TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, July 18, 2013

CERITA PUASA AFNAN


Salam Ramadhan Semua...


tak marah kalau afnan tak puasa
kalau dibuat alhamdulillah
abang-abangnya dari 5 tahun dah disuruh puasa
bagi saya dari umur 5 tahun inilah patut diasuh

sepanjang 9 hari kita berpuasa
afnan 2 hari tak puasa
mula-mula alongnya nampak afnan minum
mama pula nampak kulit pisang dalam bakul
tak syak lagi ini sure kerja afnan
bila ditanya katanya puasa

ok tak apa mama pun dapat idea
mama minta afnan angkat 5 jari macam bersumpah
ayatnya - kalau afnan tipu mama 
nanti mulut afnan senget
dalam pada tuh afnan terdiam
dan akhirnya afnan mengaku tak puasa
afnan tak nak mulut senget mama
nanti afnan puasa penuh

dan sekarang alhamdulillah puasa penuh
saya tanya kenapa afnan tak nak puasa
katanya - acik tak nak mati
aduh kelakarlah afnan ni

^
^
^
^
^
^
^
^

hari ini baru nak share menu buka puasa kami



pecal dan serimuka...



beli vadei dan 2 sejenis yang seangkatan dengannya...



kuih buah melaka tapi guna keledek, sedap juga...


25 comments:

AnneRaini said...

sedapnye pecal. sy tetiap kali turn ry belah sy mmg tgu nak gi umah atok sedara sbb nak mkn pecal die.. sedap sgt.

Cida de' Nuanza said...

x penah lg buat buah melaka keledek ni...
mcm nk try juga la nti

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
pandai afnan.. haikal yang 6 tahun tu pun puasa blom dapat lagi sehari penuh... selalu sampai kul 4 @ 5 dah sakit perut... tapi tak per la.. saya bagi chance.. next year kena la puasa.. sbb dah darjah 1.. kalau ikutkan saya.. dulu saya berpuasa umur 5 tahun lah.. sedap nampak buah melaka keledek tu..

JunAina said...

Alahai lurus kan anak2 ni. Baru mak gertak sikit.

Acik Erna said...

he he..camana pulak boleh jawab tak nak mati tu afnan

Queen said...

adoyaii.. pecal itu sungguh menggiurkan..

tapi kalau saya seorang yg makan
terasa ruginya.. haha


xpela.. setengah hari pun xpa.. janji ada daya usaha..

janji takdela baligh nnti pun masih tiada perasaan malu tak puasa

Ann Ishak said...

kuih buah melaka tu memang nampak veryyyyyyyyyyyyy, okay kak saya puasa hahahaha

amirah said...

buah melaka keledek? wow...sedapnya kak...huhu..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Nur...wah!mcm2 juadah berbuka puasa yer,anak2 pon tak sabar nk duduk berbuka nih.:)

Qashmere said...

First time tengok buah melaka pakai keledek...semua nampak sedap

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

anak2 akak pun suruh belajar puasa sejak 5 tahun.. tapi jarang yg penuh.. banyak yg separuh hari.. takperlah kan.. dorang baru nak berlatih..
tp bila masuk 6 tahun.. alhamdulillah.. penuh sebulan mereka puasa..

sedap pecal tu.. mmg feberet akak.. tahun2 lepas mesti buat pecal.. tahun ni mcm tak sempat je nak buat.. kena cari kat bazar jugala bila2 nanti.. hehe..

Liza said...

sama la dgn anak akk,semua start dr umur 5 thn puasa, Alhamdulillah..
bestnya pecal, lama akk tak buat..

::NureeN:: said...

x pernah mkn la buah melaka guna ubi keledek.. rasa mcm mana ya, teringin plak

SYANI said...

Adib baru 3 hari puasa.. itupun separuh hari.. Jenuh nak pujuk.

Kakzakie said...

Kakak pun ajar anak-anak kakak ketika 5 tahun juga Nur. Tapi kakak tak paksa ikut suka hati dia aje. Biasa kalau hari sekolah mereka tahan tapi kalau hari cuti memang tengahari aje dah makan... kakak tak sampai hati kalau anak merengek.

Kira bagus ni Afnan sebab lagipun budak lelaki kan kuat main tahan juga.

Kathy Tuah said...

macam anak buah sy, kene pandai psiko barulah puasa penuh :) kuih seri muka tu kuih feveret!

ct rahani said...

hehe lawak la afnan.. aidil pun beria bila tanya nak pose.. tp setengah hari je sbb x tahan nk botol susu.. huhu.. sy pun x paksa kak biar dia rela sendiri..

norhidana miswan said...

heheheh agaknyer dia rasa lapo sgt kak, itu yg katanye tkt mati tuh hehehe...

sedapnyer pecal tu kak... feveret nih, maklum org jawa

eima said...

kelapa takde klu leh gak buat buah melaka ...hmmmm MIL suka buat buah melaka keledek

Khai♥Rin : anies said...

hahahahah pnjg la akal akk...mungkin pasni afnan akn ingt smpi bla kata2 akk tu...

Rizziela said...

sedapnya.. menariknya

lia said...

comey la Afnan berpuasa.... tp xnak mati tu maksudnyer? he3

ainnoraini said...

baru jer buat buah melaka hari tu...kalau bulan pose mmg tak tinggal kuih tu...

asmah yusof said...

amboi meriahnya menu tue....sedap pulak tgk buah melakanya :)

aizamia3 said...

Alhamdulillah.. moga dak Afnan kuat sepanjang bulan puasa ni.. ;)