TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, July 25, 2013

DAPAT PUN LAKSA TEPUNG BERAS


Salam Ramadhan Semua...


sekarang ni susah nak cari laksa dari tepung beras, dah rezeki saya hari tu bila pergi pasar ada pula padahal dah pusing 2, 3 kali  last-last jumpa  beli 2 bungkus tak payah rebus terus makan saja, lagi bersemangat nak masak laksa hari tu











buat pula puding milo lapis oreo resepi saya ambil dari blog kak liza (intai dapur) RESEPI KLIK SINI sebab saya guna bekas besar jadi lapisan atas tak tutup habis tapi menarik dan sedaplah kak...nanti nur nak cuba lagi




kira jadi lah kan


sagu gula melaka ni buat last-last minit so makannya lepas terawih lagi sejuk lagi best





aeish punya kaler merah



along aiman kaler kuning

28 comments:

emy pokden said...

rindu nak g pasar kt kampung...rindu nak cari laksam yg dah siap tu..blk umah bt kuah putih jer...eh sy pun plannak wat puding milo oreo tu kak..sedap kan sejuk2 makan..

AnneRaini said...

menariknye puding tu kak nur...

::NureeN:: said...

aduyaiii...
td tgk blogger eina pon laksa jugka, kat cini pon.. huhuu sedapnyerrr

norhidana miswan said...

dana tak penah msk laksa kak hhehehe melampau kan... cantik je akak nyer sagu gula melaka tuh... sebijik2 gitu... camne akak bt ek? pastu siap ada mcm2 kaler lak tu

JaSSNaNi said...

ada pulak jual laksa beras yg dah siap kembang tu ye.. kat ner beli? sedap lah..

Qhaifa Nur said...

- (emy pokden)

buat laksam pun sedap juga emy..
tak jadi sangat puding tu..nak buat lagi...

- (AnneRaini)

memang ya Anne..
kalau tgk kat blog mereka cantik, geram ni..

Qhaifa Nur said...

- (NureeN)

lagi pekat kuahnya NureeN lagi sedap..tapi laksanya dah habis..

- (norhidana miswan)

hubby kak nur suka laksa...sebab rajin buat...

bila air dah menggelegak masuk sagu, selalu kacau..dah kembang terus tapis kat air lalu...bahagi sikit2 nak kaler apa..macam tu lah yg kak nur buat...

wahida said...

sedapnya laksa kak...huhu...ngences dah ni...


saya kalau nak mkn laksa, mmg kena beli je la, nak buat sendiri rasa tak berbaloi sbb suami dan anak2 tak mkn laksa...huhu...

Qhaifa Nur said...

- (JasNaNi)

ikut nasib Nani..tapi susah nak jumpa lagipun mereka jual tak byk...
ini pergi pasar selayang...selalu pasar tani ada kot..

Qhaifa Nur said...

- (wahida)

kalau hubby/anak2 tak suka memang kena beli..kalau buat rugi tak habis kan..

Rizziela said...

kitaorang panggil laksa beras

JunAina said...

Laksa beras ni kalau dekat Pasar Borong Selangor tiap2 hari ada tp kedai jual barang2 kelantanlah, nak laksam pun ada, tapai daun getah pun ada.

ct rahani said...

baca entry akak nih tetiba terasa nk makan laksa.. sedapnya.. :)

SYANI said...

Sedap tengok laksa tu tapi tengah pantang makan laksa... Dah genap setahun dah..erm...

Kakzakie said...

Kakak suka sago berkuah tu Nur. Lama betul kakak tak buat. Tempat bazar kakak pulak macam tak ada juallah. Kena buatlah kalau nak kan...

Sekarng banyak laksa semua yg ready aje susah nak yg ori macam dedulu.

ainnoraini said...

sedap la sagu tu nur...laksa pun sedap jugak..semua sedap la mcm ni..

eima said...

hari minggu boleh la nk buat sbb mls nk kopek ikan tu ..huhu

lieyalatif said...

fuh kak...puas hati tgk laksa yg akak buat tu hah....puas dari beli kat bazar tu kan kak....ishh terus rase nak mkn laksa...tapi kalo buat tak laku kat umah lieya ni kak sbb laki lieya tak suke sgt mkn laksa....

rajin akak masak mcm2 dessert hah...puding lagi, sagu lagi...untung anak2 akak...

Qashmere said...

Bestnya laksa kuah pekat camni

amirah said...

sedap2nya menu akak ni. laksa favorite tu!!

Tihara said...

alhamdulillah bestnya juadah :)

Khai♥Rin : anies said...

tetiba rs mcm da lama x mkn laksaaaaaa

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Di Pasar Dungun selalu ada jual laksa beras yang dibuat oleh orang kita.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dah lama xmkn laksa..haha..

-Sara- said...

sedapnya laksaaaaaaaaa! :)

syariza09 said...

sy baru td makan puding oreo, kwn yg buat,mentang2 la sy x posa kan hehehe.
mmg sedap pon puding tu

Nurul Nadiah+Khairil Syazwan said...

Kempunannnn!! Mujur dalam panang lagi kita ni kan?

ryza khairul said...

pasar borong slgor yg kt sri kembangan tu ye? sy slalu g xpnah nmpak la..kt bhgian mna tu ye?