TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, April 4, 2012

KE SUNGAI BULUH TENGOK BUNGA

Salam semua....

Seronoknya dapat tengok pelbagai bunga, teman mak pergi sungai buluh hajat hatinya nak tambah koleksi. Kebetulan pergi hari isnin orang memang tak ramai dapatlah belek - belek bunga. Yang tak tahan 1 rombongan pergi ha..ha..ha......



Masa keluar rumah jam 10 pagi hari mendung je sampai sana hujan renyai - renyai, nasib baik tak lebat. Yang yang syok bila pergi ke nursery - nursery nih mesti ada anjing peliharaan, memang untuk menjaga kedai mereka tapi kita yang tidak selesa dibuatnya apalagi menjeritlah anak - anak takut.......

Jom cuci mata dulu dengan pelbagai bunga - bungaan yang sempat ditangkap...











pokok cili purple





pokok bonsai pokok feberet hubby



pokok rossel









Akhirnya 4 pokok bunga kertas dan 4 pokok daun keladi jadi pilihan mak....







Sebelum balik singgah makan tengahari dulu sebab semua dah kelaparan





25 comments:

Liyana said...

hati berbunga2 je bile tgk bunga kan... tp sy lagi suke pegi zoo, haha sbb dpt tgk binatang2 yg mcm2 perangai :D

Sue-Rya Qistina said...

mase preggy thn 2010, saya suka sgt tgk bunga2 kt nursery sg buloh tu..tp x pegi2 jugak..dekat je ngan rumah saya nursery2 tu..hehe

lieyalatif said...

mmg berpinau2 tgk bunge kalo ke sini...sume rase nak beli...tapi kalo lieya ni jenis tangan panas baik jgn beli byk2 ...takut mati jek bile dah sampai umah ihihihihi

e!ya said...

mmg byk pilihan kat sg buloh tue..siap duit jer nnk hbs kan hehehe

QueeN TerataI said...

sedang pk2 gak bunga apa yg nak di tanam kat rumah tu... :)

norhidana said...

bestnyer kak... syok tul tgk... dana pun suke gi tmpt2 camtu suke gk membeli tp tak rajin membela heheheh
kalu tnm pun mmg pyh nk survive je itu pokok heheheh

Acik Erna said...

qhaifa acik pun suka tengok buka..suka tengok aje..tapi tak pernah pun tanam bunga dirumah..tak de tempat

::NureeN:: said...

segar mata memandang kan :)

Fieza79 said...

dah lama jugak tk memebelek pokok2 bunga kat kedai bunga...kalau dulu penuh satu laman dgn pokok2 bunga..sekarang ni lau ada 1 pokok yg hidup pun dh kira bonus..sb masing2 dh mls nk menjaga hahaa...

dwaty said...

dah lama tak gi jalan2 tengok bunga...

Kakzakie said...

Nur... kakak suka pokok bunga. Sekarang kakak tengah gila kumpul pokok orkid dan bunga raya... Bunganya kena tunggulah dulu. Tak tahulah boleh jadi ke tak..

Ramai-ramai pergi tengok bunga tapi saat di tunggu makan ini yg budak-budak suka nur...

Mimy Hamid said...

mak sy gemar la pergi nursery bunga...kat sg buloh kan tepi jalan merata...pandai pilih murah ok la

Qhaifa Nur said...

Liyana -

datang tempat gini budak tak bole bawa cepat bosan....pergi zoo best kan..kan..

Sue-Rya Qistina -

so duduk kat sungai buluh la ni...

lieyalatif -

samalah tangan akak pun panas gak hik..hik...

Qhaifa Nur said...

e!ya -

memang murah pun tapi ambik tu ini tup..tup....harga sekian..

Queen Teratal -

suka bunga orkid la....tapi kos mahal la..

norhidana -

tengok bunga sejuk sikit mata...tapi pergi hari biasa best orang pun tak ramai....

Qhaifa Nur said...

Acik Erna -

mungkin ada cara kot nak tanam bunga ditempat yang terhad...

NureeN -

setuju....

Fieza79 -

bukan senang nak menjaga poko bunga nih...orang kata mesti rajin bercakap dengannya...

Qhaifa Nur said...

dwaty -

kalau nak tahu akak pun dah lama x pergi nursery...dapat pergi sesekali best jugak...

Kakzakie -

minat Kakzakie samalah dengan MIL..gila orkid
alhamdulilah semua yang ditanam menjadi...

semua tengah lapar betul masa tu..

Mimy Hamid -

mesti kat rumah banyak pokok bunga..
dah biasa pergi mesti dapat murah kan..kan..

Kathy Tuah said...

rumah sy ada 3 ketul je pasu bunga ros..tu hidup nak mati x mahu..hehe..

Qhaifa Nur said...

Kathy Tuah -

jarang dah orang tanam bunga ros..

Cho Zila said...

rajin bebeno yerk... kitani idakler ... tapi suka tengok...

Teratak Hami said...

Akak memang boleh jadik giler sekejap kalau datang sini dulu2. Nak carik rumput je pun tapi boleh berjam-jam kat situ. Sibuk membelek bunga skali.

Kunang-Kunang said...

Akak dah lama tak ke Sungai Buluh, tapi bila lalu dijalan ke Sungai Buluh dari arah Shah Alam, mata memang tak lepas pandang pada bunga2 dalam nurseri yang berderetan di tepi jalan.

CheNamNam said...

hadoii cantik-cantik nyer bunga kat situuu...sy tak pernah singgah lagik kat situu...macam meriah jerk tengok...


sayakannn kannn tak tertahan tengok header belog nehhh..rase nak makan eskrim sangat-sangatttt....slurppp..*telan air liur*

munna said...

pernah pergi beli pasu kat kedai bunga area sungai buluh ni... punyalah banyak pilihan bunga pun cantik2

Tihara said...

wahhhhhhhhh lawanye blog ni ada mercunn :)

saya tk nah g taman botani..wetland je sempat gpun..hmph..best yea :)

Afiq Dean said...

Nanti bila dah beli pasu nanti boleh hasilkan tanaman yang cantik macam dalam blog ni sila lawati http://smartgarden2me.blogspot.com/2014/11/tanaman-berpasu-exclusive-untuk-yang.html?m=1 saya just nak share idea tq Qhaifa Nur