TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, April 23, 2013

AGAR - AGAR RUMPAI LAUT


Salam Semua...


Sekarang tengah femes makan rumpai laut ni, kebetulan kat rumah ada 2 peket rumpai laut pemberian MIL. tak tahu nak buat apa.




Masa kat rumah MIL hubby buat kerabu sedap juga

Ini pula idea mak saya buat agar - agar rumpai laut. Sebelum anak - anak makan saya beri mereka rasa dulu jawapannya tawar giller he..he..konpom tak usik makan dan sekarang cuma tengok saja



(rendam rumpai laut semalaman, esok bole rebus hingga cair nak nampak sedap bila makan tambah pewarna)


Bila saya tengok kat tenet banyaknya khasiat makan rumpai laut ni untuk kesihatan malah kecantikan ini yang saya catatkan banyak lagi rupanya:


  • terkenal sebagai ejen kecantikan kulit semulajadi
  • menjadi kulit lebih putih dan tegang
  • melancar kitaran haid
  • melicin dan menegangkan kulit dan payudara (anti penuaan)
  • melambatkan proses penuaan dan melansingkan badan
  • menguatkan rambut dan jadikan rambut sihat dan bersinar
  • merawat penyakit gastrik
  • menurunkan tekanan darah tinggi
  • memberi kekenyangan
  • memberi tidur yang cukup dan lebih tenang
  • memulihara usus kecil
  • merawat gout dan menguatkan tulang dan sendi
  • dan banyak lagi



p/s - lepas ni nak cuba makan mungkin baik untuk kesihatan kita

17 comments:

lia said...

Akak kena gigh habeskan tu... Byk khasiatnyer utk kita kan

Cho Zila said...

ada kat rumah lama dah tak buat per2pun. . padahal dah tahu a khasiatnyertu...

Qhaifa Nur said...

- (lia)

lia, akak tak bole komen kat blog lia..tension betul

sekarang dah tahu khasiatnya, banyak betul...

- (Cho Zila)

bagus idea mak kita buat macm tuh...sekurang-kurang ada hati nak makan juga..

aanie said...

knp x tmbah gula? ke x blh ek? tgk merah2 tu mcm sedap....

Qhaifa Nur said...

- (aanie)

no gula...makan yang asli saja tau cuma bole tambah pewarna
baru berkesan..

Kakzakie said...

Nur... banyaknya sekali buat bilalah nak habis tu. Makan kongsi dgn hubby Nur sekalilah sebab banyak tu..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kalo manis sikit mesti dierang makan kot...saya tak pernah merasa lagi rumpai laut...
kalernyer tu dah menarik tu...

Khai♥Rin : anies said...

sy da mkn lbh sbln..alhamdulillah..skrg sy da rs perubahan pd diri esp time bln merah.. ;-)

norhidana miswan said...

bt kerabu tu mcm best je kan kak, tp kan baru2 ni ada terbaca kt fb katanye rumpai laut nih takde kolegen tp dia still ada banyak khasiat...

tak kisah la kan, jnji tak memudaratkan ok lah kn kak

NM03 said...

betul kata dana, tapi khasiatnya yang lain tetap ada...

::NureeN:: said...

mcm2 kebaikkan dia kan... tp tu la... nureen tak rajin.. tp teringin nk mencoba hehehe

Rinna said...

Kalau buat gini sapa2 pun laju je makannya kan.. tak de laa rasa tawar gitu.. :)

Cik Tia said...

hehe .. sedang aktif menggunakannya .. setakat ni , nice :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

memang banyak khasiatnye rumpai laut ni kan..tapi lily tak makan lagi..

lieyalatif said...

Kak pes time tgk buat agar2..mmg rumpaiblaut ni kalo kite masak die akan jd mcm agar2 kan....menarik la kak....tp lieya dah x amik kak...dulu makan separuh je sbb efek kat lieya berat badan naik.....rupenye ade org yg boleh kene efek gitu...gigih pi tanye doktor ni hehehehe

syariza09 said...

aar mmg byk khasiatnya. kt sini ramai gak kwn2 bli yg dh siap, yg ada perasa tu ok la

fieda said...

kita pun mkn gak...