TEMAN ALAM MAYA KU......

Friday, March 9, 2012

BUAT KALI KE 2 BARU SEDAP

First mak buat rasa airnya pahit sebab apa tau buah roselle dikisar hingga halus lalu direbus

Second buat buang biji bahagian dalam dan direbus hingga masak. Kali ni rasa airnya memang sedap, sekarang dah tahu caranya jangan dikisar buahnya jika ditambah dengan ais batu lagi best....






17 comments:

*SiRibenMerah said...

wahhh.. buat sendiri air neh~ hebatlah~

lia said...

caya la kak.... handmade....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Nur..xpernah cuba minum air ni :D.Selamat bercuti tuk nur sekluarga ya.Nk g mana tu?
Rasanya tie xg mana 2 kot..sbb ujung tahun ni anak nak exam.Risau gak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

pernah rasa air ni mmg sedappp.. ala2 ribena jugakk..

norhidana said...

heheheh ptt pun pahit bijik nyer di blend sekali...

dana pun kadang2 bt juice roselle nih kak,time2 rajin lah n kebetulan pg pasar tani kn...
dulu nenek ada tnm kt kg...subur sgt2 n mudah nk jaga...

Queen said...

alamak..sedapnyaa roselle

Kakzakie said...

Kakak buat rebus sampai lumat kemudian asingkan bijinya. Tapis. Hampas jadikan jem dan jus boleh jadi air minum...

Masam-manis itu yg best.. masa minum masuk sikit air soda hmmm....

Qhaifa Nur said...

SiRibenMerah -

sesekali cuba sedap pulak...
sekarang baru tahu camana rasa air dr buah roselle nih....

lia -

dapat banyak tuh, x puas minum...

azatiesayang -

salam...
try lah sedap juga...
duduk umahlah kita yup...

Qhaifa Nur said...

MaDiHaA a.k.a Ratna -

betul tu ala2 ribena ada juga..

norhidana -

pahit sbb blender dgn biji...
setuju pokok dia senang nak dijaga..

Queen -

memang sedap tau...

Qhaifa Nur said...

Kakzakie -

boleh buat jem yup..tak tahu pulak
nanti nak try buat..tq Kakzakie

miloais milo said...

iols tak minum air ni... so tak tau rasanya camne...
but my kids suker - everytime balik kampung - jiran sebelah rumah selalu bagi bunga roselle ni....
masakkan utk anak2....

Fieza79 said...

xpnh rasa..cmne rasa ehh..??

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

kak...mmg kene rebus camtu je..takyah kisar..:-)

then tambah gula siap2 masa rebus....then tambah air + sedia di minum..

KhaiRin : anies said...

sy bli yg da siap je

LYAfrina said...

biasa beli y buat je.. pnh buat sndiri.. nk cari mana buah ni yer?

Tihara said...

pernah tgk dlm tv..org masak buah dia dgn gula then ambik air dia..buh ais..ada tanam pokok ke..best nyew :)

munna said...

teringat zaman dulu2 kak.... selalu rebubuah ni dulu