TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, March 29, 2016

PESTIME BUAT KARIPAP


Assalammualaikum....



baru pestime buat karipap...aduhhh orang lain dah berkali2 buat...baru ni dapat resepi yang mudah gak...copy kat DUNIA RESEPI...

akhirnya hari sabtu lepas hajat tercapai...asyik postpone memanjang...kebetulan hubby cuti 2 hari...dapatlah merasa makan panas2 lagi huhuhu...

kata hubby intinya kena buat cepat...biar sejuk baru menjadi...kalau ulls nak tahu mak hubby memang dari dulu dah berniaga kira otai juga bab masak memasak ni...sekarang je dah tak larat...

so bab masak memasak ni bagi hubby dah sebati dengannnya tapi buat macam tak tahu...tak pa kita buat cara kita huhuhu

jomlah tengok citer karipap qhaifa nur jadi or tidakk




alhamdulillah...menjadi
 nak kelim tak pandai so guna acuan, mudah


dah resepinya guna 1kg tepung follow ajalah
 kang x jadi pula
dah siap uli..tunggu 10 minit
inti guna kentang+isi ayam


bab ni yang risau takut terbuka kulitnya
nasib baik ok, lega
goreng apinya sederhana/kecil


ini aida aeish punya karipap,
 pandai dia sorok dalam periuk nasi
nanti habis mama, aduhhh hai


makan masih panas habis tisu mama
kata afnan (berbaju merah)..
mama, rasa macam dah nak posa bila makan karipap
nanti posa mama buat lagi tau..
aduhhh lambat lagi nak posa..
sok2 mama buat lagi lahhh

13 comments:

norhidana miswan said...

jadi dh tu kak... dana bt doh bahan lagi senang kak...
1 kg tepun
3 senduk minyak panas
sikit garam
air biasa@ air sejuk
uli je...

ok lah tu anak2 akak suke... sok2 blh bt lg

nuyui a.k.a miss YUI said...

sdpnya..puas hati bila dpt buat sndiri kan kak.

Qhaifa Nur said...

Dana...
Jd yup..tq
Nnti blh try resepi dana pula
Mahu x suka..sorang ambil 5 ..dana hihihi

Qhaifa Nur said...

Mmg puass buat sendiri...
Ni yg nk buat lagi hahaha

Kakzakie Purvit said...

Itulah rahsia bila mama buat sendiri
Makan sebaik angkat dari kuali - rasa ikut lidah keluarga bab masin/manisnya
Selain sedap makan, puas pun juga..

Nafira usof said...

beruntung lah anak2 dapat mama yang pandai buat karipap.
Zura x pernah try lagi setakat nih. selalu beli jer kalo nak makan.

mungkin bila anak2 dah pandai request nanti baru Zura try buat sendirik. boleh makan byk2 kalo buat sendirik kan~

SYANI said...

Saya pun dah lama tak buat karipap.
Haah la kan kak, karipap ni memang feveret kalau bulan puasa..

lieyalatif said...

antara kuih yg tak penah lieya buat kak...sedangkan acuan ade 2 kat umah tu...konon nak beli nak buat tapi sampai kesudah hanya tinggal impian...resepi pun kemain byk di simpan...tapi tak try2 lagi....

menjadi tu karipap akak...nampak rangupnyer..... tgk le kalo free weekend ni try buat ke...tapi takleh lee sekilo kene buat 4-5 cawan tepung jek dulu hahaahah takut tak menjadi ekekekekeek

mun said...

sedapnya kak... pernah wat karipap pusing masa zaman sekolah... pastu terus lupa..huk huk...

lama x makan karipap panas2.. huhu

wahida said...

hebatnya akak...buat festaim terus menjadi...

saya ni tak pernah buat pun karipap kak...selalu beli yg frozen je...huhu...

hainom OKje said...

Ohhh ni karipapnya....wah menggoda ai hokay!!! hihihi
Kalau anak anak dan suami suka nampaknya kena buat lagi tu Qaifa....
Saya pernah gak try buat sekali dulu....

Puan Kutu said...

dah pandai buat pasni kerao la anak2 mama boleh merasa makan karipap.Dulu sybpun tak reti buat sndri.lama2 belajar buat bila teringin tu buat jugaklah..kadang2 tekak ni berasa nk makan karipap air tgn sendiri..klu tak berasa tu beli je la senang kan..

mawar_berduri said...

karipap ni makan panas-panas sedap !! nak2 kalau buat sendiri