TEMAN ALAM MAYA KU......

Monday, November 19, 2012

IMPIAN DIMAKBULKAN JUA........


Salam semua........

Dah lama tak bertandang  rumah rakan-rakan, rindunya.......

lamanya blog berehat, nampak ada sedikit sawang ni kena cepat-cepat  bersihkan...sesekali dapat cuti panjang memang best dan sekarang dah kembali bertugas......


Jumaat 09/11/12

Saya half day hari tu kepala jadi blur kerna Afnan kena chicken pop, saya dan hubby tak sudah bertukar fikiran dok fikir apa nak buat, last-last saya call mak lang (mak saudara) seorang bekas bidan terlatih minta pendapat beliau. Sebenarnya dari anak sulung hingga ke 5 ni, mak lang tempat saya mengadu jika anak-anak tidak sihat.

Hubby nak bawa Afnan dapatkan injection kat klinik...mak lang kata jangan, mak lang minta saya beli syrup panadol dan calamine lotion (warna pink) sapu pada kulit.....

Entah macamana boleh terlintas dalam kepala nak singgah kedai ubat cina, ini ikhtiar terakhir kami dan alhamdulillah dengan beri Afnan makan ubat cadangan dari mak lang dan herba cina ini nampaknya berkesan.........




pek merah - herba untuk mandi
peket kecil - makan serbuk mutiara campur sedikit air dan minum, sangat baik untuk demam campak 
(RM 10/= satu peket kecil)
saya beri Afnan minum serbuk mutiara dulu lepas 2 jam baru makan syrup panadol.........



memandangkan susah nak dapat daun bambu, saya mandikan Afnan dengan ubat herba ini......




lepas 2 jam baru beri Afnan makan syrup panadol dan sentiasa saya sapu calamine lotion ini...syrup panadol kena makan sebelum anak demam, makan setiap 6 jam sekali........selama 3 hari juga saya beri ubat ini pada Afnan

Alhamdulillah doa kami dimakbulkan jua, CP Afnan mulai kering dan tak banyak CP yang keluar di badan dan muka dan kami yakin dapat meneruskan niat untuk ke Johor keesokkan harinya....syukur padamu ya Allah......

27 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nur...Alhamdulilah,Afnan dah semakin sembuh...G coti2 mesia ke?

lieyalatif said...

KAK...first time tau pasal herba tu kak....selalunye cari daun bambu jek....bagus gak akak share ...baru laa tau...ye laa kadang2 susah gak nak cari daun bambu tu....

Nieyl said...

teringat kes nieyl 2thn lepas...mase tuh umur nieyl 22 thn..nieyl baru kena CP nie...kebetulan umah nieyl mmg ade taman pkok bambu tuh...nieyl nekad mandi ngan air rebusan daun tuh...3 ari berturut..Alhamdulillah...kering.. nieyl MC seminggu aje... :)

intanfirdaus247 said...

Lama nur bercuti..Alhamdulillah nasib CP afnan dah baik kan

N i e Z a said...

Alhamdulillah..dah sembuh dah afnan yer..

Qhaifa Nur said...

- (azatiesayang)

wsalam...
alhamdulillah sihat sudah...
cuti blik kg hubby dan hadiri kenduri kawen kat johor.....

- (lieyalatif)

klau kat kg byk daun bambu ni lieya..KL susah nak cari adapun kat batu caves...
serbuk mutiara mmg berkesan utk CP...mandian herba membantu juga...

Qhaifa Nur said...

- (Nieyl)

air mandian daun bambu bagus juga..tido atasnya bagus juga..hilang gatal2 dibadan.....

- (intanfirdaus247)

mmg lama..bukannya slalu dpt cuti gini...syukur afnan beransur sembuh..

Qhaifa Nur said...

- (NieZa)

alhamdulillah juga...
skrg baru tenang nk bekerja.....

Ena's Palace said...

baru tau..ada jugak herba cina yg boleh digunakan utk CP ni..senang la camni just cari kat kedai je kan..

::NureeN:: said...

sng la klau mcm ni sbb skrg ni bkn sng nk cari pokok2 kayu kan :)

Kak Nik Ja said...

Alhamdulillah Afnan dah sihat..hoooray so bolehlah gi jln2..:) jgnn lupa bawak ubat sekali!

Kakzakie said...

Syukurlah Nur... kira tak tergendalalah segala perancangan.

Tihara said...

as salam

moga cepat sembuh iye

Acik Erna said...

As salam Qhaifa..alhamdulillah Afnan dah sembuh

Ema Blog said...

tuan blog cuti..blog pun rehat sekali..hehehe..Alhamdulillah anak dah sembuh..

Qhaifa Nur said...

- (Ena's Palace)

herba cina membantu juga....

- (NureeN)

betul tu...kat kg byklah...

AnneRaini said...

alhamdulillah cepat sembuh..husband sy pulak kena kayap..punah plan nak gi PD..huhu

Qhaifa Nur said...

- (Kak Nik Ja)

skrg ni ubat sentiasa dibawa, senang nanti...dpt juga balik johor...

- (Kakzakie)

persediaan awal telah dibuat, alhamdulillah tak tergendala program...

Qhaifa Nur said...

- (Tihara)

salam.....
terima kasih.....

- (Acik Erna)

salam...
alhamdulillah, makin sembuh...

Qhaifa Nur said...

- (Ema Blog)

bersawang blog dibuatnya he..he..
syukur....

- (AnneRaini)

moga hubby Anne cepat sembuh...

norhidana said...

alhamdulillah, tak slh mencuba perubatan tradisional...

Fieza79 said...

bgus jgk ye herba tu..yg tau selama ni daun bambu je ubat nya..alhamdulillah dh sembuh..lega hti kan

Ann Ishak said...

alhamdulillah nur, sihat jugak anak ye. mujur nur bertindak cepat kan

BERT said...

Alhamdulillah.. cpat smbuh ye afnan .. lega sudah... mmg risau bila anak sakit kan.. saya pun dah rasa huhu

outbound malang said...

salam super sahabat,
tetap semangat dan sukses selalu ya
ditunggu kunjungan baliknya :)

Cho Zila said...

baguihni untuk anak2 kalau dapat masalah cam gini... terima kasih bagi tau...

syariza09 said...

sy pon br tau psl herba & serbuk mutiara, info terbaru ni. tq :)