TEMAN ALAM MAYA KU......

Friday, July 6, 2012

KULIT TEMBIKAI + SOTONG.....



Mungkin ada diantara rakan-rakan semua yang pernah makan atau masak menu dari kulit tembikai.....
Bagi saya ini first time saya makan boleh dikatakan rasanya seperti labu air, sedap juga. Selalu kulitnya kita buang cuma makan isinya yang merah saja tapi kini tidak lagi, bagi saya kulitnya boleh dimakan.....






  • kulit tembikai di potong kecil-kecil dan direbus
  • tumbuk bawang merah, bawang putih, lada hitam dan campur sedikit kunyit
  • buat seperti masak air
  • nak sedap lagi masukkan sotong, ayam dll



masak air kulit tembikai + sotong.........

33 comments:

Acik Erna said...

salam qhaifa nur..memang tak pernah makan dan masak..

hazila said...

Saya tak pernah masak tapi pernah makan rasanya. Itupun lama sangat dah....

miloais milo said...

tak penah masak juadah tu
dan juga tak penah makan....

baru ni lah jumpa - juadah kulit tembikai

syariza09 said...

x pernah mkn pon, tp pernah tgk kwn msk ni

liemaopurut a.k.a ana said...

saya pun pestaim makan masa pegi rumah mak saudara suami. memang sedap sungguh.

Kakzakie said...

Ohh... ye Nur. Kakak tak tahupun. Terima kasih mana tahu satu hari kakak nak mencuba.

lia said...

kulit tembikai fav ayah saya cuma x campur sotong @ ayam.... kulit tembikai semata...

AnneRaini said...

tak pernah buat lg tp mak pernah bgtau sedap buat sayur...selalu kulit tembikai buat halwa je..aduh lamanya tak makan halwa tembikai.

Qhaifa Nur said...

Acik Erna -

salam..
saya pun first time makan, sedap ala-ala labu air gitu...

hazila -

biasanya kat kg yang selalu ada...

Qhaifa Nur said...

miloais milo -

ramai yang tak tahu, sekarang dah tahu ha..ha..
sayang kita buang kulit tembikai..

syariza09 -

ada kawan yang makan...

QueeN TerataI said...

sedap ke? aduii 1st sya tau ni kulit tembikai tu boleh di masak.. hehehe

Qhaifa Nur said...

liemaopurut a.k.a ana -

memang sungguh sedap.....

Kakzakie -

tak salah kita cuba kan Kakzakie...

Aku Ibu Muda said...

aritu pnah tgk kt tv3...lupa dh rncangan apa...tp lain resipi la...mcm sedap je ^_^

fiza said...

Tak pernah masak kulit tembikai. Tapi ada tgk dlm rancangan apa ntah. Sedap erk ☺☺

Qhaifa Nur said...

lia -

fav ayah rupanya, selalu kena masak gini..

AnneRaini -

halwa belum cuba lagi...buat sayur pun bole yup...

Qhaifa Nur said...

QueeN Teratal -

ada kengkawan kata sangat sedap...


Aku Ibu Muda -

ada dengar juga kat tv3 dah kuar tapi terlepas pulak...sedap juga

Zana Adieyza said...

zana x pernah tau pun boleh masak kulit tembikai tu.. hihihi.. mcm labu air eh? menarik gak ni..

amirah said...

ooo yeke? first time dgr dan tengok ni...pasni boleh try

Qhaifa Nur said...

fiza -

dengar kat tv ada kuar juga...

Zana Adieyza -

yup, rasa lebih kurang labu air...
menarik juga..

Qhaifa Nur said...

amirah -

tak salah cuba..

Nurul Aznil said...

AsSalam,

jeruk kulit tembikai pernah makan. rasa macam jeruk sengkuang.

pernah juga dengar orang buat kerabu tapi tatau macam mana resepinya...

thanks fo the info. lepas ni tak la selambak kulit kena buang :D

Qhaifa Nur said...

Nurul Aznil -

macam2 boleh buat rupanya, best info juga..

ct rahani said...

festime dengar menu nih kak.. leh try nih.. nampak sedap..

KhaiRin : anies said...

nk cubalah kak!
xpenah mkn / dgr lg ni

mama maman aka yana said...

pernah dgr psl masakkan cam tuh tp tak pernah cuba... :-)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nur,..Xpernah mkn gak!.Sellau kulitnya buang gitu jer :D

Tina Othman said...

pernah dgr menu ni tapi tak penah makan pun

Wani said...

salam kak.. first time wani dengar kulit tembikai boleh buat menu .. x pernah dengar langsung sebelum ni..selalu makan tembikai ambil isi je..kulit dibuang,,, nanti mana tau blh cuba nak tau mcm mana rasanya nanti hihi...

eB said...

mcm msk betik muder la yer?

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

kalo akak x buat entry... mmg saya xtahu langsung kulit tembikai leh wat masak lagi.. huhuhu

selalu kalo de kenduri ke.. kalo duk potong kulit tembikai yg tebal ni... mmg akan terus buang je.. huhuhu

xpe.. nnt nak cuba... hehehe

norhidana said...

tak penah try lg kak...tp tgk mcm sedap je akak msk tuh...lgl ah akak ckp cam labu air msti sedap kan

Leadership Developmant Training said...

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Hargailah hari kemarin,mimpikanlah hari esok, tetapi hiduplah untuk hari ini.,
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

Ya ALya said...

First time ni...baru tahu yg kulit tu blh mkn...