TEMAN ALAM MAYA KU......

Friday, November 11, 2011

Puding Tauhu Lagi Untuk Jamuan Sekolah.....

Assalammualaikum buat semua

Sana sini orang dok citer pasai tarikh keramat hari ni 11.11.11. Yang lebih bersyukur lagi ia jatuh pada hari yang mulia hari jumaat. Semoga kita semua mendapat keberkatan dari Allah
Disebabkan tarikh yang cantik hari ini mesti ada yang mengambil kesempatan untuk berkahwin dan bertuahlah ibu bapa yang dapat baby hari ni...tahniah buat mereka semua

n3 hari ini saya buat puding tauhu lagi, kali ini untuk jamuan akhir tahun sekolah aiman dan azeem  rabu baru ni. Mulanya malas juga nak buat sebab ia berkuah tapi dah anak - anak beria - ia minta so saya buatkan juga





Sebenarnya resepi ni minta dari adik, saya telah ubah suai sikit ikut selera saya biar mudah nak membuatnya

Bahannya -

10 gram serbuk agar - agar (jenis Clear)
7 cawan air
1/2 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan santan kotak (200ml + 50ml air)
daun pandan

Caranya -

1) Masak serbuk agar - agar bersama air, daun pandan dan gula sehingga mendidih
2) Masukkan susu pekat kacau rata - rata, masukkan pula santan dan dikacau lagi sehingga masak
3) Sejukkan sebentar baru di masukkan dalam bekas acuan kemudian simpan dalam peti sejuk

Untuk kuahnya -

1 tin buah - buahan (fruit cocktail) - saya pilih buah peach
1 botol F&N air soda

- Campurkan bahan - bahan diatas dan simpan dalam peti sejuk, nak makan baru letak kuahya

30 comments:

wahida said...

sedapnya kak...akhirnya ada resepi pun...mintak izin nak print ye kak...nnt nak buat...

tengs kak...

KhaiRin said...

simple je...insya allah ada ms sy buat..hehehe ntah bla agk nyer

Tihara said...

best..thanks sharing kat sini :)

MamaEma said...

tak makan tauhu kak

PUANSTOBERI said...

oh. igt kut pakai tauhu bebtul. nama je ek. tp dia pakai santan dan bentuk cam tauhu yer. sbb tu panggil tauhu kut kan.
cam sedap. leh terai nati nih. makan sejuk2 mesti sedap.
asben pun sker fruit cocktail tu. hihi :D

Tina Othman said...

oh simple je resepinya ye

Yan said...

macam best je.. nak try lahh..

munna said...

CUACA TGH PANAS ..MAKAN PUDING NI...NYAMAN JE RASANYA

Bell said...

lepas nie boleh cba resepi nie .. ;D

miloais said...

iols ingat ada letak tauhu...

iols ambik ye resepi ni
namoak sedap tu...
yummyyyyyyyyyyy!~

liemaopurut a.k.a ana said...

mudah ajer resepi puding tauhu ni kan. ada masa nanti bole la try.

ct rahani said...

sy x makan tauhu la kak.. hiks..

norhidana said...

mcm senang tp hehehehehe...
tp insyallah nk cube...
tq sbb share resepinyer kak

Maya Mayana said...

namapk sedap...nanti nk try refer sini yer :)

CT NoArIzAh ArIs said...

Dah lama tak memuding ni nampaknya kena cuba nampak senang sgt...kalau tak mkn dgn kuahnya tu tak sedap ke rasanya...wajib ada ke kuah tu?

Qhaifa Nur said...

wahida

sori semua lambat kasi resepi, nak share boleh aja....

KhaiRin

betul tu, saya tengok resepinya memang simple..

Tihara

orait...

Qhaifa Nur said...

MamaEma

letak santan je..penciptanya bubuh nama puding tauhu kita ikut la...tiada tauhu pun he..he..

ada yang alergi kat susu tu yang ganti santan..

PUANSTOBERI

nampak macam tauhu je kan...anak - anak saya tak payah tunggu esok kejap dah habis..

Tina Othman

simple je..boleh try

Qhaifa Nur said...

Yan

simple je..

munna

betul tu..sedap mamam time panas ni

Bell

boleh, lembut gitu

Qhaifa Nur said...

miloais

ramai ingat letak tauhu...oh tidak
betul tu saya pun suka namanya..

liemaopurut a.k.a ana

mudah kan..

ct rahani

satu kerugian tak makan tauhu he..he..

Qhaifa Nur said...

norhidana

senang sangat....

Maya Mayana

orait..

Qhaifa Nur said...

CT NoArizAh Aris

ikut selera masing2...kita cuba dulu

Hanis Azla said...

best2 ada resepi.. nampak sedap sangat.. nnt akak pun nak cuba buat.. terima kasih yer..

nuwairani ismail said...

kak, dalam banyak2 puding, memang ini la jadi pilihan kite...suke sangat makan ni...

Qhaifa Nur said...

Hanis Azla

orait...cubalah

nuwairani ismail

suka jugak ye, memang sedapkannn..

Ayu said...

Assalam Qaifa Nur, terimaksih sudi keblog akak dan follow..akak pun dah follow blog ni..comel2 anak Qaifa..suka tengok yang bungsu tu..cute..

amal said...

Assalamualaikum.
Terima Kasih kak singgah belog Amal!^_^
Done Follow here ;) naty try tau buad ice cream gorengg , budak2 suka , hehe!

Amal mmg suka sgt puding ;)!
will try later this puding tauhu .

LYAfrina said...

xpernah tau...tauhu pon blh buat puding...blh la try nnti

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Macam senang jer kan..Ada masa nanti nak cuba buat juga..Thx kak sudi kongsi resepi.. ^_^

rATu kEBaYA said...

resepi macam senang je.. nak trylah..

aimie amalina said...

huwaa
dpt permintaan sungguh puding tauhu akak ye
sedap2 =]