TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, October 10, 2013

CH 2 - MOSSY FOREST & GUNUNG BRINCANG


Salam Semua.......


dalam diam hubby dah plan kalau datang CH kali ini beliau nak naik gunung dan minum teh kat tempat paling tinggi di CH ini kat mana lagi Sungai Palas Boh

dalam pemerhatian saya hari itu tak ramai orang yang nak naik ke sini lebih-lebih lagi ke Mossy Forest dan Gunung Brincang dengan keadaan jalannya yang sempit dan banyak selekoh tajam .....dengan penuh berdebar kami naik ke situ

akhirnya kami sampai jua tak lama lepas itu hujan pun turun  dan Mossy Forest (hutan lumut) ditutupi dengan kabus tebal yang amat sejuk sekali







jalan yang berkabus



perlu naik tangga untuk sampai ke atas
 punya tinggi kami naik tak sanggup rasanya



akhirnya kami sampai juga




sangat sejuk masa itu lepas hujan pula



kabus punyalah tebal hingga kami tak nampak perak atau pahang..hampalah



dibelakang tu nampak tak orang kat pondok tu
mereka camping kat sini sejuk yang amat sangat kata mereka







tengoklah anak-anak siap kata sejuk papa/mama
menggigil ni...itulah adat naik gunung





gambar atas dan ini...
semua pokok ditutupi lumut (mossy)
sebab itu dipanggil mossy forest




lepas turun mossy forest kami naik gunung brincang pula lagi tinggi









akhirnya hubby dan anak- anak berjaya naik menara kat gunung brincang...
mama dan aeish tunggu kat bawah saja

20 comments:

lia said...

saya x pernah g sampai kat hutan lumut ni... menarik nyer...

Tina Othman said...

Oh tak tau pun ada tempat ni

Bulan dpn nak g ch boleh lah try panjat gunung

Rai Ourkizuna said...

tengok pun rasa sejuk dah kak.. hahaha... rasanya ramai tatau pasal tempat ni..

adrianna syaz said...

Sya pun baru tau ada hutan lumut ni..nanti boleh la pegi..cantik tmpatnya ni..dah mcm filem twillight je ni.. :)

Qhaifa Nur said...

- (lia)

kak nur pun first time sampai...cantik juga

- (Tina Othman)

tahu ada gunung brincang...time ni tak kejar masa sangat tu yang sampai..

Qhaifa Nur said...

- (Rai Ourkizuna)

sangat sejuk Rai...puncak paling atas katakan..

- (adrianna syaz)

pelancong yang ramai panjang gunung ni...hari tu dari hong kong kami tegur..nampak memang seram sikit...sunyi

amirah said...

waa...bestnya kak. tapi saya ni penakut. gayattt...huhu

Kakzakie said...

Kawasan banyak pokok, tanah tinggi ditambah hujan itulah yg tambah sejuk. Masa ini kalau dapat makan nasi lemak sedapnya Nur..

eima said...

tak penah naik kot .. huhuhu tak sngup

JaSSNaNi said...

fuhyooooooo, tinggi tu.. hari tu nani x sampai sini, x tau pun sebenarnya.. hehehehe
syok CH ni.. nak gi sini cuti skolah december nanti, hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tengok gambar pun dah tau sejuk kat situ... lamanya tak pg CH..

QueeN TerataI said...

wah.. bestnya naik smp atas eh... ni kalau nk naik ni xleh la bawa baby.. heheh gerun...

Ann Ishak said...

baru saya tau dekat CH ada gunung yang boleh di daki :)

Oshin Kecik said...

bestnyaaaaaaa..

boleh masuk list tempat untuk diterjah ni ! hehe

::NureeN:: said...

ni buat nureen terpanggil nak naik CH lagi nih hehhe

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Bestnya Nur.. anak beranak dah smpi gunung brincang... berkabus sungguh tu Nur... mesti Sejuk sgt kn ;)

eira eixora said...

bestnya boleh explore2 macam ni. saya biasa singgah kedai2 tepi jalan je

n O e s u h a i m i said...

bess nya...tak pernah jejak lagi...thx kasi info...mana tau nanti2 nak ke CH...boleh jugak jejak ke sini..

Ummialyaanas said...

xpenah tau pon pasal tpt nih...
serius nk naik CH p tpt ni..

Khai♥Rin : anies said...

kalu sy naik ke situ, sure pastu..aahhhhhcooommmmm!!!