TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, December 14, 2011

KERNA SEPOTONG HALIA, AEISH BERHENTI MENYUSU BADAN...





8.12.11, 9.30 malam 

Hubby beri saya sepotong halia minta sapukan di!@#$%^&& saya, bila aeish hisap dia kata hit, hit, hit (pahit) saya cuba sekali lagi suruh aeish hisap tak nak dah.....tak pa saya tunggu dalam masa 3 hari lagi dalam pada tu saya tetap sapukan halia di !@#$%%^&. Alhamdulillah saya berjaya...sekarang kompom dia dah tak nak 


Aeish pun dah 2 tahun 2 bulan dan seharusnya saya stopkan dia menyusu badan agar dia boleh berdikari tidak asyik bergantung pada mamanya. Sebenarnya saya tiada pengalaman dalam bab ni, mana taknya setiap kali bersalin duduk kat wad paling lama 5 tau 6 hari, automatiklah anak - anak berhenti dengan sendirinya bila tiba giliran aeish saya jadi blur bubuh asam jawa, garam semuanya tak berkesan



TQ buat hubby atas usaha beliau membantu saya, tak kisahlah asyik berjaga banyak kali setiap malam untuk buat susu aeish, yang pasti saya berjaya

36 comments:

fieda said...

alhamdulillah berjaya..bkn sng nak pisahkan dorang dari nenen ni...hihi

Tina Othman said...

mesti sedih kan anak berenti bf, tapi dah besar dah pun

che mid said...

Si Deeja dah hampir 2 tahun, tapi dia sendiri dah kurang minat menyusu.. harap-harap sebulan dua ni boleh berhenti terus.. kalau kena guna halia juga nampaknya..

Teratak Hami said...

Saya dulu terpaksa ambil ubat. Baby baru 7 bulan lebih. Sedih jugaklah tapi nak buat camne sebab saya asyik tak sihat.

Sue-Rya AQ said...

mmg bkn senang nk pisahkn anak dr susu ni..it takes time..

ur daughter name lbh kurang sama sebutannya dgn my lil baby 'ayish'..hehehe

aTy _faRed~ said...

teringat mak saye dulu..nak berentikan susu mase adik bongsu saye.. memang payah..macam2 mak saye letak..letak minyak kapak bagai..huhu..sampai pernah mak saye kate kalau nak nyusu kene mintak izin ngan ayah saye.. huhu..tapi tak hengat pulak macamane adik saye berenti nyusu tu..:)

amiey lee said...

huhu berjaya kak fauziah menyusukan selama 2 tahun..tahniah hee nak memisahkan pun jenuh ye..yela dh besar 2 tahun 2 bulan dh pun...

hee kta masih kekal fully breastfeed sbb ashraf masih setahun 5 bulan lebih..alhamdulillah..semoga dapt smpai 2 tahun insyaAllah

nnti dia dh 2 tahun kna la cuba halia..huhuhu..tapi mesti rindu nk breastfeed anak nih...

sarah dulu pun snang nk pisah sbb ashraf lahir dia sendiri dh tak nak

mamasuri said...

kesian aiesh...tp takpelah..dah 2 thn kan...

lieyalatif said...

alahai...dah stop bf yeak....tu laa, dah 2 tahun kan..seelok2nye stop bf kan...dlm islam digalakkan sampai 2 tahun....

nanti bile sampai time lieya, leh laa lieya cube petua tu....

Acik Erna said...

qhaifa..tahniah dah berjaya..mula2 nanti mungkin Aeish kurang menyusu.
sebab belum biasa.

Liyana said...

mak sy dulu letak nescafe kt nen waktu adik xnak benti nenen ni, hehehe

amirah said...

saya pun nanti nak kena wean off anak sbb sy dah pregnant 7 bln..lagipun dia dh nak masuk 2 tahun..sebab kesian kat adik nanti..

MamaEma said...

nak try gaklah..anak no dua minum lagi susu badan

Tihara said...

dia pn dh besar..tomei jer :)

eB ezrin said...

kalo eB la, eB yg nanges. hu3

intan morsalin said...

bestnya dpt BF anak smpai umur 2tahun...sya yg paling lama pon 6 bulan jer..huhuhu

KhaiRin said...

ada org letak nescafe..pastu baby trus stop...

» NAJA « said...

hehehe so comel tapi kesian kan....

Qhaifa Nur said...

seronoknya citer bab nak stop anak bf ni, macam2 cara ada...alhamudillah saya dah selesai dan lega hati cikit kalau tidak pantang duduk nak tek sesaja....

fieda -

alhamdulillah, sedih memang sedih...
memang betul bukan senang nak pisah nenen ni...

Tina Othman -

dah 2 tahun lebih, terpaksa buat..cian aeish

che mid -

aeish susu botol kurang minum tapi sekarang banyak minum pulak...

Teratak Hami -

cian baby kena stop minum susu, kesihatan kita penting juga..

Qhaifa Nur said...

Sue-Rya AQ -

betul kena ambil masa...
lebih kurang samalah nama dia..
kekadang tersasul ashwariya rai he..he..

aTy _faRed -

pernah dengar letak minyak cap kapak, tak terfikir pulak....berangin mulut anak kita
kelakarnya mak cakap minta izin dr ayah...

amiey lee -

mekasih...

anak masih menyusu badan tahniah..

senangnya kalau anak nak berhenti sediri..

Qhaifa Nur said...

mama suri -

MIL minta stop juga tak elok katanya....

bagi saya rasa selesa cikit..nak berjalan pun mudah..

lieyalatif -

betul tu..seharusnya hingga umur 2 tahun

rupanya macam2 petua ada yang kita tak ketahui..

Acik Erna -

mekasih..

mungkin masih baru time tido mesti merengek, kekadang dah tak tau apa nak buat...

Qhaifa Nur said...

Liyana -

nescafe pun bole ke...aaha ia pun pahit juga tu...memang berkesan

amirah -

time pregnant satu dugaan hebat nak susukan anak...dengan perut yang besar..yang pasti kita boleh buat semua itu..

MamaEma -

boleh ikut petua rakan2 kita ni juga..

Tihara -

sekejap dah besar...

eB ezrin -

saya pun sama nanges juga..

@e_da said...

tak sampai hati tapi dah terpaksa kan... untuk kebaikan bersama.. mujarab petua tu

Qhaifa Nur said...

intan morsalin -

mesti air susu kurang ye...


KhaiRin -

dengar begitu juga...senangnya

NAJA -

dah sampai masanya buat aeish..
bukan comel makin cun huk3..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

linda dulu mak suruh boh minyak kapak... letak sikit jek, bg dia rasa ada angin2..last2 dia xnak dah...tp kdg2 walaupun dah 4 tahun ada gajk hari yg dia buang tebiat, dok raba2 dada, siap ckp 'nak' lg...hishhh..adik kan dah besar...malu larrr...sengiehh jek dia..

e!ya said...

sunggoh mudah erk..hanya secubit halia..depends pada budak gak kdg tue..nak balik..lega kann klu skali try dah ok hehehe

norhidana said...

ala2 sian aeish... tp pandai dia.. mudah sgt blh benti netek ek... takpe pasni aeish susu botol banyak2 ek...

ct rahani said...

Alhamdulillah berjaya gak bf kan aeish smpai 2 thn kan kak.. bkn sesuatu yg mudah tuh..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

alhamdulillah..berjaya gak yerk.. moon punya mak sedara pon gtu gak.. dah 2 tahun anak dia.. masih nak nenen... abg n kakak dia ..xde plak cam adiknyer tu..setahun je..dah cerai susu ibu.. huhu..

Qhaifa Nur said...

@e_da -

tak sangka aeish bole berhenti, pada saya memang mujarab..syukur

Belinda Adzmi Ibu IIhamny -

aeish tak minta tapi saya yang cakap adik nak tek..siap geleng kepala..kompom berhenti hu3..

e!ya -

halia ni pedas rasanya, panaslah mulut sekejap..tu yang tak nak


norhidana -

tuh yang tak tahan, asyik minum sesaja..kena buat stok susu lepas ni..

ct rahani -

akak jenis air susu banyak, tuh agaknya susah anak2 nak berhenti bf..sedap

C.M.A @ CikMoonAdnan -

nak kata sayang anak tak juga tapi nak kasi berhenti sebenarnya tak sampai hati..

Yana Shaiful said...

Yana xsmpt bf kat baby..susu bdn xde..kering kontang hihiii..

miloais milo said...

iosl tak penah guna cara camni.. sebab my kids dulu - cepat aje berhenti breastfeed... paling lama pun enam bulan...

Totie@Tomy said...

makcik saya lak letak bawang putih..hehe pastu anak dia terus tak nak..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Qhaifa..mmg payah nak putus susu ni.Percaya tak.anak pompuan k.atie dia putus susu ketika berusia 4tahun 5 bln..tu sbb manjaaaa sgt.:D

mamashikin said...

tahniah sb berjaya bf smpai umur 2 tahun tu..

Mimy Hamid said...

dah cerai susu ..sian nya tp betul gak kena cerai bila dah 2tahun...nak manja lagi ni