TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, March 24, 2016

KUIH KOCI LABU MAK


Assalammualaikum....



mak jarang buat kuih koci labu ni...dah rezeki...dapat juga makan

sebenarnya memang dah plan hujung minggu yakni last cuti sekolah nak balik rumah mak...selalunya bila cuti sekolah sure anak2 dah kena angkut balik rumah nenek...tahun ni lain sikit sebab angah azeem nak UPSR...ada kelas tambahan..kalau bole biar dia belajar lebih sikit

malam khamis berangkat gi rumah mak kami anak beranak...45 minit sampailah kami...dekat saja dari puchong nak ke batu caves hahaha

sampai aja mak tengah lap daun pisang lepas dilayar...nak buat kuih koci labu katanya...dah tahu cucu2nya nak balik...anak2 dok sibuk tanya macamana rupa kuihnya nenek...nantilah nenek buat

esok paginya baru mak buat...air tangan ibu semestinya terbaekkk 




labu ni mak ambil dari umah mak uteh, 
adik mak kat kuala selangor
singgah lepas balik dari perak lawat arwah pak andak
dah siap rebus dn lenyekkan



ada inti kelapa dalamnya
nampak sedap tak sabarnya nak makan
sabar nak kukus dulu kata makkk



inilah hasilnya lepas di kukus,
 lembut makan panas2 sedapnya
jenuhlah kami anak cucu nak habiskan


12 comments:

lieyalatif said...

bestnye kak nur...kuih rare nieh...susah nak jumpe....nak jumpe yg koci pulut hitam pun susah ini kan plak kuih koci labu....bertuah kak nur ngan budak2 dpt makan hah.....

kat opis lieya ade sorang member ni mak die jual kuih2 mcm nieh...legaaaa..dpt gak le selit2 order kalo kate teringin...tapi koci lemak pulut hitam jek laaa...kuih koci labu dlm mimpi je laa lieya dpt jumpe heheheeheheh

norhidana miswan said...

lahai bestnya kak....

takde bg tepung apa2 ke kak koci tuh? udahla banyak labunya msti lemak manis semua cukup... kalau org jual msti tak sebanyak tuh labu nya kan

eima said...

ooo ingat kuih koci ni yg pulut tu je .. rupenye labu pun boleh

Nafira usof said...

Alahaiiii.. rasa nak nangis jer bila tgk gambar kuih yg dah siap tuh. ailio pon sama laju nak mengalir. sedapnyeeeeeee. teringat kat tempat keje lama dulu. kat kantin ade kuih nih.. tapi memang kena berebut sebab laku keras! dapat makan satu nak lagi satu! sedap yang amat.

Chekgu Azrine said...

rajinnya kaknur buat kuih lelama camni....
saya tak berapa rajin sangat...rajin beli jek..hahahaha

babYpose said...

Sedapnya QN, jarang dapat ni kalau kat mall dah panggil kueh nyonya ke apa, paling best ibu QN rajin orangnya dan penyayang siapkan makan sambut cucu, Alhamdulillah.

nanonano said...

xpernah mkn,
mcm xde org jual kot kt ktn ni, haha
tp semuaaaa mknn yg berunsurkan labu sy sukaaaaaaaa, sedapnye, trbayang2 je mkn kuih koci perisa labu ni. haha

LYAfrina said...

sedapnya nmpk... x pnh lagi mkn atau jumpa koci labu ni..

wahida said...

huwaaaaaaaaa....nangis tengok...mana saya nak cari kuih ni kak....lama dah tak makan....huwaaaaaaaa...

Kakzakie Purvit said...

Rumah kakak sekarang ni ada labu bawa dari kampung
Tapi buat koci ni kakak tak pernah lagi.
Pernah makan masa hantar anak buah kakak bertunang dulu - sedap memang kan Nur.

che mid said...

Memang rebus labu tu dengan kulit2nya sekali ke... feveret CM ni.. tapi tak reti buat sendiri..hi hi

mun said...

huwaaa lama giler x makan kuih ni kak... pebret ni masa bebudak.... terliuqqq nengok...