TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, November 3, 2011

Pucuk Paku Merah Masak Belacan

Saya dan hubby memang suka mencuba sesuatu yang baru, tak kira apa saja lebih - lebih lagi bab makan

Setiap petang rabu kat area rumah ada pasar tani, selalunya kami akan singgah beli apa yang patut

Nampak macam lain je sayur ni, pucuk paku merah...tak pernah makan lagi so kami beli dan cuba masak



pucuk paku merah masak belacan

Senang je tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili padi sikit dan belacan.....untuk kuah tambah sikit sos tiram

Selalunya daun pucuk paku saya tak rendam lama takut berlendir, bilas gitu - gitu aja....




Ok, sedap juga, daunnya sangat lembut dan berlendir..

24 comments:

nanonano said...

owhh yg sy tao pucuk paku gni org buat bubur lambuk je, hehehe

Byzura Mj (By) said...

kak letak udang sodappp!!

JunAina said...

org kelantan or terengganu panggil ni pucuk midin...aina biasa makan yg masuk dlm bubur lambuk je. buat sayur belum pernah cuba.

Zana Adieyza said...

zana pernah makan, mak zana yg masak.. tp zana x pernah masak sendiri.. hihihi

liemaopurut a.k.a ana said...

qhaifa, memang sedappp pucuk paku merah ni. sy lagi suka yang ni dari yg wane hijau.

::FAIZ FARISH:: said...

aku tak penah mkn lg. sbb tak selera nak makan bnda tu. ntah kenapa

ct rahani said...

sy pun suka pucuk paku nih.. kalau kt kg x yah beli.. petik je kt tepi jalan.. memang bersepah.. hehe..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

lily tak mkn sayur ni..kalau mak kat KG..suka mkn pucuk paku ni..

wan habibah said...

nmpk mcm sedap.. tp me tak mkn lah

dhiera said...

hahaha... mula2 bila jumpa pucuk paku ni pelik.. sayur apa? haha

KhaiRin said...

errr msk kn utk berbuka sy bleh? ;-)

Qhaifa Nur said...

nanonano

campur dalam bubur lambuk, saya baru jumpa pucuk ni, boleh cuba nanti..

Byzura Mj (By)

harus cuba gak ni..tq

Qhaifa Nur said...

JunAina

masak sayur kureng sedap sebab berlendir..

Zana Adieyza

saya ni pon first time masak..

Qhaifa Nur said...

liemaopurut a.k.a ana

betul ke sedap..rasanya yg hijau tu keras cikit..

FAIZ FARISH

cubalah..rugi ooo

Qhaifa Nur said...

ct rahani

ruginya saya tak de kg, tu yg lambat makan ni..

LiLy @ MumMyQiStInA

mak suka, lily tak suka pulak..

Qhaifa Nur said...

wan habibah

merahnya buat tergoda..rasa sedap juga..

dhiera

jenis saya pulak sebelum beli tanya tukang jual nak masak..

Qhaifa Nur said...

KhaiRin

boleh aja..

Kathy Tuah said...

kt sarawak ni panggil 'midin'..sayur ni mmg femes ames kat sini..hihi

aNaYaNa said...

yana memang suka makan pucuk paku merah ni..tapi selalunya ma buat masak pedas boh lada hitam..xpenah buat lagi boh blacan..heee..

Yan said...

pucuk paku merah ni i panggil pucuk meding.. masak air..sedappp

Tihara said...

OWH PUCUK MIDIN KOT NI..SEDAP GAK YE BUAT MASAK NI..BESENYA MAK BUAT MASAK BUBUR LAMBOK BULAN PUASA..


JUM JOIN GA SAYA NAK :)

munna said...

hari ini makan kat rumah mak munna... sayur pucuk paku ni juga cuma mak masak rebus gitu je

norhidana said...

mmg sedap pucuk paku merah ni kak... dana masa kt kg suke sgt kalu mak msk...lg2 masa tgh panas... kt kg nk cari senang tp2 tali air tu bnyak tumbuh liar...

kalu yg dia nyer pucuk yg bulat2 tu lg sedap kak...

nuwairani ismail said...

owh...pucuk midin la kot...nenek saya masak bubur lambuk mesti letak ni..pastu kalau masak sayur air, letak cendawan pon sedap.