TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, June 18, 2013

MENTARANG & KERANG BAKAR


Salam Semua..


memenuhi permintaan dari aiman
semasa lalu di Tanjung Karang
nak makan mentarang bakar
order sekali kerang berbulu yang besar tu





menurut kata taukeh gerai tu 
kalau nak dapatkan rasa mentarang
atau kerang yang sedap
mesti guna kelapa untuk membakarnya
macam dalam gambar tuh



sepinggan 6 hinggit
kerang berbulu ni masa ribut saja ada
dibawa dari tengah laut tau kata taukeh gerai tu lagi
rupanya sedap betul mentarang bakar ni





sempat minta dengan taukeh gerai
nakkan penutup botol tu
nasib baik dapat, anak- anak..



sedapnya air halia dalam botol yang aiman minum
tak puas rasanya

23 comments:

AnneRaini said...

pernah makan mentarang tp kami kurang gemar pulak rasanya..agaknya sbb msakan tu xsedap..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

belum pernah mkn kerang atau mentarang bakar.. sedap ek? mentarang tu kalau nk mkn kena pegi belah2 tanjung karang atau kuala selangor je baru jumpa kan.. haii.. rindunya nak mkn mentarang..

Mama Vogue said...

Sedapnyer kak..
diorang bakar guna tempurung kelapa tu ye? Selalu kalau lalu tak penah nak singgah pun.
Next time bole try lah :)

JaSSNaNi said...

selalu lalu je.. tak penah singgah lagi gerai mentarang bakar n i... nanti nak try gak lah..

Qashmere said...

Tak pernah makan mentarang

qemaishak said...

qema tak pernah makan mentarang tu rasa cam kerang ke kak?

atty's said...

selalu balik kg , nmpk mentarang ni..tp lom pernah lagi terai

aanie said...

x penah lak makan mentarang ni...kerang berbulu pun fes time dengar..hehe...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa nanti nak try la makan mentarang bakar ni...tak pernah try lagik ni...

hazila said...

Musim mentarang ke sekarang? Fav ni...

Kakzakie said...

Kakak tak pernah makan mentarang Nur. Macam kupang juga ke atau macam ketam/udang. Macam tak adalah diJB mentarang.

Sama juga pepahat yg selalu kawan-kawan blogger tunjuk kakak tak pernah jumpa di JB ni.

wahida said...

mentarang banyak kat kampung saya kat sg. besar tu kak...


air halia? errkkk...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedap mentarang tu Nur, tapi dia ada musim jugak kan :)

Tina Othman said...

Menarik ni

Khai♥Rin : anies said...

sy x penah mkn tp ramai kata sedap...

Rai Ourkizuna said...

besar jugak kerang tu ya.. mmg patut pun masa ribut pun ada.. berat nak bergolek dari tengah laut.. hahaha..

Bbwana adienia said...

salam kak..

saya suka makan kerang..sedapnya..2 minggu yang lepas dapat juga makan kerang bakar setelah sekian lama x makan..

e!ya said...

uiks sedap tue..skrg dah musim dia erkkk

lieyalatif said...

mentarang lieya penah rase sekali kak....sedap gak kan...ye laaa pencecah die sedap tu jadi sedap tu hahahaahaha...tapi kerang bulu takpenah lagi rase kak...lieya ngeri nak rase wakakakaakak....

kak tgk anak2 akak mintak penutup botol ni teringat dulu2 dok kumpul sbb nak main cepen hehehehe...

yan's cottage said...

selalu tenguk...tapi tak sanggup nak makan he heee....

Fai CeritaCinta said...

mentarang tu fai tak pernah makan lagi.. rasa ape kak?? kerang tu memang nampak sedapppp giler. hehe...

norhidana miswan said...

ish2 ni yg rasa nk pg tanjung karang lg nih kak, aritu 1st time mkn mentarang terus jth cinta, udahla isi nyer penuh manis lak tu... tak penah lg try mkn mentarang bkr gini...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nur,selalu k.atie lalu lalang kat Tg karang ni..tp xpernah singgah pon beli mentarang nih!:)