TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, November 3, 2016

MASUK KILANG SUSU


Assalammualaikum...

Keluar Felda Ayer Hitam kami terus menuju ke sini...kilang susu segar...kilang ni x jauh dari Felda Ayer Hitam...ini kali ke 2 singgah umah atuk hubby...masa tu ank2 kecil...kini kami dtg lagi

Akhirnya impian hubby nak bawa anak2nya masuk kilang susu segar tercapai...kilang susu segar ini diusahakan oleh kakak sepupu hubby Kak Long Yot 

Kilang susu segar ini disewa oleh kakak sepupu hubby dan diduduki di dalam Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu, Kluang....dah 16 tahun ia beroperasi...dan hasilnya dipasarkan di sekitar Negeri Johor malah ada diluar Johor juga

Kalau kat sini susu segar ni dah terkenal...


Dari jalan besar dah nampak tanda nama ni, konpom inilah tempatnya...almaklumlah pestime dtg sini


Tiada rezeki buat kami utk melihat pemprosesan susu segar dibuat kerana semua kerja buat susu segar dilakukan diwaktu pagi

Kami tiba sini jam 3.30 ptg...kilang hampir nak tutup...tak apalah janji anak2 dpt masuk kilang susu...

Dapatlah tgk satu, satu mesin susu segar...satu pengalaman baru bagi kami semua, selalu beli susu kat kedai aja huhu


Silalah tengok wahai anak2...inilah dia mesin proses susu ok...sorang2 dok perhati...kilangnya dijaga bersih...mestilah kualiti mesti dijaga


Sebelum tu saya tanya Kak Long Yot bole ke nak ambil gambar, boleh silakan, alhamdulillah...


Kak Long Yot owner kilang susu ni (pakai tudung kaler biru tuu) baik orangnya peramah juga...

Kilang ini diusahakan Kak Long Yot 4 beradik...semuanya perempuan tau...yg berdiri tu salah seorang adiknya...semua urusan kilang diuruskan bersama


Yeaay susu segar dah sampai...ada coklat, jagung n stoberi

Yang bestnya susu segar ni pure tiada bahan pengawet hanya ada gula dan perisa saja...tiada campuran seperti susu segar diluar sana...sini fresh lagi

Yang bestnya lagi ada susu segar perisa jagung tiada ditempat lain, sedap sangat2...stoberi n coklat mungkin kita pernah rasa...minum pula sejuk2 alahai teringat hingga kini 


Anak2 dgn susu segar x dapat dipisahkan...memang fev anak2...yg kelakar hubby x minum air susu...mamanya ok semua bole masukkk


Tempat simpanan susu segar...berlari anak2 nak tgk...sejuk tau...nasib baik Kak Long Yot ok


Sebelum balik KL, kami beli susu segar 30 botol semuanya...kalau kat kedai susu segar dijual RM 2.50 sebotol...cubalah rasa sedap sangat...tq 

In Shaa Allah, lain kali kami datang sini lagi dan bolehlah tgk cara2 susu segar dibuat tapi kena datang pagi okkk


- Kenduri Johor (Part 4)









15 comments:

Atie Yusof said...

sayang juga tak dapat melihat proses penghasilan susu kan..takde rezeki, dapat masuk kilang pun dah best.. dapt minum susu ori pun best nya tanpa pengawet.... moga perniagaan Kak Long Yot makin maju...:)

lieyalatif said...

bestnye kak nur...dekat dah tu dengan kampung lieya...boleh ke kak kami dtg melawat jugak...boleh beli susu tu secara byk2 jugak...dah le mmg peberet susu tuh....boleh tak kak? ...

dear anies said...

tingat rombongan sekolah ms kecik2 dulu

30 botol? byk nyerrr bak sebotol kak ;-)

norhidana miswan said...

bestnya dpt pg kilang susu kak...
pastu nampak teruja anak2 akak...
banyak tuh sampai 30botol compom anak2 akak seronok dok layan hari2 susu tuh

Qhaifa Nur said...

Lieya -

Ya ke dekat gan umah Lieya..rasanya x de masalah kot masuk kilang klau owner kata ok...bestnya..kak Nur klau dekat nk je beli susu2 ni...buat stok...fev ank2 juga

nini said...

Susu ni sedappppp.....lama dah tak minum....

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

ajaz games said...

It is truly a great and helpful piece of information and nice collection.
escape games
online escape games
new escape games
point and click games

aryan azra said...

seronok dapat pergi kilang susu, nanti boleh tengok cara memproses susu pulakkan, kilangnya pun nampak bersih terjaga. memenag baguslah, pernah tengok rasanya susu seperti tu mungkin keluaran kilang yang sama, nanti boleh beli dan rasa

Atie Yusof said...

Salam singgah Khamis kak... :)

Kakzakie Purvit said...

Kakak ni duduk Johor tapi tak pernah ke situ Nur
Tapi susu dia dah selalu juga beli sebab kalau ada hari usahawan di mana-mana macam sekolah tu ada jual.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam nur..
untungnya dpt melawat kilang susu. kalau akak pun teruja. dapat pula beli susu dari kilang tentu murah berbanding harga luar kan? tapi kalau org awam saja2 nak pegi beli dari kilang boleh ke nur? terliur pulak tengok susu2 berperisa tu.

wahida said...

ya ampunnnn kak...tu susu feveret saya...masa duk Johor dulu mmg selalu pulun susu berperisa ni...mmg sedappppppp...

la ni nak jumpa susu tu masa org jual kat bazar ramadhan je...susah nak jumpa...huwaaaaaaa...

hainom OKje said...

Susu ni ke yg selalu jual kat Pasar Tani Nur? Mcm sama jer....

Seronok tgk org melayu buat bisnes cenggini. Tumpang bangga jugaklah

Mummydearie said...

Rugi juga ya dah dapat masuk kilang tapi tak dapat tengok macamana susu diproses. Saya ni lalu aje tapi sampailah ke hari ni memang tak pernah singgah sini.