TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, April 25, 2012

PISANG BAKAR....



Makan pisang bakar satu kenikmatan yang sukar diunggapkan....lebih-lebih lagi apabila dibakar dengan arang

Yang terperanjat sangat anak-anak suka makan bukan sekali diminta tapi banyak lagi...sedapnya pula yup



26 comments:

Tentang Kita said...

bakar sendiri ker.....masa kecik2 dulu anag suka salai pisang....mmg best...dah dekat 15 thn x makan pisang salai

fieda said...

mmg nmpk sedap..nak try ni..

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

masa kecik2 mak sy selalu buat ni..nak2 lagi pisang abu or pisang nangka sbb masa kecik2 kami susah..takde dapur gas..guna dapur kayu je tuk masak..:-)

norhidana said...

bt pakai pisang pe tu kak? mcm sedap je... dana tak penah rasa... kalu pisang rebus penah la

lia said...

pernah dgr tp x pernah try ;)

ieja amieja said...

kecik2 dulu selalu jg makan..dah lupa dah mcm mana rasa dia...ank2 lg la x pernah merasa..pisang nangka sedap kot bakar mcm ni kan..

lieyalatif said...

eh pes time lieya tgk nie....menarik gak tu....yg lieya tau pisang rebus sbb nenek selalu buat dulu.....

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm ok...xpenah buat... pasnie.. leh try nie... hehehehe

MamaEma said...

selau makan pisang goreng jer...

Kakzakie said...

Nur... macam mana just masukkan pisang dalam oven ke? Atau kena balut dgn aluminium foil.

Ada ke resepi macam teringin nak rasa..:)

Sue-Rya Qistina said...

hehehe..nmpk mcm menarik je..
x pena terpk nk buat cmni.. :D

Fieza79 said...

tk penah rasa lagi pun...sedap ke...pntang dgr sedap ni meronta hati ni nt buat gak..hehee

Kunang-Kunang said...

Nur,

Pisang bakar kak ani tak pernah makan tapi pisang abu rebus pernah iaitu masa dalam pantang. Petang mak kak ani selalu rebus pisang abu untuk kak ani makan.

Qhaifa Nur said...

Tentang Kita -

bakar masa gi ulu yam hari tu...
pertama kali bakar...
memang wangi aromanya...

fieda -

bagi saya sangat sedap....lebih lagi makan panas...

rose Ibu Rafiq dan Aishah -

biasa dengar kat kg je...
rupanya bila dibakar lagi sedap...
memang nak buat nanti...

Qhaifa Nur said...

norhidana -

pisang abu & nangka...
pisang rebus lagi tak pernah try...

lia -

yang pasti best...

ieja amieja -

pernah juga rasa kan..kan..
2 pisang ni memang sedap bila dibakar....

Qhaifa Nur said...

lieyalatif -

bagi akak sangat sedap tau...
kalau bakar guna cara lain tak tahulah sedap tau tidak...

C.M.A @ CikMoonAdnan -

hai..hai..tak pernah makan rupanya..
oklah...sedap

MamaEma -

samalah selalu makan pisang goreng je...

Qhaifa Nur said...

Kakzakie -

yang ni nur bakar atas bara api tanpa dibalut...memang hitam legam jadinya
cara lain belum try lagi sama tak aroma dengan yang ini...

tak de resepi...terus letak aja

Sue-Rya Qistina -

Sue akak try pergi blog sue tapi tak bole masuk...

menarik tau...sedap juga

Fieza79 -

semua ini spontan aja..kebetulan bara api masa bakar ayam tu ada lagi terus campak atasnya...
tak puas makannya...

Qhaifa Nur said...

Kunang-Kunang -

dalam pantang tak pernah makan pisang rupanya bole hik..hik...
sesekali bila buat benda yang baru rupanya best juga...

munna said...

SEDAP NI KAK.... MAK MUNNA KATA DULU DIA NAK MEMBESARKAN ANAK2 PISANG BAKAR NILAH SELALU DIA BUAT

Qhaifa Nur said...

munna -

tak sangka anak-anak sangat suka...
memang kena buat lagi...kalau dengar kisah orang dulu2 dapat besarkan anak dengan beri makan pisang....memang pilu..

Ren Din said...

First time tengok ni. Hihi. Mcm sedap je?

Qhaifa Nur said...

Ren Din -

sya first time makan..macam jakun kami semua...memang sedappp

tq singgah...salam kenal

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Fauziah..mmg sedap pisang bakar ni..ingat xder sapa yg suka dah :D

Tentang Kita said...

nnt leh wat bakar2 pisang kt kampung..mkn ramai2 mesti seronok

Tihara said...

sedap ni, bau dia wangi :)

eima said...

ni pisang salai ke ....tak penah mkn lagi ....