TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, October 4, 2012

TEPUNG BERAS MENU ANAK MASA KECIL.......


Salam Semua..........

Hari ini nak kongsi menu makan anak-anak semasa mereka berumur 2 bulan. Makan tepung beras untuk gantikan nestum. Anak-anak tak pernah diberi makan nestum jika ada yang lebih baik dan berkhasiat apa salah jika kita cuba. Makan tepung beras ni saya buat 2 x (pagi dan petang) dan diberi sehingga 6 bulan yakni sebelum mula makan nasi lembik.

Macam saya sendiri punyai 5 orang anak walau dah diberi susu badan + susu botol seakan-akan tidak cukup asyik lapar, MIL cadangkan saya beri anak-anak makan tepung beras + sedikit susu tepung anak+ sedikit air dan dimasak hingga pekat (saya suka buat cair) sebagai menu tambahan makan anak-anak.



(inilah menu tambahan anak-anak masa kecil dulu)


Kalau nak tahu makan tepung beras ni badan anak-anak akan jadi tegap, berisi dan alhamdulillah anak-anak jarang sakit lebih-lebih lagi demam.

Baru ni saya ke rumah MIL untuk lawat atuk yusuf, saya nampak anak buah hubby yang baru lahir dan berusia 53 hari dah diberi makan tepung beras ni.

Bayangkan walau sudah diberi susu ibu + susu botol asyik menangis saja last-last MIL suruh beri makan tepung beras. Macam tak percaya baru 53 hari dah makan. Sekarang makin montel tau nanti saya akan n3 pasai baby baru ni.





  
(gambar ni saya ambil pada 30/9/12 baru berusia 53 hari, sekarang lagi montel geram sungguh saya tengok, sayang mak long nih......)




p/s - permintaan dari atuk yusuf  minta hubby yang guntingkan rambutnya., hari ini impian itu tercapai..........

28 comments:

Aishah Jahirah said...

mmg montel...lebih elok dr maknan terproses kat pasaran kot...

BERT said...

ohhh cmtu ke.. blh la sy cube nti bile dh brsalin.. dr gune nestum baik buat sndri..

AnneRaini said...

baru 2 bulan dah bagi makan?MIL sy nurse jadi die memang larang bg anak belum 6 bulan makan.

eB said...

bambamnyer dier... :)

mamasuri said...

ala tomei tembam nyer..geram sy tgk...

Qhaifa Nur said...

Aishah Jahirah -

mmg montel.....tang pipi yang geram he...
betul petua org dulu2 bagus juga...
mereka kan orang lama....

BERT -

cubalah....
anak2 semua serasi makan nih....alhamdulillah tiada apa2...

Qhaifa Nur said...

AnneRaini -

mmglah kalau ckp dgn nurse mmg kena marah...tak elok utk bayi katanya...
tak tahan juga asyik menangis sbb lapar......
kata MIL yg penting nawaitu kita semua utk anak2 kita...insya allah

eB -

bambam sangat eB...

JaSSNaNi said...

betul tu.. dulu2 tengok mak masak tepung beras ni utk adik.. mak suap camtu guna jari pun boleh.. hehehe.. :) montel baby.. :) alhamdullillah.. sihat ye.. :)

Qhaifa Nur said...

mama suri -

budak2 bila tembam kita yg geram....

Qhaifa Nur said...

JaSSNaNi -

lega....ada juga yg pernah makan tepung beras ni...
beri guna jari ibu lagilah besar khasiatnya...
mmg benar baby akan berisi bila makan tau.......

amirah said...

sy x berani kak sbb anak2 saya susah nk mmbuang..bg air beras je pun susah nk mmbuang.

Qhaifa Nur said...

amirah -

risau juga bila anak2 susah nak mmbuang...asyik nangis saja...
kalau dh mcm2 cara buat x bole elok jumpa doc....

Nens Collection said...

wahh..montel2! die..geram..
tepong beras yg buat kuih tu ke kak..hoho

Kakzakie said...

Anak-anak kakak semua start makan solid food masa dah 5-6 bulan gitu. Ikut sangat nasihat doktorlah konon. Tapi nasib anak-anak kakak ok mungkin sebab janji bersama kakak fully breast feed dah kenyang agaknya..

Montel betul anak sedara Nur ini ye..

Ema Blog said...

elok ke baru 53 hari dah dikasi makan..kalau doktor pasti tak benarkan..sebab usus masih kecil...

Qhaifa Nur said...

Nens Collection -

geram kan..kan..
yup, tepung beras yg kita buat kuih tu...
masa anak2 kecil inilah yg mereka makan.....

Kakzakie -

mmg tak pernah gitau dgn doc ap yg anak2 mkn sebelum 5-6 bln...cuma kata bagi susu saja...mmg kena marah...
kita cuba beri pada anak2 dulu kalau serasi teruskn kalau tdk stop...takut ada kesan sampingan juga...

mcm saya hubby dari kecil dh diberi makan ini skrg turun kat anak2 pula...

Qhaifa Nur said...

Ema Blog -

mula2 terkejut juga....
alhamdulillah tiada apa2....
jika nak beri kena cairkan sikit......

Dkna Abza said...

geram nak cubit pp baby tuuuuuuuuu

aanie said...

sy x berani..sy bg adam mkn cukup2 6 bln....masa sy pantang kat umah mil, dia nak bg nestum..masa tu sy tgh tido...marah betul sy....sb maybe sy ni jenis ikut ckp doktor kot...hehe....tp kalo baby tu ok, xpe kot....cuma sy je yg x berani..

Fieza79 said...

ikut kan di larang sebenar nya tp tu la kan ikut niat la...smoga yg terbaik utk anak kita...fieza alhamdulilah susu badan shj shingga skrg..6 bln bru stat mkn puri sebelum beralih ke bubur nasi..nestum di pasaran mmg tk penah bagi lngsung...

ummiarissa said...

kesemua 6 anak saya tak pernah makan tepung beras ni...memang kenyang saya jamin walupun tak pernah cuba...hmmm...nak cuba kat anak buah lak

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nur..anak2 atie pon makan tepung beras yg disangan ni gak...ni Arwah mak la yg suh buat sbb cucunya nagis jer.Dh bg mkn...br diam :D
Tp mmg la,anak2 atie tegap jer...xder la lembik masa bayi.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

montel :)

sy perasan gak..baby zmn skang..sebelum 6 bulan..dah bg nestum.. tepung beras... sebab baby xkenyang2.. mesti dalam susu ada campur nestum sedikit.. baru laa dorg kenyang..

Unknown said...

Ei... Cute nya...sy nk cube la..bby baru nk masuk 3buln... Mulut da nganga n lidah asyik nk tekalua je.... Mil ckp bby nk mintak makan... Mula nya , sy xbgi... Last2 duk rumah dgn bby cube buat tepung beras ni...kasi dia rasa... Tp muka dia buat mimik plk.. Yelah. Dia xsuke benda asing masuk mulut dia.... Isap susu pon BF... Maybe betul ckp ibu2... Suap pakai jari ok kot... Mybe dia leh terima... Insyallah.. Sy nk cube... Harap bby sy temok mcm bby ni...

nur alifah said...
This comment has been removed by the author.
nur alifah said...

kak campur dgn tpung beras tu campur gitu je ke nk kne msak atas dpur plak bby sy 5 buln

Syakeela Lala said...

Baby sy pn 5bulan ni. Mak sy suh bubuh 1 atau 2sudu. Campur air 1 cwn kcik je. Masak sampai likat. Lepas tu tutup api n sejuk kn. Nk cmpur susu bdn boleh. Formula boleh atau campur puri pisang ke epal ke. Gaul2 suap. 😊

Syakeela Lala said...

Baby sy pn 5bulan ni. Mak sy suh bubuh 1 atau 2sudu. Campur air 1 cwn kcik je. Masak sampai likat. Lepas tu tutup api n sejuk kn. Nk cmpur susu bdn boleh. Formula boleh atau campur puri pisang ke epal ke. Gaul2 suap. 😊