TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, April 18, 2012

MAKAN MASUK BUKU 3..5

Pagi tadi tegur taukeh restoran kat bawah opis ni....





nur : buat apa tu kak???

taukeh kedai : tengah kira hutang makan...

nur : apa tu????

taukeh kedai : makan dulu bayar hujung bulan...kira hutang makan nur....

nur : boleh ke buat gitu kak...ramai pun

tauke kedai : nak buat macamana.....tak bagi susah, bagi pun susah serba salah dibuatnya...

nur : baik akak ni......

taukeh kedai : minta-minta mereka bayar lah....



p/s - betul ke ada lagi hal-hal sebegini....

23 comments:

norhidana said...

mmg ada pun kak, kt kantin opis dana nih pun ada yg bt gitu... kalu dh nama nyer meniaga msti ada nyer yg nk hutang... tp pelikkan utang mkn...

Sue-Rya Qistina said...

kesian diorg..pdhal nk makan tu, siap nk berhutang..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

ehhh masih ada?

ingatkan dulu2 je.. nak plak warung kat kampung kan..

lieyalatif said...

oo ade lagi rupenye...lieya ingat dah takde dah bende2 cam nie....heheehehe...insyaalllah mereka bayar tu....tak baik tak bayar, jadi darah daging tu ....

Tina Othman said...

makan pun hutang, mcm2 lah

Kakzakie said...

Kalau dekat sekolah anak kakak ada nur. Mak-ayah mereka memang suruh makcik kantin beri apa yg anak dia nak (buda lelaki) dan tulis sebab kawan anak kakak tu selalu hilang duit so mak/ayah dia buat macam tu...

Tapi memang bayarlah hujung bulan..

QueeN TerataI said...

kalau utk org dh kerja mcm x sesuai je kan... erm.. lgpun hutang makan ni bahaya gak..

KhaiRin : anies said...

org kg ada lg org bandar sy x tau

- dieyana - said...

mcm tk sesuai aje hutang mkn, tk de duit, bawak lah bekal...kan? ^_^ kalau dh terbiasa berhutang, minum air rm 1 pun nk berhutang... erm, macam2 perangai..;-)

Mimy Hamid said...

baik hati restoren tu....maybe dgn cara tu murah rezeki dia...cuma yang makan tu pandai la membayar yer..jgn buat lupa darah daging

Qhaifa Nur said...

norhidana -

ada rupanya yang hutang makan nih...
entahlah macam kita tak biasa buat macam kurang elok je bunyinya...
sure kena banyak bayar hujung bulan..

Sue-Rya Qistina -

kalau hutang kain baju sesuai kot..ni hutang makan kat kedai pelik bunyinya..

C.M.A @ CikMoonAdnan -

masih ada lagi rupanya...

kalau kat kg biasalah...selalu tengok kat tv hik..hik

Qhaifa Nur said...

lieyalatif -

lieya, kalau tak bayar sure segan nak makan kat situ lagi...

kat sini pun ramai yang hutang makan rupanya sebab tengok buku akak tu penuh dgn hutang....

Tina Othman -

tu lah pasal ada rupanya...
masa makan ambil itu ini...hujung bulan aduh pening nak membayar ....

Kakzakie -

kat sekolah mungkin ada kakzakie, kalau ibubapa berbincang dengan taukeh kantin sure mereka beri...
sian pulak nak makan duit hilang, bole pengsan kot...

Qhaifa Nur said...

Queen Teratal -

setuju tuh....
dah kerja sure berduit...

KhaiRin : anies -

orang bandar ada rupanya...
saya pun baru tahu...

-dieyana-

betul tu macam2 cara boleh kita buat, bawa bekal...posa ke...
macam2 hal sekarang....

Qhaifa Nur said...

Mimy Hamid -

kalau nak tahu restoran ni harga makanan memang murah...sebab tu ramai yang makan...

kalau tak bayar alamak?????

Huda said...

ada lah tu, yang saya tau kat sekolah memang ada buat cam gini, makan dulu pastu masuk buku, bayar hujung bulan nanti..tapi kalau saya, bayar terus je..tak kuasa nak masuk buku.

Fieza79 said...

makan pun nak hutang ke..adehh...brpa la sgt rega sepinggan nasi...lau mkn kat restoran cam jln2 cari mkn tu xpe la jugak hutang kan hahaa...

mamasuri said...

ada lagi kak...
ibarat kad kredit jer lah..
cuma takleh swap...hehehe

Qhaifa Nur said...

Fieza79 -

bukannya mahal pun sepinggan nasi...tak tahu ada gak orang gini...

mamasuri -

kad kredit...lebih kurang je..
tapi yang ni x de interest hik..hik..

munna said...

ada lagilah kak .... anak boss munna pun mcm tu... hari2 sblm balik rumah dia akan makan kat kedai depan sekolah... nanti boss munna bayar bulan2 kat makcik kedai tu

MamaEma said...

muga yang berhutang akan bayar hutang..tak baik tak bayar..dah jadi darah daging pun

miloais milo said...

memang ada pun cara macam ni... sampai la ni pun jugak lah...
even - kedai makan kat bangunan sebelah opis iols pun - ada yg makan buat cara macam tu....

Anamarza said...

kalau kat kantin sekolah still ada lagi... cikgu2 bayar bila dah dapat gaji kekadang je la :)

Qhaifa Nur said...

munna -

anak boss buat gitu...
mesti sedap masakan makcik tuh...

MamaEma -

takut makan tak kenyang-kenyang aja..badan yang naik...

miloais milo -

tak tahu pulak banyak kedai makan buat gini...
tak terasa duit kuar hari-hari kan..kan..

Anamarza -

rasanya begitu juga..kalau anak murid bole hutang cikgu lagilah..