TEMAN ALAM MAYA KU......

Monday, December 12, 2011

KEK PISANG COKLAT RICE....

Assammuaikum semua...

Rupanya hari ini siapa warga selangor cutilah sempena besday sultan selangor semalam...patut nampak jalanraya lengang pagi ini, yang pasti saya  kerja sebab pejabat di KL he..he..

Pagi ni nak n3 pasai kek pisang coklat rice yang saya buat baru - baru ini, resepi dari ibu angkat hubby. Sebelum  ni saya ada beli kek pisang masa pergi NSK Selayang tak cukup pulak, hati pula meronta - ronta nak buat kek pisanglah yang bestnya saya tambah coklat chip dan coklat rice didalamnya....




KEK PISANG COKLAT RICE

Bahannya : -

  • 6 biji pisang restali (dilenyek)
  • 6 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan minyak jagung
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar susu baby ( saya letak Ducth Baby)
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1 sudu kecil soda
  • sedikit coklat rice dan coklat chip

Caranya : -

  • Pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan soda dan baking powder serta susu baby
  • Masukkan pisang dan kacau bersama minyak jagung
  • Masukkan pula tepung gandum dikacau hingga sebati, akhir sekali masukkan coklat rice dan coklat chip digaul rata
  • Bakar dalam periuk pembakar sehingga masak menggunakan api perlahan


24 comments:

MamaEma said...

owh lupa yang selalu cuti..huhuh...saya pun kerja hari ini

KhaiRin said...

fav sy kek pisang ni!

tq 4 sharing..

sori br sempat nk menjengah!

Tina Othman said...

wah bestnya

norhidana said...

mcm dh terbau2 je kek coklat pisang... sedapnyer... wangi je
ish terliur tau kak...

aah, hari ni lengang je mrr2... maklum selangor cuti...

wan nurul hezrina said...

shedapnya kek pisang=)nnt try buat weekend nie=)

*SiRibenMerah said...

wow..hehe..sedap!

mamasuri said...

sedap nyer kek pisang...
sy mmg tak buat kek lah..sbb oven pun takde...

Qhaifa Nur said...

MamaEma -

tapi mood kerja macam kureng je...

KhaiRin -

fav saya juga..

Tina Othman -

malunya..hu3
tq..

Qhaifa Nur said...

norhidana -

lain rasanya letak coklat didalamnya, kena try kalau tak tahu rasanya..

rasanya ramai warga sel serbu kl..shopping

wan nurul hezrina -

biasa2 je..

SiRibenMerah -

tq...

mamasuri -

rasanya bakar atas dapur pun bole tapi kena selalu tengok nanti hangit..

lieyalatif said...

fuh..semerbak bau kek pisang bile dah siap baking kan....lieya minat gak kek pisang nie....syok buat kudap2.....

Kakzakie said...

Kalau di rumah kakak mesti tak sampai sehari dah boleh habis. Kami cekodok pisang pun dah suka apalagi kek pisang...

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

yummmm...nak sedap laa... :)

munna said...

cantiknya kek pisang akak.... ada coklat chips tu yg bertambah sedap di buatnya

mama aini said...

ehem..nampak sedap !!..thanks share resepi..nanti mama buat ek..

konde said...

nampak sedap nih pisang :)

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

miloais said...

buat minum petang ni memang elok sangat2 kan????

*lapor dah plak rasanya.. tengok gambo kek tu!*

ct rahani said...

sy pun keje ari ni.. huhu.. kek pisang minum ngan teh o panas2 memang sedap..

::FAIZ FARISH:: said...

mcm sedap....

Dalila Hamid said...

suami dela paling suka kek pisang.. lain2 kurang sikit

Tihara said...

sedap nye ada coklat rice :)

ainnoraini said...

boleh la try nnt ni...anak mmg suka...kalau ada coklat rice

mamyharraz said...

sy pun suka p nsk selayang situ best banyak bg segar.

suka jugak mkn kek pisang.cuma tak pernanh buat je lagi..nnt boleh try ;)

tq share resepi :)

kotak bulat said...

kb suka wat kek ni..heheh..leh la try nti..

misya said...

boleh try ni