TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, June 14, 2012

AKTIVITI HARI KE 2...

.....06 Jun 2012

Hari ke 2 kami pusing nenasi melihat kampung nelayan dan pergi Endau, Negeri Johor menuju jeti tanjung gemuk









( rumah burung walid banyak disini dengar taukeh singapura punya )



( kolam udang terbesar di nenasi tempat ayah angkat kerja tak berkesempatan nak makan udang kat cini )


Dalam perjalanan ke Endau menuju Tanjung Gemuk kami singgah beli buah tembikai, tengoklah aksi akak penjual tu bergaya sakan macam anak dara sungguh berani berdiri atas lori dan campak buah ke anaknya di bawah...






Dari nenasi ke tanjung gemuk ambil masa 1 jam, pusing endau dan balik sebelum itu singgah pasar beli ketam dan sotong. Sini murah berbanding KL maklumlah dekat laut. Nak tahu menu apa yang dimasak....





( jeti tanjung gemuk )









( ketam masak lemak cili padi )



( sotong goreng tepung - tepung jagung, rempah kari dan kunyit, digaul rata dan celur sotong lalu goreng...sungguh rangup sekali dan sedappp 2 resepi dari ida , tq ida  )


32 comments:

Deq's Qienz said...

wahh bestnya mkn seafood yg segar :)

AnneRaini said...

alamak nampak sedaplah sotong goreng tepung tu...balik ni nak buatlah...

Liza said...

pergggh, sedapnya sotong tu, peberet akk tu....eeerrmmmmm

eB said...

alamak, ketam tuh nmpk sgt2 menarik. hu3

JunAina said...

Sotong dan ketam yang fresh...puas hati membeli, puas hati makan.

::NureeN:: said...

perggghhh ketammmmmmmmmmm...
msk gak 2 ari lepas tp kecik2 ja huhu.. wat msk sambal:)

miloais milo said...

alamak.... ketam masak lemak cili api
memang terbaik lah!

lieyalatif said...

fuh ade seafood fresh plak tu....pandai akak goreng sotong tu...cantik jadinye...kalo kat kedai sure sampai yg mcm jemput2 tu....

Qhaifa Nur said...

Deq's Qienz -

dapat makan seafood segar, best sangat, murah pun murah...

AnneRaini -

sangat rangup dan sedapp...

Qhaifa Nur said...

Liza -

pening gak sotong nak masak apa, permintaan dari anak-anak suka sangat nih...

eB -

memang besar ketam tuh, telurnya banyak isi lagilah...puas makan

Qhaifa Nur said...

JunAina -

memang puas hati..segar dan manis rasanya...

NureeN -

susah nak dapat ketam yang besar, ada tapi sure mahal...

Qhaifa Nur said...

miloais milo -

kami ratah aja..isinya banyak tuh..

lieyalatif -

betul lieya seefood yang fresh...
sotong tuh ida yang goreng klau kat kedai tak dapat macam ni, buat sendiri best...

syariza09 said...

sedapnya tgk ketam gemuk2 tu

Kakzakie said...

Membeli ketam/udang/ikan kalau dekat dgn pantai memang fresh dan lebih murah Nur..

Sue-Rya Qistina said...

Ketam dan sotong adalah kegemaran saya sewaktu pregnant dulu..hehehe

QueeN TerataI said...

ketam oh ketam... teringin lak nak makn ketam..

norhidana said...

perkh... bestnyer sotong ngn ketam tu dhla besar2 nmpak segar2 btl kan...

terliur ngn ketam lemak cili api tu kak... pastu masa goreng sotong tu tak meletup2 ke kak? sedapnyer

::FAIZ:: said...

saya suka makan sotong goreng tepung

Qhaifa Nur said...

syariza09 -

memang gemuk2...

Kakzakie -

betul, betul Kakzakie..memang murah malah fresh..

Qhaifa Nur said...

Sue-Rya Qistina -

kalau gitu selalu dapat makan, kalau tidak cian baby...

QueeN Teratal -

tak berapa suka makan bukan apa leceh nak kena gigit..tapi yang tak kisah gigit juga hik..hik..

Qhaifa Nur said...

norhidana -

besar2 dana geram tuh akak...

tak pula tapi memang sedap masak macam tu...

Qhaifa Nur said...

FAIZ -

suka juga...jangan lupa buat tau senang aja.....

Aishah Jahirah said...

tu kalau tersalah campak buah tembikai tu naya je...
sedapnye sotong goreng tepung, mcm rupa cendawan pn ada..

MamaEma said...

duk dekat laut..memang sah-sah dapat lauk segar...sedap tgk ketam tu..

Nuwairani Ismail said...

perghhh! besar ketam! dapat sekor pun puas hati tu. kite memang suke makan ketam. kalau ratah, 3 ekor sekali makan pun boleh habis sorg.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Nur...Emmm,sedapnya sotong goreng tu buat ratah :D

Tina Othman said...

wah seronoknya

mamasuri said...

sy ni kalau belah2 johor mmg tak tau sgt..hehehe...tp ketam2 tu mmg terbaek ..dah terbayang kepadatan isi2 tu..terliur dah ni..musim ketam yek skrang?

wahida said...

ketam oh ketam!! sedapnya la hai...

Anamarza said...

Bestnya dapat makan makanan laut yg fresh :)

fieda said...

ermm..sedapnyer...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

telan liur dibuatnya bila nengok ketam masak lemak cili padi nie...