TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, October 27, 2011

Perlukah Ada Second Chance??????


Sebenarnya dah lama nak tanyakan persoalan ini.

Perlukah ada atau patut ke diberi peluang kedua atau seterusnya????????

Manusia tidak dilahirkan sempurna kesilapan tetap akan berlaku tak kira dalam hubungan suami isteri, pasangan bercinta dan orang disekeliling kita sendiri....


28 comments:

bonda dadif aka akish said...

depends pade kesalahn yg dibuat...

=)

Nur Raihana Abd Rahim said...

tak salah beri peluang kedua..sebab manusia tak lepaas drp lakukan kesilapan.kalau masih buat silap lagi,tak perlu la beri peluang ketiga ;)

mummy_ayu said...

bg Ayu pun..tgk kesalahan jugak..kalu kecik2..ok la kasi peluang..kalu besar sgt..tak payah la..

wahida said...

setuju ngan komen bonda dadif...

kalau saya ikut pada kesalahan tu..kalau kesalahan tu sgt besar dan sukar dimaafkan...errmmmm, susah nak bg peluang kedua...huhu...

SYANI said...

2nd chance--> OK
3rd chance ---> NO WAY!

::FAIZ FARISH:: said...

kekadang bg peluang ni memakan diri sendiri....

norhidana said...

perlu kak... sbb kadang2 manusia nih dh bt salah baru sedar...tp kalu asik bt salah yg sama lps di beri peluang ke2 payah gk tu

munna said...

cuma sehingga 2 kali...kali ketiga takde dah ....

liemaopurut a.k.a ana said...

kalau kesalahan yang kecil, apa salah nye bg peluang ke dua. tapiiiiii kalau kesalahan yang terlalu berat, tak kan ada peluang kedua...

che mid said...

Boleh la kasi can..tapi jangan terlalu mengharap..

Kakzakie said...

Kalau takat tertumpah air atas meja kerana bermain ok beri 2nd chance not to repeat the same... Tapi kalau bunuh org no way kan..

aimie amalina said...

kekaadang
mmg susah nak bagi 2nd chance
tapi 2nd chance ni perlu
utk bg peluang kat org utk mnjadi yg terbaik =]

Tihara said...

kalo utk kebaikan bersama, beri lah..kalau dah berkerat rotan, berpatah arang..no no no..jgn bg peluang..fikir lah yg terbaik..kesan dan akibat long term....be strong

Nurul said...

Perlu ke?? Bergantung pada jenis kesilapan.. dlm membuat keputusan ni, mmg betul2 kena berfikir baik buruknya, positif & negatif, kesan jangka panjang... tapi kalau ianya tuk kebaikan diri sendiri juga, mengapa tidak....

KhaiRin said...

sori br sempat menjengah utk BW

apa2 pn kena tgk jg pd keadaan..dahulukan utk diri sendiri.bkn org lain

aNaYaNa said...

2nd chance boleh consider lagi..kalo 3rd chance tu xtawlah..tapi depends pada keadaan jugak..apa yang perlu untuk kita beri dia peluang..

lia said...

peluang kedua mmg perlu tp ke-3... kena pk panjang skit...

ct rahani said...

kalau sekali wat silap x salah kot.. manusia x perfectkan.. tp kalau dh berkali2 baik x yah.. wat sakit hati je.. tu pendapat sy la.. hehe..

Qhaifa Nur said...

terima kasih daun keladi, esok - esok boleh tanya lagi...

qhaifa nur amat berbesar hati di atas kesudian rakan - rakan memberi komen - komen yang bernas sekali.....bonda dadif aka akish, Nur Raihana Abd Rahim, mummy_ayu, wahida, SYANI, FAIZ FARISH, norhidana, munna, liemaopurut a.k.a ana, che mid, Kakzakie, aimie amalina, Tihara, Nurul, KhaiRin

- peluang harus diberi agar dapat perbaiki kelemahan sendiri tapi sekadar 2 kali sahaja sebab manusia mudah berjanji, nak tepati jauh sekali...

- peluang ke 3 dan seterusnya atas dasar kasihan semata - mata....

Qhaifa Nur said...

aNaYana, lia, ct rahani - tq atas komen kalian

bak pepatah peluang hanya datang sekali saja dalam hidup,hargailah ia...sebelum buat fikirkan keburukan kemudian hari..

Dalila Hamid said...

bgi dela... setiap org akan melakukan kesilapan... x salah bgi peluang kedua jika benar2 sedar kesilapannya dan mahu memperbaiki yg lebih baik... tepuk dada tanya selera... :)

Qhaifa Nur said...

Dalila Hamid

peluang tetap diberi, yang pasti benarkah mereka telah berubah..tepuk dada tanya selera, betul tu..

nuwairani ismail said...

hmmm...dah banyak kali tertipu...kene banyak hati2 kalau nak bagi peluang kedua...

Anamarza said...

tgk pada kesalahan apa, tapi tak salah beri peluang kedua untuk dia betul2 insaf dan menyesali perbuatan dia

Qhaifa Nur said...

nuwairani ismail

kalau bab kena tipu ni, rasanya tiada chance bagi mereka..takut terkena lagi..

Qhaifa Nur said...

Anamarza

syukurlah jika mereka insaf...tapi susah nak percaya lagi..

makdara TERdiva said...

bergantung pada jenis kesalahan & situasi..mungkin peluang kedua itu nanti memperbaikkan lagi sesuatu hubungan

wan nurul hezrina said...

betul depends on kesalahan yang dibuat=)tp klu btul2 kesalahan yang menyakitkan...mmg tak dpt nak maafkan