TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, July 19, 2012

BERJAYA - STOPKAN AFNAN HISAP BOTOL......


Tak terfikir nak stopkan afnan hisap susu guna botol padahal tahun depan dah 5 tahun malah nak masuk pratadika pula. Rasa macam masih kecil afnan......

Bincang dengan hubby kena buat sesuatu ni so plan saya nak pakat dengan nek pah (pengasuh taska) seolah-olah botol susunya tertinggal kat rumah hari tu dan minta ajar guna cawan.

Hari first ok hingga kini dah seminggu malah dirumah pun saya ajar juga dan alhamdulillah saya berjaya, afnan sendiri cakap mama acik dah besar mana boleh hisap botolkan........





36 comments:

Kesuma Angsana said...

my bongsu daugther pown stop susu botol dalam umur 4 tahun macam tu hehe

Fieza79 said...

mmg patut stop kan botol tu sb dh besar kan...mujur dia tk byk karenah ye..

ummiarissa said...

anak jagaan saya pun masih menyusu botol lagi sebaya Afnan...tak tahu lah bila mama dia nak stopkan...saya dah diberikan botol dan susu,buat je lah...

mamasuri said...

suri dah 4 thn ni..tp mmg takde tanda2 langsung utk berhenti botol..layan je lah..hehehe
tahniah afnan sbb berjaya..aunty tau susah afnan nak berhentikan kan?

amirah said...

ye la afnan dah besar x leh pakai botol lagi kan.. : )

SYANI said...

Anak saya dah 5 tahun tapi still tak stop lagi. Pernah jugak try taktik cam akak, tapi dia melalak2 la pulak. Especially dia time nak tidur, kalau tak dapat botol sure dia tak tidur & gelisah sepanjang malam.

ainnoraini said...

anak2 kakain semuanya berhenti tahun 2..
Hisap guna botol susu lagi.,

lieyalatif said...

Wahhhh senang plak akak train afnan... Senang keje camtu....

yana halim said...

senangnya.....si kecik saya usahkan susu botol. Susu badan pun payah. x sampai hati pulak tengok dia nanges2 nak menyusu badan...

syariza09 said...

ank sy lom stop lg...sama gak umo ngan afnan. kalo minum pakai cawan, mesti susu tu x abis

liemaopurut a.k.a ana said...

bagus afnan.....seb baek mudah kan nak suh dia berhenti ;p

lia said...

good boy la Afnan... mudah nak berhenti, Alhmdlh

Qhaifa Nur said...

Kesuma Angsana -

ada masih lagi tuh......

Fieza79-

nasib baik tak byk kerenah...

Qhaifa Nur said...

ummiarissa -

anak orang susah sikit, karang lebih2 kita yang dipersalahkan...


mamasuri -

pernah cuba tak jadi, entah mcmana bole terfikir gitu...alhamdulillah berjaya juga...

KhaiRin : anies said...

bgs2 afnan! big clap!

Qhaifa Nur said...

amirah -

pernah dengar anak kawan sampai darjah 2 masih nak susu botol, takut gitu pulak.......

SYANI -

yg penting kena pandai ambil hati...
cubalah mana tahu berjaya.....

Qhaifa Nur said...

ainnoraini -

tahun 2...lama betul
macam saya kalut sikit kadang tak perasan susu dah habis, apalagi kelam kabut hik..hik

lieyalatif -

syukurlah lieya...

Qhaifa Nur said...

yana halim -

kekadang kita sebagai mama ni tak sampai hati nak stopkan mereka susu...
tak buat sekarang sampai bila......

syariza09 -

sebaya afnan lah ni...
afnan pulak saya kena tunggu baru habis......

Qhaifa Nur said...

liemaopurut a.k.a ana-

selalu cakap afnan gud boy...
satu lagi afnan ni manja sikit...cepat jeles

lia -

alhamdulillah...

Qhaifa Nur said...

KhaiRin : anies -

mekasih......kredit buat afnan he..he..

AnneRaini said...

senangnye die stop botol...baguslah.

Queen said...

saya ingat nak stopkan sufiyyah susu botol sekarang (1y).. sebab die tak bergantung sangat dgn putinh tu pun..

tapipengasuh die plaktak bagi

Qhaifa Nur said...

AnneRaini -

alhamdulillah senang pulak....

Queen -

1 tahun awal pulak nak stop...cian dia

nasib baik afnan dengar cakap nek pah..kalau tidak tak tahulah.......

anie said...

senang ye dia stop botol...
nak try buat kat ariQ jugak la..diorg sebaya jugak

dwaty said...

ala.... tak encemla hisap susu... :)

Acik Erna said...

alhamdulillah..senang je dia nak berhenti kan

Qhaifa Nur said...

anie -

ariQ sebaya dengan afnan rupanya...
cubalah mana tahu berjaya...

dwaty -

betul 2, tak ensem.....
rambut pacak2 tapi isap botol hik..hik..

Qhaifa Nur said...

Acik Erna -

tak cuba tak tahu kan..kan..
nasib baik afnan tak melalak nak botol...

Tentang Kita said...

gud boy....adik lini yg bongsu 2 org tu...masa kecik2 tak mau minum guna susu botol...alih2 mama lini bg diaorg minum guna cawan....

ct rahani said...

wah gud boy la afnan.. :)

aidil smpai skrg masih berbotol.. ntah bila la dpt hentikan.. huhu..

Fai CeritaCinta said...

fai dulu sampai darjah 3 masih minum susu dlm btol kak. hihi ^__^

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nasib baik xmeragam dan mengamuk bila xdpt botol susu ye kak....

diana said...

anak saya umur 5 tahun masih tak mau tinggal botol.dia siap ugut kita pulak kalau tak bagi botol dia tak mau minum susu.

eB said...

pasnih aerish laks. dh nk msk 4 thn tuh.. kena train la skit2 kan?
:)

salam Ramadhan dari TLf & maafkan segala slh & silap... smoga Ramadhan kali ini, IBADAH kiter lebih diberkati. aminnnnnn

tc yer :)

Mimy Hamid said...

dah besar dah ..sedap nya cicah biskut ehh

MamaEma said...

senangnya..bagus betul