besday MIL saya...punyalah byk bahan sampingan hingga meenya tak nampak huhu

^
^
^
^
^
^


3 langkah dalam penyediaan mee kicap ni tak rumit pun


Mee Kicap

Bahannya - Sos kicap

Minyak bawang putih - 2 sb
Kicap pekat - 2 sb
Kicap cair - 1 sb
Kicap manis - 1 sb
Osyter sauce - 1sb

Bancuhkan semua bahan2 diatas boleh tambah jika kurang manis/masin ikut selera kita...tuang dan gaul bersama mee tadi





Minyak bawang putih

Bawang putih - 10 - 20 ulas dicincang halus

Tumis dengan minyak hingga kekuningan, jangan hangus tau
Bubuh sikit minyak bijan dalam 2 - 3 titik






Bahan sup

Minyak bawang putih - 1- 2 sudu
Kiub ikan bilis
Fish ball
Fish cake
Lada sulah
Daun bawang
Daun ketumbar

Masukkan kiub ikan bilis dan air (ikut banyak mana suka)
Lepas tu letak minyak bawang putih, didihkan
Masukkan fish ball, fish cake atau apa yg korang suka
Masukkan sedikit lada sulah, garam, daun bawang n ketumbar, siappp



Ini mee bayam saya...sedap guna mee jenis ni...baru terasa makan

Mee kicap ni keenakkannya pada minyak bawang putih, buat banyak boleh simpan lama, boleh juga letak dalam setiap masakan kita, memang sedap..

^
^
^
^
^
^

Mee kicap yg hubby buat masa besday maknya...meriah betul isi alamnya huhu



Sup bunjutnya hubby buat sendiri, jenuhlah cari kain putih utk bungkus segala rempah ratus...macam2 jenis fish ball diletaknya...sendiri nk makan



Terkejut juga saya bila nak dihidangkn banyaknya hubby punya menu or bahan sampingan mee kicap...taugeh ada..bayam rebus ada...entah apa lagi saya pun tak ingat...apa2 pun ia sedap dan dapat pujian semua...licin tiada berbaki, alhamdulillah

Ini cara saya n hubby punya mee kicap...suka tambah itu ini..



15 comments:

Kakzakie Purvit said...

Kalau licin tu memang sah sedap utk dinikmati bersama

Terima kasih titip doa buat almarhum bapak kakak.

Cho Zila said...

oh paling best... duk ipoh memang sekali seminggu tak pekena mi kicap cam ada yang tak kena. kat sini kenalah buat sendiri yer...

idzwa kamaruddin said...

kiter makan macam ni kureng skit..makan tu makan tapi tak "sepenuhnya" ;)

saniah ibrahim said...

Terimakasih kongsi resepi mee kicap ni.Akak nak try buat juga ,anak akak Iman mesti suka mee tak pedas macam ni.

dear anies said...

kak, tolong buka gerai jual mi ni saya nk beli hari2 ;-)

Lizzie Yasmin said...

sedapnya.. nie boleh jadi makanan org diet jugak nie.

norhidana miswan said...

dana tau mkn tp tak penah msk kak...
teror betul laki akak pandai msk mcm2...
menggoda btl lah mee kicap akak nih

saniah ibrahim said...

Terimakasih kongsi resepi mee kicap ni.Akak nak try buat juga ,anak akak Iman mesti suka mee tak pedas macam ni.

lieyalatif said...

penah mkn kat taiping ke ipoh dulu...femes kat sane mee kicap nieh...sedap kan kak..kalo budak2 suke laa sebb tak pedas...kalo kite ni sah2 kene cari cili potong heheehehehe

LYAfrina said...

MENU SIMPLE JE..TP NMPK SEDAP.. SUP2 NI MMG SEDAP..
nanti blh cuba jgk

Mummydearie said...

Oh, senang aje rupanya! Bolehlah try nanti kalau ada kelapangan. Tengok bahan-bahan sampingan mi kicap masa birthday celebration mother in law Nur tu, memang banyak betul. Tentu puas makan masing-masing.

wahida said...

wah sedapnyaaaa...tq share resepi ni kak...

kalau buat ni, mesti anak2 saya suka...

SYANI said...

Kat perak memang femes mee kicap ni..
Kak, mee bayam tu nak cari kat mana?

hainom OKje said...

Ohhh gini cara buatnya. Mcm wantan mee ye Nur. Ni kiranya mcm chinese style kot. Kalau org tua mcm kita kena letak cili padi banyak banyak ni baru pergh!

Mommy Cici said...

tak pernah try lagi. boleh cuba ni. thanks for the recipe