TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, January 18, 2012

ANYANG OH ANYANG........



Sebenarnya dah banyak kali hubby buat anyang, baru hari ni nak interprem. Kiranya ini makanan tradisi keluarga beliau mana taknya ayah hubby orang johor dan menurut kata hubby orang johor yang selalu buat anyang tapi tak tahulah kalau ada orang johor yang tak makan tau tak tahu....

Kebetulan hari itu saya bakar ikan kembong dan ada balance, memang sesuai buat anyang begitu mudah untuk menyediakannya





Bahannya -

  • Isi ikan kembung (dibakar)
  • Timun (ambil bahagian dalamnya dikaut dengan garpu)
  • Belacan (ditumbuk)
  • Limau nipis (diperah)
  • Cili padi dan cili merah (dihiris halus)
  • Bawang merah (dihiris halus)


Caranya -

Isi ikan kembung digaul rata bersama bahan seperti bawang merah, cili padi, cili merah, belacan dan isi timun serta masukkan perahan limau nipis




33 comments:

amirah said...

macam kerabu ke? sedapnyaa

AnneRaini said...

saya org johor tp say tak tahu pun psl anyang ni???? ayark sy tak pernah makan lorr

ct rahani said...

sy duk johor dh lebih 10 thn.. x penah lak dengar anyang nih.. bleh la try resepi akak ni.. nampak cam sedap..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

perghhh terliur moon nengok.. dah ler lapar nie.. ni kalo dapat pekena nie.. mmg best nie..

intan morsalin said...

1st dengar anyang n tgk anyang...cam sedap jer...mintak sket...ayah sya org batu pahat tp xpernah lak sebut anyang...nak ekna tnya dia ni

Mimy Hamid said...

kak sy orang johor tak tau pun anyang...makanan jawa or bugis ni?

lieyalatif said...

fuh....bace bahan2 pun dah buat terliur nie...kalah sambal belacan nie sis....sure bertambah mkn nasik panas2 nieh!

ieja amieja said...

ni first time dengar & tgk anyang , nmpk menyelerakan mkn dgn ns panas ni..

fieda said...

mmg tak pernah dgr pasal anyang ni..

anie said...

wah 1st time dengar n tengok...sebab bukan org johor pun..hihihi

Liza said...

perggghhh...tgh bhn yg dia guna pun dah tau sedap...rasa mesti cam kerabu kan, ada rasa pedas n masam...

syariza09 said...

first time tahu pasal makanan ni, sy utara mmg x tahu makanan selatan

Mama Ema said...

first time dgr anyang ni kak

Tina Othman said...

first time tgk menu ni

liemaopurut a.k.a ana said...

tak penah tau pun pasal anyang ni. tapi nampak sedap...

Zaliedana said...

Assalam kak,nih baru 1st time tgk n dengaq nma,ala2kerabu ke umai kut noh,tapi umai ikan mentah..

QueeN TerataI said...

errr x pnh tahu pun anyang nie.. hehehe 1st time dengar

miloais milo said...

tak penha makan beb... dan tak tau pun apa itu anyang...
kerabu ikan ker???

mamasuri said...

first time dgr ni...mcm kerabu yek??

norhidana said...

tak penah dgr pun kak... oh ye cik abg akak johor belah mana n org apa?yelah ada tmpt lain nama panggilan nyer lain... johor kan ada jawa,bugis juga melayu kt situ... tp cam rojak pencok jugak lbh kurang tp sbb dia gune isi timun kn

Fieza79 said...

uishh..mcm sedap je ni...nama tk pnh dgr..first time..!

Qhaifa Nur said...

amirah -

lebih kurang rasanya...
setahu akak kerabu pun ada bermacam jenis..

memang sedap sbb ada isi ikan...

AnneRaini -

mungkin family terdekat je yg tahu kot...

ct rahani -

rupanya ramai yang x tahu dan x pernah makan...mungkin makanan tradisi keluarga

C.M.A @CikMoonAdnan -

sesekali dapat makan memang sedapp...

*SiRibenMerah said...

cam sedap je neh..
nk kena try la nnt~

Tihara said...

sedap plak nama makanan ni..rasa mesti sedap jga kan :)

Qhaifa Nur said...

intan morsalin -

mula2 akak dengar namanya pelik juga...x pernah dengar juga

Mimy Hamid -

ayah mertua orang kampar johor...
family dia kot yg makan rasa ni..

lieyalatif -

makan dengan nasi pun dah cukup, lauk lain tinggal tepi ....

ieja amieja -

memang pun...

fieda -

memang dah agak x ramai yg tahu...

anie -

kelakar betul anie ni...

Qhaifa Nur said...

Liza -

saya rasa pun gitu...kadang bahan yg diguna sama guna nama panggilannya je lain...

syariza09 -

org utara rupanya....

MamaEma -

entah macamana orang dulu2 bole dapat nama ni pon x tahu..

Tina Othman -

first time juga...
cubalah....

liemaopurut a.k.a ana -

bagi saya sedap juga...bolehlah

Zaliedana -

yang ni mesti guna ikan bakar baru sedappp...

Queen Teratal -

tahu dah mesti ramai yang x pernah dengar...sekarang dah tau

Qhaifa Nur said...

miloais milo -

tak tahu nak cakap kerabu or apa...

mamasuri -

akak rasa pun gitu...

norhidana -

makanan ni dari atuk/neneknya orang kampar johor duduk kat air hitam sanun...

Fieza79 -

bolehlah....cubalah

SiRibenMerah -

suka sangat sebab letak isi ikan..

Tihara -

betul tu namanya pon bole tahan juga..

eB ezrin said...

cam umai la yer? :)

Totie@Tomy said...

sedap ni..lepas pantang nanti nak try resipi ni..

Rtp Farra Arisha said...

lebih menikmati ia jika dihidang bersama nasi panas! hehe, sangat menyelerakan untuk dimakan ;) tapi setakat ini arisha belum pernah coba resipi ini...will try to make this soon!

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Salam kenal. Mula2 baca napak cam ayang je 2kali baca baru perasan

KhaiRin - anies said...

1st time dgr n tgk

Hanis Azla said...

nmpk sedap.. akak org johor juga.. tp hari ni baru tahu resepi ni.. bloeh try nnt..