TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, September 12, 2012

BILA KAWAN-KAWAN MAK DATANG BERAYA.......


Salam Semua....

Ramai yang bersetuju tahun ni raya dari rumah ke rumah ikut giliran. Rumah mak kena hari rabu lepas seramai 30 orang kawan mak datang yakni jiran-jiran tetangga.......

Balik kerja saya apalagi tolong mak masak. Kunjung mengunjung dijalankan selepas solat isyak 1 hari 5 buah rumah mereka akan singgah, malam tu rumah mak mereka datang jam 9.45 malam........







(antara menu malam itu.. lontong, sambal ikan bilis, goreng pisang, kuih kaswi dan buah-buahan .......)






(lontong.........)


(pisang AWAK ABU besar betul buahnya, first time saya dengar namanya....FIL saya yang tanam)


(pisangnya tebal dah besar terpaksa potong 3........)


( kalau nak tahu goreng pisang ni yang habis dulu, mana tak makan panas-panas memang sedap........)

26 comments:

♥ ROS ♥ said...

Tringin nak wat mkn2 kat umah.. :)

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum...
Gambar yg last skali tu best.. pisang goreng.. i likeee 100x..

norhidana said...

best gk kan gini... pisang goreng mmg best lg garing2, kalu ada sambal kicap lg umph kak

Nens Collection said...

nyum..nyum..suka sgt pisang, buat la bagaimanapon..pisang ttp menjadi buat hati saya..hehe

*SiRibenMerah said...

wow.. pisang goreng raya2...

hazila said...

Ramainya tetamu, seronok kan.

lia said...

Ramai tu skali harung yg dtg... Da mcm ada org nak masuk minang pulak..

syariza09 said...

sejak puasa hingga raya, tak makan2 lagi pisang grg ni.
ramai yg mkn ni yer, maklum la sedap mkn panas2

Qhaifa Nur said...

ROS -

seronok menjamu tetamu makan...
bab kemas mengemas tuh yg kena fikir balik hik..hik...

JaSSNaNi -

Wsalam......
tuan yg goreng tak dapat makan..frust betul...

Qhaifa Nur said...

norhidana -

FIL akak orang johor..sambal kicap sentiasa ada dana..tak sedap tak makan bersama, hubby yang pandai buat....

Nens Collection -

goreng pisang memang pujaan ramai....

Qhaifa Nur said...

SiRebenMerah -

kalau semua nak tahu semenjak FIL ada kebun ni goreng pisang kerap saya buat...cuma rajin dgn tak rajin aja.

hazila -

memang ramai, meriah juga....

Qhaifa Nur said...

lia -

macam orang masuk meminang belum kenduri kawen lagi yup lia...dah ramai...

syariza09 -

lama betul ni tak makan goreng pisang...

Kesuma Angsana said...

yg paling best tu pisang goreng tu hehehe

Qhaifa Nur said...

Kesuma Angsana -

dah tau ramai yang suka goreng pisang ni hik..hik..

ieja amieja said...

mcm baraan plk ye..ada sesetgh tmpt buat mcm tu..terasa kemeriahannya bila diserbu beramai2 gitu

Kakzakie said...

Kalau kakak pun pilih pisang goreng dulu Nur sebab yg lain dah biasa kan dan rata-rata masak lebihkurang itulah...

Gemuk pisangnya:)

Qhaifa Nur said...

ieja amieja -

sebab tu perlu muafakat....
seronok kunjung mengunjung ni....bole eratkan silaturrahim....

Kakzakie -

betul tu Kakzakie makan yang ringan2 dulu..baru yang berat2....

memang gemuk pisangnya....

dwaty said...

rajinnya... anak dara sape la tu tolong susun sudu... hehehe

lieyalatif said...

wahhh best la kak...dah mcm baraan (org jawa panggil tu marhaban laaa heheheeh)....sehari 5 umah...fuuhh mmg sengkak la perut...mau masing2 masak berat2 tuh...tapi camni laa sonokkan kak....

BERT said...

tang pisang goreng yg sdp tu... huhu

MamaEma said...

bagusnya..mengeratkan silaturahim sesama jiran

Qhaifa Nur said...

dwaty -

tak payah disuruh...tetap nak buat juga...

lieyalatif -

baraan...baru faham maksudnya
tapi kan lieya cian tuan rumah yg last tuh makanan byk x habis sebab semua dah kekenyangan.......

Qhaifa Nur said...

BERT -

tahu dah...betul cakap dana cicah dgn sambal kicap aduh..aduh...

MamaEma -

setuju..bole eratkan silaturrahim......

Cho Zila said...

memang sedapler panas2 kalau sayapoun pilih yang itu .. tambah2 dah kenyang makan kat banyak rumah...

Qhaifa Nur said...

Cho Zila -

setuju..makan panas2 sedapnya...
tak cukup 1 ni...

LYAfrina said...

ramai y dtg tu..penuh rumah..
goreng pisang ni berbeza dgn trg punye..