TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, December 5, 2012

SATE MINANG.......


Salam semua.........

Kebetulan hari tuh teman FIL/MIL pergi Chow Kit untuk shopping sayur kampung, pergi pun jam 9 malam. Pelbagai sayur kampung ada pilih ajalah mana suka tapi yang tak best tempatnya memang sibuk dengan kenderaan lalu lalang (buat kat Jalan Raja Alang) kena berhati-hati sikit......

Sebelum balik singgah makan kat restoran minang berdekatan sini, nak order yang goreng-goreng tak ada rupanya so orderlah sate minang nak rasa konon.....sate minang kena order set ( 1 set 10 cucuk) kami pun order sate ayam dan daging....nampak macam sedap dengan kuahnya warna kuning pekat...bila makan rupanya sate minang ni daging digoreng baru dicucuk pada lidi sate, sebelum tu diperap dengan pelbagai rempah dari sana gitu......memang tak bole makan dari membazir kami makan juga he..he...



(sate ayam...bahagian bawah ada nasi impit....)


(sate daging......)


(hubby order air avokado..memang tak tertelan tekak saya..pekat...lemak-lemak...)



(suasana malam di pasar chow kit....)


T.E.R.I.M.A  K.A.S.I.H kerna sudi singgah sini...........

29 comments:

AnneRaini said...

sypun tak tertelan air avocado tu...pelik gak sbb ramai yang suke..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

glup!

Ya ALya said...

kuahnyer tu mentua selalu buat,mmg pekat,ada ayam kan dekat kuah tu....selalu tgk mentua masak mmg lama,sampai ayam tu hancur,tp family mentua makan dgn nasi impit,tak pernah makan dgn satay...

Aishah Jahirah said...

pekat nampak kuah satey tu...chow kit tmpt bizi,fenin...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Laaa.. ingatkan buat sendiri satay minang.. menggoda betul tengok satay ni bersama kuahnya yg pekat tu :D

Kakzakie said...

Belum pernah kakak jumpa dan merasa Nur. Tapi nampak macam sedap aje...

Lynn Hamzah said...

x pernah merasa lagi sate minang nie...

intanfirdaus247 said...

x pernah lagi cuba makan sate minang n..mungkin one day

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Tk pernah mkn lagi sate minang... nampak pekat kuah dia..

Jue a.k.a Ibu 2F said...

dua2 dah tak pernah try..hehehe

Qhaifa Nur said...

- (AnneRaini)

buat masa ni tak bole minum..esok2 tak tahulah...pekatnya

- (Mrs. Eady)

glup....

Qhaifa Nur said...

- (Ya ALya)

sedap juga mkn dgn nasi impit...susah juga nak buatnya Ya...

- (Aishah Jahirah)

kuah mmg pekat...biasalah chow kit jem..jem...

Qhaifa Nur said...

- (CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati)

nak buat oh tidak..rela beli he..he..sapa suka ok kot...

- (Kakzakie)

ramai yang belum pernah makan rupanya...byk rempah dlm satenya Kakzakie..

::NureeN:: said...

x pernah try la air avokado, mcm mana ya rasanya hehee...
perghh kuah satey banjirrr

aanie said...

pekatnya kuah dia...sy x penah try....xtau la blh mkn ke x sate ni...

Qhaifa Nur said...

-(Lynn Hamzah)

bukan selera kita...

-(intanfirdaus247)

dah cuba baru tau..rasanya..

Mama Vogue said...

nampak macam menarik satay nyer..
Air avokado? husband suka la..hihi.
Mamavogue pun tak tertelan dek tekak :)

Qhaifa Nur said...

-(LiLy@MamaQiStInA)

satenya mmg lain sangat...dagingnya digoreng dulu..

-(Jue a.k.a Ibu 2F)

manalah tau esok2 teringin pula he..he..

mamyharraz said...

sy suka g pasar cokit sbb situ sayur murah..buah pun murah :)

norhidana said...

tak penah mkn sate minang tuh...

dulu2 rajin gk gi psr buah cowkit tp psr basah tak penah pg... heheheh dana nih kurang minat pg tmpt yg sesak2 sgt gitu...

BERT said...

tak pernah try lagi satey minang... nampak sedappp je umpph

Ummiarissa Mahdi said...

ohh..satay minang camtu cara masaknya...kot2 ada tempat2 sedap...kebetulan situ tak berapa ye..

azieazah said...

Dah lama tak makan Sate Minang ni. Dulu-dulu di Kg Baru tu, sate minang dijual dalam daun pisang bentuk kun. Sekarang dah tak dapat orang jual camtu.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam.Apa kabar?Lama k.atie xsinggah kat sini.Arini,k.atie pon mkn sate gak tp beli kat apasar mlm jer:D

QA's ~ mamapapa said...

nyum!nyum!sedapnya sate minang :)

AYuNG said...

penah try sekali jer...tuh la 1st & last..hehe, x tertelah kat tekak =)

qemaishak said...

qema pun kurang suka sate minang ni, pernah try sekali beli kat pasar malam..

Dkna Abza said...

tekak dkna tak boleh terima satey minang...huhuu

munna said...

munna suka air jus alpokat tu.... klu gi kl... mesti singgah kat area gombak tuk makan sate dan air tu