TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, November 23, 2011

Talam Roti Lapis Coklat





Assalammuaikum dan selamat pagi semua

Pagi ni cuaca mendung kekadang turun juga rintik - rintik hujan. Yang pasti lega rasanya dah hantar anak ke taska baru hujan

Hari ini saya nak kongsi resepi dari KAK YATIE yang baru - baru ini telah saya cuba untuk membuatnya. Lain rasanya bila kuih talam ini dicampur dengan roti yang pasti anak - anak saya suka, memang sedap tau. Ia juga cepat dan mudah untuk disediakan

Saya juga mohon izin dari KAK YATIE untuk share resepi ini disini pula 






Talam Roti Lapis Coklat

Bahan - bahan
  • 4 keping roti sandwich (saya guna roti gardenia) - buang tepi, siat kecil dan direndam dengan 100ml air
  • 50 gm gula
  • 1/4 sudu garam
  • 200 ml santan KARA
  • 100 ml air
  • 60 gm tepung beras
  • 20 gm tepung sagu/tepung ubi
  • 1 sudu teh coklat emulco


Cara Membuatnya

  • Masukkan roti yang direndam ke dalam mesin pengisar, ketepikan
  • Satukan air, santan, gula dan garam. Masak hingga gula larut. Biarkan suam, masukkan tepung beras dan tepung ubi, gaul rata 
  • Tuang campuran tadi ke dalam mesin pengisar dan dikisar bersama roti yang direndam sehingga halus
  • Bahagikan kepada 2 bahagian - 1 warna asal dan 1 lagi campuran coklat emulco
  • Tuang warna asal ke dalam bekas acuan kukus selama 5 minit dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu
  • Tanpa mengangkat bekas acuan dari pengukus, tuang adunan coklat di atas lapisan bawah  dan kukus selama 10 - 15 minit dengan api sederhana hingga masak

23 comments:

nurbeena said...

resepi yg simple. Terima kasih berkongsi

KhaiRin said...

kak, bleh ke guna coklat yg lain? kalu wat 3 lapisan, x jd masalah kn?

Kakzakie said...

Baguslah idea ini. Tak pernah cuba tapi nampak mudah... peluang kalau nak bagi anak-anak belajar masak sementara cuti sekolah sekarang...

aTy _faRed~ said...

saye suker kuih talam..!!! suker sangat..lamer tak makan..

wan nurul hezrina said...

boleh try nie=)kalau tok anak2 mesti dorg suka sbb ada coklat=)

eB ezrin said...

sdpnyer :)

suriadzul said...

sedapnyer!!!!!sis kita xmkn pil diet...tp tue set utk org dlm pantang...kalu org yg bukan dlm pantang if mkn set tue..dia xkn berkesan..p ade produk lain...NR jugak...yg khas utk org yg nk kurus..maybe kita lepas 6bulan...kalu xturun..kita amek tue!!!!kita 4low akk...anyway, resipi ni best!!nk try la nnt...thx sis

Qhaifa Nur said...

nurbeena -

memang simple...

KhaiRin -

apa2 coklat pun boleh, 3 lapis cantik juga tu...

Kakzakie -

mudah sangat, mesti anak2 suka membuatnya

miloais said...

nampak sedap nokkk...
thanks for sharing resepi itew!
iols copy eh...
mana tau - berkesempatan nak buat nanti!

Qhaifa Nur said...

aTy_faRed -

rupanya ada lagi cara mudah membuatnya..seronok betul

wan nurul hezrina -

budak2 memang suka coklat..

eB ezrin -

macam kak yatie cakap terbaikkk..

Qhaifa Nur said...

suriadzul -

pernah beli set dalam pantang utk anak ke 3, sayang tak makan...
nampak macam baguzz je set tue..

miloais -

memang sedap tau...

wahida said...

respek la kat akak ni...rajin sgt...


yeyyy!! komen jenis pop up...i like!!

norhidana said...

wahaaa sedapnyer kak... rajin tul lah akak nih

e!ya said...

nakk sikit leh tak?? nyum2

MamaEma said...

menyelerakan..

Qhaifa Nur said...

wahida -

kena rajin sayang kita anak ramai, masak asyik nak beli saja he..he..

pop up, akak pun suka tq..

norhidana -

sekarang baru ada mood nak masak he..he..dulu malas

e!ya -

habis dah...

Qhaifa Nur said...

MamaEma -

sedap tau..

syariza09 said...

kalo kita berjiran kan bestttt

syariza09 said...
This comment has been removed by the author.
syariza09 said...
This comment has been removed by the author.
ct rahani said...

sedapnya.. nk buat pun cam senang je nih..

che mid said...

emm.. idea bagus kalau anak-anak semua ada di rumah ni.. tk

Yana Shaiful said...

Roti pun bleh jd kuih talam..menarik jgk ni..nnt nak try lah..tq kak share resepi