TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, April 26, 2012

PENCEGAHAN AWAL LEBIH BAIK



Mungkin sudah tertulis olehNYA bahawa saya perlu jalani ujian pap smear bak kata orang mencegah lebih baik ya tak....

Ingat lagi masa tu saya bawa aeish check bulanan kesihatan, aeish baru 9 bulan dan nurse cadangkan saya buat ujian tersebut tapi disebabkan ada perkara yang tidak dapat dielakkan ujian tersebut tidak dapat saya jalani.....dan bila diberi tarikh baru saya tak hadir pula



Dan semalam bila bawa aeish check kat klinik di usianya 2 tahun 6 bulan saya didatangani nurse hanya untuk isi borang selidik 'mengapa tak ramai wanita mahu buat ujian pap smear' malah ia adalah percuma.

Sekadar isi borang oklah rupanya setelah  diserah kembali borang tersebut, saya didatangani semula nurse  tadi untuk minta nama penuh, no. tel & alamat rumah so saya kena faham-faham sendirilah ya......dalam hati terdetik  inilah masanya yang sesuai untuk saya jalani uijian tersebut elak dok elak harinya tiba jua

Hubby setuju saya jalani ujian tersebut katanya sangat baik untuk kita mengetahui sebarang kemungkinan yang akan terjadi so saya kini hanya tunggu call dari pihak klinik dengan hati yang tenang



p/s - adakah rakan-rakan telah jalani ujian tersebut.............

28 comments:

Liza said...

salam nur, betul tu kan, kdg2 kita lupa ttg semua tu, selagi xsakit selagi tu la kita lalai...akk pun tak buat lagi...asyik tangguh jer...

Fieza79 said...

penah sekali je dulu...lama dahh..
ntah knp liat amat nk buat test ni...sebab seriau rasa2 ngilu tu kot huhuu...

norhidana said...

dulu2 penah bt sekali tp lps dpt aiyan tak penah bt lg... kite mmg ptt bt ujian tu kan kak...cume kite kadang mls nk pg

lieyalatif said...

mmg patut buat bagi setiap wanita ...lagi2 yg dah pernah melahirkan anak.....ramai yg takut sakit kot...tapi sebenarnye tak pun kan sbb nurse akan amik sikit jek tisu rahim kite....

Qhaifa Nur said...

Liza -

salam...

betul tu selagi tak sakit tak check...tup tup dah sampai tahap 4...nauzubillah

Fieza79 -

alhamdulillah pernah buat...
rasanya ia akan ada sesi ulangan kan..
dengar ngilu takut pulak hik..hik..hik

norhidana -

alhamdulillah pernah buat juga...
kalau dah malas memang tak bole buat apa kan..kan..sebenarnya terpulang pada diri sendiri juga..

Qhaifa Nur said...

lieyalatif -

setuju tuh lieya...usia diantara 20 - 49 tahun...
kalau dah dimasukkan sesuatu dalam rahim kita serba sedikit memang akan rasa sakit juga...terpaksa tempuhi jua..sakit bersalin mampu kita hadapi inikan pula ujian ni ...

lia said...

da set dgn doctor nak buat, tetiba ngandung...

tp x bagus sbb anak da 4tahun pon, x pernah g saya buat hu3

eima said...

belum lagi ... mmg dok bercadang tp tak buat2 lagi....

Qhaifa Nur said...

lia -

lepas bersalin boleh buat...
sekarang ni macam2 penyakit yang ada...

Qhaifa Nur said...

eima -

elok kita try...
sakit sikit biasalah kan..kena tahan

fieda said...

belum buat lagi...alahai liat sungguh nk gi cek..

MamaEma said...

ema dah buat masa preggy anak sulung..sebaiknya kita check demi masa depan

Fai Shaklee said...

fai baru je buat kak... last month. tak sakit pun... ramai yg takut nk buat sbb takut kemungkinan "itu"... bg fai lebih baik mencegah dari awal kan... fai buat kt klinik swasta, kena bayar rm60++

Kakzakie said...

Kakak baru buat minggu lepas Nur tapi result belum ambil hari sabtu ini boleh ambil. Kena 70 ringgit je sebab kakak pergi klinik...

AnneRaini said...

tatut nak buat...

Qhaifa Nur said...

fieda -

liat yup kena dilembutkan ni..hik..hik

MamaEma -

senang hati dah buat...
kalau sekali dah check mesti berterusan kan..kan..

Fai Shaklee -

tak sakit yup...pernah juga tanya nurse katanya macam tuh juga..

Qhaifa Nur said...

Kakzakie -

alhamdulillah dah selesai satu perkara kan kakzakie...tunggu result ja..minta-minta semua ok..

AnneRaini -

mula-mula takut juga sekarang tak lagi...

~Siti Hajar~ said...

Sy sejak lahir anak ke 3 blm buat lg, skrg dh 4 thn umurnyer, aduhhh!!! seriaunyer, nk kn p buat jgk la takut jgk kan...huhu

Qhaifa Nur said...

Siti Hajar -

ok dah buat tapi bila baca bab seriau mulalah rasa lain ha..ha...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

kwn2 saya kata...xsakit...

ada laa 4-5 org yg kata gtu...

*wlpun sy blom kawen... ramai sgguh kengkawan yg kasi pendedahan camnie.. hehe

miloais milo said...

iols setiap tahun buat -
sebab setiap tahun buat medical check-up

sisdee said...

i akan buat lagi..next week kot..sbb sbaiknya kan lepas 7 hari period bersih kan ;)

Qhaifa Nur said...

C.M.A @ CikMoonAdnan -

itu yang nak dengar....tak sakit yup
pendedahan gini baik untuk semua...walau belum kawen

miloais milo -

bagusnya setiap tahun buat...

sisdee -

dah buat yup...alhamdulillah

info yang sangat berguna sekali buat saya...

Ren Din said...

Dulu nak buat tertangguh... tapi sebenarnya takut lebih huhu.

Tup tup dah pregnant lagi. Insyaallah, lepas lairkan anak ni nak buat lah! Nanti akak jgn lupa updata, tlg bagitau sakit ke tidak! huhu

Sue-Rya Qistina said...

x pena buat lg..sbb takut sgt..ngilu je..huhuhu..skang baru nk dptkn suntikan HPV kt klinik panel..huhuhu

ieja amieja said...

ALHAMDULILLAH..saya dah lps bln 3 tu ari..sblm tu pun asyik bertangguh jer..syukur jg result nya ok..bulan 7 nnt kene repeat lg..tp memandangkan masa tu puasa bertangguh lg lah nmpknya..

Elia Si Jejariruncing said...

nak buat tapi malu ^^,

hye dear.. Elia datang melawat blog cute awk.

Sayang awk ketat ketat kalau awk sudi vote setiap hari di setiap link2 di bawah :)

fave kay poh - http://t.co/2v3KTn7K

blogger of d year - http://t.co/RuoMVOF2

Online shop - http://t.co/3V89ev1U

Funniest video - http://t.co/8urhiLNF

thanks tau ;D

ummiarissa said...

klinik di tempat saya sangat baik dan itu yang menyebabkan saya terus setuju untuk menjalani ujian ini...