TEMAN ALAM MAYA KU......

Friday, June 15, 2012

SERONOK BELI IKAN SEGAR....



Sambil ziarah keluarga angkat hubby saya belajar cara hidup suasana kampung, dapat rasa masakan sini dan keramahan mereka sekeluarga. Seronok datang sini...

Sebelum kesini hubby selalu citer rumah mak angkatnya dekat dengan laut, takat citer tak rasa lagi bila datang sini baru rasa nikmatnya dapat tengok pelbagai jenis ikan yang ditangkap dan paling best dapat beli ikan gred A dengan harga murah...

Thank you buat ida, adik angkat hubby beliaulah yang bawa kami pusing nenasi. Ida seorang guru usia 30 tahun dan mengajar di Sek.Ren. Tanjung Batu, Nenasi....



( inilah cikgu Rohaida Rosli )



(makan ais krim cikgu ida belanja)


Menurut kata ida lagi sekitar jam 5 petang nelayan akan pulang dari laut untuk jual hasil tangkapan mereka kepada peraih. Saya, hubby dan anak-anak tak lepaskan peluang menyaksikan sendiri ikan segar yang dibawa oleh mereka diangkut dari dalam bot ke jeti step by step lagi, sanggup tunggu hingga selesai..... 















(ikan dan sotong dapat free, suka sangat )



(tak larat azeem angkat, beratnya)


(inilah ikan telinga gajah, siapa pernah makan)..isinya tebal, 
rupanya ikan ini dihantar ke hotel tiada jual dipasar 




(ikan pelaling 8 kilo RM 25 /=)



(ikan kena curi...)



(pari bakar)


(inilah ikan yang kami bawa balik KL.....)
kerapu bara - harga sini 35/= sekilo
                      KL          50/= sekilo


(kerapu bara kecil....)
sini - 50/= sekilo
KL - 100/= sekilo
pari 20/=  untuk 3 ekor



p/s - puas hati dapat makan/beli ikan segar tau gred A dengan harga murah....sebab tu akan datang lagi 

21 comments:

eB said...

eB pn terujer tgk. x mo ajak kami? :)
tringin nk mkn ketam fresh :)

QueeN TerataI said...

huhuhu seronoknya.. xyah beli.. suami suka g mancing.. :)

Aishah Jahirah said...

ikan telinga gajah tu sikit2 rupe ikan bawal lak tgk...ikan segar rasanya pn mesti lebih sedap...

AnneRaini said...

sukanya kalo dpt beli ikan fresh...mmg murahlah ikan2 tu.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pernah sekali je jejak pekan nenasi.. itupun masa akak belum sekolah.. hihi... waktu tu kami sekeluarga tinggal di rompin phg...

seronoknya dpt beli ikan segar2 & murah2 tu ye....

norhidana said...

seronoknyer kak... cikgu ida tu tak nampak dh 30an nmakp cam bdk U lg...
murah2 betul kan ikan kalu beli terus gitu

fieda said...

untung dpt mkn ikan segar..tak pernah saya dgr ikan telinga gajah tu..

Qhaifa Nur said...

eB -

seronok kalau konvoi ramai2 kan eB..

Queen Teratal -

memang seronok, hubby suka memancing bestnya...selalu makan ikan sungai or laut kan..kan..

Qhaifa Nur said...

Aishah Jahirah -

macm ikan bawal ada gak...puas makan isinya tebal, kalau goreng garing bahagian kepala punyalah sedap....

AnneRaini -

beli kat jeti murah sikit...patut ramai yang menunggu..

Kakzakie said...

Kakak ingatkan ikan bawal tadi ikan telinga gajah tu. Beria-ia bujang Nur mengangkat hihi...

Qhaifa Nur said...

MaDiHaA a.k.a Ratna -

pernah duduk area sini...ikannya manis lagi...

norhidana -

ida nampak muda memangpun...
beli terus masak lagi sedappp..

Qhaifa Nur said...

fieda -

ikan ni pun first time dengar..

Kakzakie -

ikannya memang besar Kakzakie..
azeem nak cuba lah tu..

::NureeN:: said...

fresh2 mcm ni manis kan isi dia.. :)

lia said...

seronoknyer tgk akak borong ikan segar2 dari laut....

Qhaifa Nur said...

NureeN -

memang manis...kalau goreng garam jangan ubuh...

lia -

lepas ni kalau datang bawa lebih ongkosnya hik..hik..

ct rahani said...

beshnya kak.. terliur tgk ikan besar2 tuh.. memang murah bebeno la harganya..

aimaniman said...

seronoknya dapat nikmati suasana kampung nelayan, akak orang johor juga tp area batu pahat bandar, x da le peluang rasa nikmat orang kampung,... ikan serupa je macam dok kl, mahal dan ala2 x segar..

Nuwairani Ismail said...

kalau di sabah memang banyak ikan segar. murah sangat2. kalau ikan selayang kecik2 tu baru rm2/kilo

wahida said...

bestnya kak....semuanya segar2....geram je saya tgk...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

syoknyer kalo dapat ikan segar camnie...

miloais milo said...

murah jugak harga ikan2 tu....
segar lagi pulaknya...