TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, July 31, 2012

TOFU TERBALIK....



Salam semua ......

Ini gara-gara tengok sheila rusly masak dalam program ketuk-ketuk ramadhan dengan menunya tofu terbalik ahad lepas. Nampak sungguh simple betul, petangnya terus kami adik beradik buat menu untuk berbuka puasa.



Memang sedap dan sangat rangup makan pula dengan sos yang dibuat sendiri..........










Bahannya :

Tofu goreng
isi udang
isi ayam kisar
bawang merah (potong dadu)
bawang putih 
daun sup
1 biji telur


Cara buatnya :

1. Belah bahagian bucu tofu dan keluarkan isi dalamnya
2. Campurkan udang, ayam, bawang merah/putih, daun sup dan isi tofu, digaul rata
3. Setelah itu masukkan telur dan digaul lagi
4. Dah siap masukkan dalam tofu dan digoreng terbalik............



p/s - yang simple lagi sedap rupanya...........

48 comments:

Adylia Qarissa said...

nampak garing betul nie :)

hazila said...

Selalu juga tengok rancangan tu tapi menu yg ini tak perasan pulak. cantik je kan...

baby lydia said...

nmpk sdp je n simple..bole try nih

Nurul Aznil said...

nicey... now ada idea baru nak abihkan tokua kat rumah tu.
asyik tokua sumbat jer :P

Kakzakie said...

Cantik juga bubuh dalam pinggan. Makan cecah sos pun sedap nie Nur..

atty's said...

simple je buatnya ..nanti leh terai

KhaiRin : anies said...

nk buat la tp tofu tu nk ganti dgn benda lain.tq kak

lia said...

mmg simple... bley try ni...

tq kak share kat cni...

AnneRaini said...

sypun tgk gak rancangan tu..mmg plan nak buat gak..tunggu beli tahu tu je..

Rai said...

suka tengok rancangan masak2.. hahaha..

mamasuri said...

ala sedapnyer..kte dh lah hantu tahu

Qhaifa Nur said...

Adylia Qarissa -

hingga tengah malam masih garing lagi..

hazila -

dah siap cantik macam kelopak bunga pulak...

:: Mrs.Eady :: said...

ehh..senang je kann..

Qhaifa Nur said...

baby lydia -

sedap dan simple...

Nurul Aznil -

jom tukar selera pulak...

Qhaifa Nur said...

Kakzakie -

sangat rangup Kakzakie...
Nur suka sangat nih....

atty's -

sangat simple.....

Qhaifa Nur said...

KhaiRin : anies -

bole aja ganti dgn benda lain....

lia -

akak suka bila sheila kata dia suka resepi ni sangat simple.....

Qhaifa Nur said...

AnneRaini -

keyh..plan dah ada
apalagi cuba ok baru tau...

Rai -

boleh tingkatkan masak2 kita juga....

Qhaifa Nur said...

mamasuri -

seronoknya makan tahu cicah sambal kicap hi..hi..

Mrs. Eady -

mudah sungguh......

Anamarza Sue said...

TAK DPT TGK RANCANGAN TU, TV ROSAK HUHUHU

amirah said...

kak, tofu tu yg camne ek. ada jual ke yg tofu goreng camni? pernah tgk tofu kering je yg orang masuk dlm lontong tu. ke kita kena goreng sendr dulu? nak wattt..menariknyaa..

Sue-Rya Qistina said...

mcm best je. tp nk buat sorg2 tu yg agak malas tu. hehehe

Tina Othman said...

pergh terliur tgk, sedapya

Qhaifa Nur said...

Anamarza Sue -

TV rosak, tensionnya.....

amirah -

tofu ni bisa org campur dlm mee kari...cari yg tulis tofu goreng...yg dlm lontong boleh juga...
dah bubuh segala isi baru goreng, jgn goreng dulu......

Qhaifa Nur said...

Sue-Rya Qistina -

betul klau buat sorang2 tak best...

Tina Othman -

tak tau nak cakap macamana dah buat baru tau hik..hik..
yg pasti sedappp.......

eB said...

nmpk sdp. kena try nih
tq yer share :)

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

aiyo terliur pulak!

Tihara said...

menu yg jarang org buat..dap nyew :)

fieda said...

mesti sedap ni..

AYuNG said...

perghh...senang sgt nih...
mesti kena try nih..hehe =)

kakchik@ella said...

hmmmm .. sedap

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waahhhh sesuatu yg menarik ni kak.....

Gee® said...

ye lah Qhaifa... k.gee pon terlior tgk... tp tak terbuat lagi... sedap yer?

Kesuma Angsana said...

special ni, mesti sedapkan

Qhaifa Nur said...

eB -

sedap jugalah eB...
nanti bole buat....

Khairul Hakimin B. Muhammad -

sori, klau terliur hi..hi......

Qhaifa Nur said...

fieda -

biasa-biasa aja....

AYuNG -

memang pun....
jimat masa & tenaga hi..hi..

Qhaifa Nur said...

kakchik@ella -

hmmmmm....boleh, boleh...

C.M.A @ CikMoonAdnan -

setuju..setuju...
cepat, mudah ...seronok nak buat yek.....

Qhaifa Nur said...

Gee -

jangan kata kak gee, saya yg tengok pun terlior....

Kesuma Angsana -

special bab bentuknya.......

dwaty said...

saya tak suka taufu... tapi tengok ni cam sedap jer...

MamaEma said...

tak makan taufu

LuN@_aiDi said...

menarik neh! nak cuba juge ler^^_

Qhaifa Nur said...

dwaty -

laaa..ya ke...

MamaEma -

tak makan juga, jom pakat tengok ajalah hik..hikk

LYAfrina said...

wah,,menarik gak ni..xpernah pon jumpa lagi..blh cobaaa ni

Ya ALya said...

sis bg alamat umah sis yer...ni email ya fizalya82@yahoo.com

ummiarissa said...

sedap ni...mujur salin resepinya...boleh buat untuk moreh..

Maya Mayana said...

rajin akak masak2...thanks yer kak..nanti senang boleh la yana cuba :)

lieyalatif said...

ooo gitu rupenye care buat die....leh laa tiru ni kak...lieya copy dah resepi....

norhidana said...

nnti2 nk cube gk lah ni... nmpak mudah tp menyelerakan...

❤Kamsiah❤ said...

sos buat endiri ke?