TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, October 31, 2012

CITER SEBELUM KORBAN......


Salam Semua............


Lepas jumaat jam 3 ptg lembu 9 ekor untuk korban sampai kat surau perumahan saya. Kebetulan rumah pun bertentangan padang dan surau zoom gambar dari rumah saja.

Anak-anak sepantas kilat keluar nak tengok lembu korban, sekor demi sekor dibawa turun dari atas lori lalu diikat pada pokok mengikut nombor yang telah diatur.

Peristiwa yang tidak disangka berlaku lembu no. 5 telah terlepas dari pegangan tuannya kerna tali pengikatnya pendek, memang bernasib baik hari tu lembu tu tak kemana hanya berlari dalam kawasan padang menjeritlah penduduk taman yang hadir termasuk saya yang tengah zoom gambar dari rumah.




(9 ekor lembu utk korban dah sampai...........)



(inilah dia lembu yang terlepas tu no. 5.......)



(tetap datang ke arah kawannya..........)


Hampir 1 jam saya menyaksikan adegen yang cemas ini (cemaslah sangat he..he..), alhamdulillah mungkin lembu ni tahu ia akan dikorbankan, ia akan datang balik ke lembu-lembu yang lain merintih nasib agaknya. Bila tuannya datang untuk menangkap mesti ia akan lari dalam hati bila nak selesai ni hari makin petang, masih ada 4 ekor lagi atas lori........

Bijak juga tuan lembu ni dibawanya masuk lori dan diparking betul-betul depan lembu tadi dengan tidak disangka-sangka lembu tadi terus melompat naik atas lori, apalagi dengan cepat-cepat pintu besi ditutup rapat. Rasa bersyukur sangat masa tu semuanya telah selesai dan akhirnya semua 9 ekor lembu selamat diikat hanya tunggu masa untuk dikorbankan....





(lori diletak betul-betul depan lembu, tengoklah lembu tu siap pandang lagi rakannya yang ada atas lori..........)



(tak sangka ia lompat atas lori, alhamdulillah.........)


Kalau semua nak tahu inilah lembu korban kami adik beradik, lembu no. 6...............





( sebahagian  lembu-lembu sedang lepak-lepak........)



(amzar dan aeish tolong jaga lembu mama ok.....)

45 comments:

JaSSNaNi said...

hehehe.. macam2 gelagat lembu kan.. tapi kecil nye size lembu tu... hmmmmm.. :)

intanfirdaus247 said...

Alhamdulillah…semuanya selamat kan..meriah tak kat area sana? Intan balik kedah..hehe..

mamavogue said...

Salam kenal dari mamavogue jugak :)

Area rumah + padang tu macam area umah mamavogue, tapi bila terpandang bukit bukau kat belakang tu confirm bukan..hihi

cheqna said...

aha la...kecik sjet lembu2 tu
mesti meriah kan

Qhaifa Nur said...

- (JaSSNaNi)

mereka pun tahu akan dikorbankan....
size lembu mmg kecil, pihak AJK surau yg uruskan, mmg tak berbaloi dgn wang yg kita bayar tapi allah maha mengetahui segalanya......

- (intanfirdaus247)

alhamdulillah, selesai sudah...
mmg meriah nanti citer...balik kedah, seronoknya.....

Qhaifa Nur said...

- (mamavogue)

salam kenal juga.....
ingatkan 1 taman, bukit tu batu caves...rumah mmg depan padang luas permandangan kita....

- (cheqna)

size lembu mmg kecil, entah malas nak fikir2...masa tgk mulut mmg membebel juga he..he..
tapi dah niat kita korban, terima seadanya......

::NureeN:: said...

hehehe, lembu nak main lompat pagar kot :)

NM03 said...

aku tak leh tgk binantang kena sembelih, nak nangis

norlieharumaini said...

cantik background petak petak ni.. cane buat kat blog.. boleh beri linknya..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

hehe..nak main lari² lembu tu sebelum dikorbankan..Lily tak berani tgk binatang kena sembelih..sedih kot..

Tina Othman said...

byknya lembu sampai 9 ekor, meriahnya korban kat sana ye

munna said...

banyaknya lembu korban.... meriah nampaknya.... Alhamdulillah selesai sudah ibadat korban

BERT said...

fuhh sampai 9 ekor.. nasib baik yg terlepas tu datang balik ya.. selesai sudah ibadah korban ni.. moga dapat banyak pahala darinya.. :))

Kakzakie said...

Pandai juga tuan lembu tu Nur, kalau kita entah apa jadi agaknya.

Qhaifa Nur said...

- (NureeN)

main lompat sebelum dikorbankan, nasib baik tak terlepas.....

- (NM02)

kena berani utk tgk, klau tdk terlepas cara2 korban dibuat..mmg sedih juga...

aanie said...

byknya lembu smpi 9 ekor.....

agaknya dia warm up je kot.....dia dah tau nak kena korban, tu yg dia x jadi nak lari tu....hehe...

Mimy Hamid said...

oo rumah akak depan padang ni ke...selalu gak lalu sini

Qhaifa Nur said...

- (norlieharumaini)

tq sudi singgah....
blog kesayangan ni he..he..
pergi kat pilihan background kita, dari situ keluar linknya, terus copy....buta IT juga ni he..he..

- (LiLy @ MamaQiStInA)

mmg sedih...slalu daging beli kat pasar saja bila tiba korban macam tu rupanya...

Qhaifa Nur said...

- (Tina Othman)

thn ni byk pula, tup-tup 9 ekor rupanya, mmg meriah......

- (munna)

thn ni meriah sikit...macam ada pesta pula munna....
alhamdulillah, selesai sudah.....

Nazayiena said...

Nasib baik lembu tu x lari jauh2 dan xde aksi kejar mengejar.

Qhaifa Nur said...

- (BERT)

mmg tak sangka thn ni meriah sungguh...
nasib tak pergi jauh, kalau tidak jenuh nak ganti balik he...he..

- (Kakzakie)

bygkan Kakzakie 1 jam berlalu tanpa berbuat apa2... nasib baik mereka terfikir begitu.....

Qhaifa Nur said...

- (aanie)

lembu2 tuh tahu apa yg akan berlaku...lembu2 terpilih dari yang ESA juga...jgn lupa...

- (Mimy Hamid)

klau Mimy bawa anak pergi check up kat klinik tu, akak mcm perasaan macam kat tempat akak jugalah...
smlm tgk gambar kawen mcm tempat amzar konvo baru ni....

aaaa mmg dekat sangat kita ni, entah bila2 nak jumpa....

qemaishak said...

qema xsempat nak tgk lembu yang diakikah untuk ammar & aisya sebab jauh dari rumah, mesti meriah ni kan

Liza said...

bnyak jugak korban kali ni ye, sampai 9 ekor lembu...fuhhh msti letih kan...

Qhaifa Nur said...

- (Nazayiena)

alhamdulillah, nasib baik tak ada....

Qhaifa Nur said...

- (qemaishak)

kebetulan rumah depan padang/surau kerja jadi mudah juga...
yag best bole nampak apa yang berlaku juga.....

- (Liza)

alhamdulillah, ramai yang ambil syer korban juga....

Kesuma Angsana said...

kenapalah musim ni lembu2 ramping2 belaka he he he

norhidana said...

beruntung lembu2 tuh... dpt msk syurga...

Qhaifa Nur said...

- (Kesuma Angsana)

mmg ramping semua lembu2 korban ni...
susah nak jawab ni KA...

- (norhidana)

mmg beruntung lembu2 ni dana....

Tihara said...

as salam

macam2 ragam kan time nak koraban ni..anak buah saya dah takmo makan daging sbb dia takut lepas tgk lembu kena sembelih..mcm2 :)

AnneRaini said...

cemas tu sbb takut lembu tu mengamuk pulak. kalau sy dah lama lari dah..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nur...byk tu 9 ekor lembu.Puas la semua org merasa ya.Alhamdulilahhhh

Cho Zila said...

9 ekor baguihnyer penduduk taman ini...
alah teringat kat lembu yang lari masa bapa sedara akak kawen dulu...

Qhaifa Nur said...

- (Tihara)

salam.....

ada juga budak yg trauma lepas tgk lembu kena sembelih....

- (AnneRaini)

mmg cemas pun, takut lari entah kemana...
time ni nak pujuk x boleh hati tgh sedih sbb nak kena korban.......

Qhaifa Nur said...

- (azatiesayang)

salam....

thn ni mmg byk yg masuk syer...
mmg puas melapah juga......

- (Cho Zila)

alhamdulillah....
lari juga lembu, hilang tak dpt dikesan yup...mcm2 hal

lieyalatif said...

kalut dibuatnye kan kak hahaahah...lawak plak bile bace...seb baik laa die nak join kawan2 die balik dlm lori...senang keje org kg hah heheheehehe

Qhaifa Nur said...

- (lieyalatif)

berharap masa tuh jgnlah dia lari..mmg tak akan dpt balik lieya....

eima said...

kak rumah akak taman batu muda kah ???
ai sgt kenai pemandangan padang tu ... slalu sy lepak depan tu... my SIL dok situ ... betui depan pdg ... rumah cik yah .... kak next week my MIL br balik dr Vacation sy nk pi jumpa die ..meh jumpa sy meh ..... ari sabtu mayb saya pi situ ....

Kak Nik Ja said...

salam nur...amboi3x lembu tu sesaje nak bg org suspen ekk...syukurlah segala berjalan dgn lancar.
hepi belated birthday Nur!!

azieazah said...

Ada nampak tak mata lembu tu berlinang sedih? heheheh

fieda said...

anak2 saya takut nk tgk lembu kena korban..

Kathy Tuah said...

nasib baik dia x lari ke tempat lain..kalau x, jenuh jugak nak mengejarnya..hehe..

Rai Ourkizuna said...

meriah..jenuhla yang tukang sembelih dan tukang lapah tu kan..hehehe..

ieja amieja said...

surau tmpt akk pun 9 ekor lembu tumbang..surau fasa sebelah plk 6 ekor lembu..jenuh tuh nak melapah memandangkan ramai yg balik kg..

Ya ALya said...

yg saya tahu sis lembu saiz kecik ni kt tmpt saya 2000++ gak la....klu yg besar 3000++ ...lembu mmg mahal sekarang....