TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, July 17, 2012

RAHSIA SEDAPKAN KUAH LAKSA........


Buat laksa lagi, kebetulan masa pergi pasar selayang untuk cari bahan-bahan hubby buka satu rahsia ada seorang teman beliau beritahu nak sedapkan lagi kuah laksa masukkan ikan sardin dalam tin so saya cuba hasilnya sangat memuaskan hati saya, sedap memang sedap..........




( laksa bersama bali ais........)



( ikan sardin ini dihancurkan biar kasar-kasar)




p/s - tengok masterchef malam tadi kreatif sungguh dato fazley, patut dia menang.............

47 comments:

Kakzakie said...

Oh ye Nur.. kakak tak pernah cuba. bagus juga kan sebab sardin pun mudah nak hancurkan.

Itulah bagusnya bila jenjalan blog dapat petua baru. Kakak suka:)

lia said...

mcm2 style kan org wat laksa...

AnneRaini said...

sy igt letak sardin tu versi org perak...sy pulak kurang suka yg letak sardin..hehe tekak lain2 kan.

wahida said...

tak pernah masak laksa sbb hubby tak mkn laksa...so, kalau teringin nak mkn, saya beli jer...huhu...

♥ ROS ♥ said...

ros tkut nk cuba nih :P hihihi.. nnt leh la try :)

Qhaifa Nur said...

Kakzakie -

bagi Nur tak salah mencuba dari situ kita tahu...

suka tu Nur mesti berblog banyak manafaatnya.......

lia -

macam 2 lah lia...nak sedap berbagai cara......

Qhaifa Nur said...

AnneRaini -

betul juga kena tengok tekak masing-masing, ada suka ..ada tidak......
saya orang perak mak tak pernah letak sardin....

wahida -

kalau ramai buat untung...
kalau sikit isi rumahnya baik beli aja....

Qhaifa Nur said...

ROS -

sekadar mencuba juga.....
tapi yang best bila anak2 kata sedaplah mama......

eB said...

MSKKAN SARDIN TIN X NAEK BAU YER?

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

aah, mmg mak lnda pun bg petua tu.. mmg masak sure letak sardin setin..:)

mamyharraz said...

suka jugak mkn laksa.
tp baru tau letak ikan sardin pun boleh.

Fieza79 said...

dh lama tk mkn laksa huhu...

oo sardin tin ye rasia nya..ok bleh cuba nti...huby suka mkn laksa..

Kesuma Angsana said...

mmg ade yg wat kuah laks guna ikan sardin dlm tin je!

liemaopurut a.k.a ana said...

lar camtu ker?? nanti nak try jugak la....thanks fr sharing ;p

memang suka dato fazley menang...dia layak!!!

Sue-Rya Qistina said...

saya dah pernah try laksa yg guna ikan sardin dlm tin. dan tekak saya mmg xley terima. huhuhuhu

Liza said...

thnx ye Nur sbb share petua2 ni...akk tak pernah lg buat guna ikan sardin ni, nnt blh la akk try buat....thnx sekali lg...

lieyalatif said...

Wow petua yg menariks ni..., penah mkn gak member buat mmg betul lain sikit rasenye.... Tp mmg sedap!!

KhaiRin : anies said...

kalu sy msk x pe, kalu mak msk jgn hrp la sbb dia x mkn sardin

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pernah juga dgr resepi kuah laksa guna ikan sardin.. maksudnya.. dah letak sardin takperlu letak ikan rebus yg lain dah ye? mekasih berkongsi..

Qhaifa Nur said...

eB -

bau tetap ada tapi dah kita masukkan bunga kantan, asam keping dll hilanglah juga bau sardin 2, tak meloyakan....

Belinda Adzmi Ibu IIhamny -

ini resepi orang kuala kangsar tau...
saya yg baru cuba bole terima.....
sedap yup......

Qhaifa Nur said...

mamyharraz -

sebenarnya ramai yg dah tahu cuma tak war2 kan aja...

Fieza79 -

yg pasti nak sedapkan masakan pasti ada petua, ini yang saya tahu....
kalau ada lagi bole share......

Qhaifa Nur said...

Kesuma Angsana -

memang ada terutama orang perak, kuala kangsar........

liemaopurut a.k.a ana -

sila..silakan...
dah buat gitau ok.....

setuju memang dia layak menang......

Qhaifa Nur said...

Sue-Rya Qistina -

nak makan ni ikut selera tekak kita juga...jangan dipaksa hi..hi..

Liza -

tq kembali.....
kuah laksa buat macam biasa kita masak cuma nak sedap tambahkan sardin dlm tin aja......

Qhaifa Nur said...

lieyalatif -

nampaknya tekak lieya boleh terima...
seronok bila ramai kata memang sedapppppp....so betullah seperti saya kata.....


KhaiRin : anies -

betul orang tua ni tekak tak sama dengan kita.....mereka suka yang asli tiada campuran.....

Qhaifa Nur said...

MaDiHaA a.k.a ana -

bukan begitu..
kuah masak seperti biasa, ikan perlu direbus campur itu ini macam biasa kita buat cuma bila dah mengelegak baru masukkan ikan sardin serta kuahnya dalam periuk, ikut suka nak letak banyak tau sikit......
jangan masak ikan sardin saja nanti lain pulak jadinya.....

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

oooo..lepas nie bleh arr suruh mak buat ikut petua nie.. hehehe

moon xpernah masak laksa.. suruh mak je laa.. hehe

Qhaifa Nur said...

C.M.A @ CikMoonAdnan -

sekali dapat masak excited betul....

Tihara said...

ooo dapat satu rahsia secret recipe..hehe, mmg nampak sedap la..terliur ni :)

Aishah Jahirah said...

saya pun guna ikan sardin tin utk pektkan kuah laksa.cuma sejak org ckp xelok makan sardin tin dah jarang campur sekali kuah laksa...;)

Qhaifa Nur said...

Tihara -

sedap juga.......

Aishah Jahirah -

yes, memang bole pekatkan kuah laksa kita...

jarang sangat masak sardin...

Norzie hany said...

Ohhh ye ke,baru tahu.Terima kasih berkongsi nanti bolehlah sis cuba.

::NureeN:: said...

org2 png mmg buat laksa bubuh ikan sardin ni, tp nureen org kedah mmg x brapa suka klau ada ikan sardin.. hehehe
klau bubuh cikit2 x rasa sardinya ok la :)

::FAIZ:: said...

saya sgt suka mkn laksa....

ieja amieja said...

sy mmg dah tahu sesetgh org buat laksa bubuh ikan sardin dlm tin tu..so far sy x pernah lg buat cam tu..tetiba teringin lak mkn laksa..hehe

ummiarissa said...

saya baru tahu juga ni..tq for sharing..

Qhaifa Nur said...

Norzie hany -

sama-sama kasih....

NureeN -

ingatkan orang kuala kangsar aja, png pun ada juga....kalau gitu belah utara sana popularlah...
ramai yang tak bole masuk tekak ni....

Qhaifa Nur said...

FAIZ -

fev juga sebab tu rajin buat.......

ieja amieja -

sekadar nak kongsi petua untuk semua....

Qhaifa Nur said...

ummiarissa -

kalau sedap bole cuba lagi....

Fai CeritaCinta said...

wahhh, tu jer ke rahsianya kak.. boleh try ni. Fai ni memang "hantu" laksa. hihi... thanks kak untuk tips ni ^___^

ct rahani said...

festime dgr latak sardin lam kuah laksa.. leh try ni kak.. msti sgt sedapkan.. :)

MamaEma said...

saya tahu makan jer kak..ngeh3x.

fieda said...

saya pun buat gini..ada kawan yg bgtau..

Maya Mayana said...

laksa ni feveret tp tk pnndai buat..bagus juga beritahu resipi ni yer..thanks ;)

norhidana said...

ohooo senang je ingtkan susah td rahsianyer... tpkan dana tak penah sekali pun bt laksa kak... tak kisahla laksa penang ke johor heheheh...

Anamarza said...

Tak pernah buat laksa guna sardin :)

biela bell said...

tiba2 rasa lapar..dah lama tak makan laksa..

Mimy Hamid said...

kak..sy pantang laksa la...sedap nya iskk