TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, January 25, 2012

5 TABIAT BURUK YANG BOLEH MEROSAKKAN KULIT

  1. Bercakap di telefon terlalu lama
  2. Kerap mengerutkan mata
  3. Penggunaan penyembur rambut (hair spray)
  4. Malas mengganti sarung bantal
  5. Kerap mandi air panas

p/s - betul ke ni...

18 comments:

Mama Ema said...

harap tidak betul.hehehe

Pretty Ryna said...

good info ni

KhaiRin - anies said...

Mungkin ya sbb sgt berkait dgn kulitkita

Tihara said...

info bagus..sebenarnya mandi air sejuk lg elok utk badan sbb menyeimbangkan sel darah putih dalam badan.

Kakzakie said...

Anak kakak yg kecik walau dah 8 tahun masih suka mandi air panas. Nak kena ajarlah...

Sue-Rya AQ said...

thanks for sharing!

1. jarang sgt guna phone..sms je..
2. jarang sgt kerutkan mata, kecuali kalau pedih n mengantok..hehe
3. pena pakai hair spray, tp mase wedding dulu je la..skang mmg x pena
4. 2 minggu skali mmg tukar sarung bantal
5. jarang sgt mandi air panas, sbb time berpantang je mandi air panas..air sejuk meneutralkan elemen2 baik dlm badan..lg terasa fresh!

sorry, panjang lebar komen..hehe

ieja amieja said...

setuju sgt2..
penggunaan telefon lama2 mmg ada effect kat kita (radio aktif)
org kata selalu kerutkan dahi cepat berkedut, tp klu mata rasa x tahu lah unless kita mmg digalakkan selalu kelipkan mata(bukan kerut) conpius lak..huhu
rasanyer klu selalu guna hair spray rambut cpt rosak tuh..
hehe.. klu dah malas nak ganti sarung bantal..hapak la nnt, plg tdk pun takut ada pijat2 lak dlm sarung bantal..amalkan jemur bantal selalu..
sy pernah terbaca info, klu selalu sgt mandi air panas tulang kita jd lemah..tp ank sy sndr pun dah 10 thn pagi ptg mandi guna water heater tuh..huhu..mengalahkan adk dia selalu mandi air sejuk jer..

lia said...

jarang gayut kat hp tp hp sentiasa dlm tgn hu3

eB ezrin said...

hah? hu3

QueeN TerataI said...

nasib baik semua yg d atas jarang dilakukan.. tp sarung bantal tu mmg selalu tukar...

munna said...

kalau mata dan air panas tu betul rasanya....

sue zainun said...

alamak..harap xbetul..selalu kerutkan mata sb xnampaklah..rabun..hihi

Qhaifa Nur said...

Mama Ema -

mungkin ada betulnya..

Pretty Ryna -

tq...

KhaiRin - anies -

betul tu..x banyak pun tetap ada effect jugak..

Tihara -

kalau mandi air panas x puas rasanya..suka mandi air sejuk

Qhaifa Nur said...

Kakzakie -

orang kata mandi air sejuk sihat badan...


Sue-Rya AQ -

suka komen panjang lebar..
dapat info lagi nih..

ieja amieja -

setuju sangat2 nih..
x salah kita hindari...

lia -

hp tetap ditangan..penting kan..

Qhaifa Nur said...

eB ezrin -

x caya lah tu..

Queen Teratal -

bagus kalau gitu...

munna -

rasanya begitu juga..yang tu semua hadapi..

sue zainun -

dah rabun kena kenyitkan mata..kalau x tak nampak..

intan morsalin said...

yg mandi air pns tu hrp2 x betul la sbb sya mmg ska mandi air panas..dah tgharri buta pon duk mandi air panas lagi...huhuhuhu

ct rahani said...

sy suka mandi air sejuk je melainkan cuaca terlampau sejuk baru guna air panas.. besh guna air sejuk.. segar je badan lepas mandi..

Mimy Hamid said...

cakap telefon lama dah lama tak buat dulu zaman bercinta 6 jam pun mampu hihih...tak elok rupanya