TEMAN ALAM MAYA KU......

Monday, July 1, 2013

SUKA - SUKA TAU...


Salam Semua...


hari ini n3 campur-campur
idea tak ada pula he..he..






kek besday azeem hari tu
masa nak potong punyalah lembut
nama tak ingat




masak gulai sotong cumil bersama buah kekondong
idea sapa cakap, sapa lagi my hubby la



bendi masak taucu sedap juga
saya konpom kutip bawang putih 
idea orang atas juga








di mana ni, mana lagi lumut ok
tak sah tak datang sini
kalau bole semua nak diborong
beli ikan bilis sudah semestinya
kat sinilah saya beli sotong cumil tu
anak - anak beli jajan mereka sendiri
yang 2 belakang tuh tak sudah pilih



abang-abangnya beli jajan
aeish beli anak patung




buat lagi kerabu rumpai laut
hubby cakap kita jangan celur dengan air panas
rendam saja dalam 4 jam
akhirnya ia kembang dan lembut
campur itu ini memang terbaikkkk




16 comments:

Ann Ishak said...

tak pernah lagi tengok rupa bentuk rumpai laut bila di buat kerabu, boleh makan rupanya ek rumpai laut ni.

Khai♥Rin : anies said...

suami akk kena bukak resto ni...

Qhaifa Nur said...

- (Ann Ishak)

dah buat kerabu sedap...
ratah pun bole juga cepat awet mudanya..

- (KhaiRin : anies)

kalau anies nak tahu my hubby minat bab masak ni...
buka restoran..besarnya angan-angan tuh...

JunAina said...

kat rumah ada stok rumpai laut, nanti nak try buat kerabulah.

lia said...

husband akak ni reti memasak la ek, lauk yg x penah sy tgk lak tu

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

benda masak taucu tu sedapnyer...
waa idea bagus ni...rumpai laut dibuat kerabu...

Kakzakie said...

Kerabu rumpai laut tu guna rumpai laut yg kita selalu makan jadikan jelly itu ke Nur? Kakak tak pernahlah lagi merasa mahupun buat.

e!ya said...

1st time tgk kedondong msk dengan sotong tue..menarik..resepi hbnd erkk

aanie said...

Kat lumut pun ada jual ikan bilis fresh ye kak? Sy igtkn pangkor je ada.....

lieyalatif said...

kak menarik laa pic mkn...ade yg lieya tak penah mkn pun...mcm kerabu tu ngan gulai sotong tu kak...siap boh kedondong lagi hah....mesti sedapkan masam manis buah tu....bendei masak taucu tu pun pestime tgk kak....oo akak suke makan bwang putih ke kak...tak pahit ke kak heheheeheh....

ape yg pasti, hasben akak kire pandai masak le kak yeak...idea ni boleh tahan jugak heheeheheh

::NureeN:: said...

sedap2...
terus lapaq

ibundo said...

oo0.. kedondong boleh buat gulai ye hii.. tak tau pun,

Bbwana adienia said...

salam kak..

paling suka dengan rumpai laut tu..best kalau campur hirisan mangga muda n tomato, perah limau kasturi, cili padi dan bubuh garam..then makan dengan ikan bakar..fuh, sedap gilerrr..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nampak sedap semuanye tu...yummeh..~

Tina Othman said...

Bestnya dpt borong stok ikan bilis, sedap ke kerabu rumpai laut tu

amirah said...

biru warna dia kak...sedap ke kak? nmpk cam menyelerakan jee