TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, January 23, 2013

BUKAN HILANG TAPI TERTUKAR........


Salam semua........


Pengalaman beg sekolah amzar hilang baru ini mencemaskan saya. Sementara menunggu pak cik van datang, amzar dan angahnya azeem pergi beli jajan depan sekolah. Bila datang semula tengok beg amzar dah tiada.

Azeem call saya " mama beg alang hilang ", saya terkejut tak tahu nak cakap apa dalam pada tuh sempat berfikir habislah semua buku hilang sure kena ganti balik.

Di atas keprihatinan pak cik van En. Zizan yang berusaha bertanya pada pemilik van yang lain jika ada pelajar yang naik bersama mereka terambil beg amzar sebab ada 1 beg tak bertuan dan ditinggalkan di depan sekolah.

Alhamdulillah petangnya beg amzar telah dipulangkan semula dan saya terus buat tanda pada beg amzar supaya kejadian itu tidak berulang lagi.






(sekarang dah ada tanda nama...)



Teringat kata-kata saya pada amzar :


mama    : kenapa alang tak ambil beg tu (beg yang ditinggalkan)
amzar : buat apa alang nak ambil, bukan alang punya
mama : betul juga



T.E.R.I.M.A  K.A.S.I.H  kerna sudi singgah sini............

31 comments:

Fieda Rafli said...

sng dh ada tanda nama kan...

Nens Collection said...

hehe..mcm2 kes kan..kes tersalah amek la tu..hehe

ieja amieja said...

barang2 ank saya sume ada tanda nama..even kasut sekolah arina pun akk tulis nama dia kat bhgn blkg..klu pensil box jgn citer la..ada tanda nama pun tetap hilang jg..pelik jg kan..

SYANI said...

Harap2nya tak tertukar lagi la pasni..

QueeN TerataI said...

hehehe bijak amzar.. sgt betul tindakan amzar tu walau beg dia hilang tp dia tak ambil beg yg bukan dia punya... bagus...

skrg ni semua pun kena letak nama...

lieyalatif said...

aduh kecut perut kak dengar beg ilang nie....biase la kan kak...budak2 sekolah nie...main tala jek amik org lain punye tanpa tgk betul2....lagi2 kalo budak pompuan kak sebab semua beg pink....

lieya pun mmg tagging name kat beg anak2...senang...

N i e Z a said...

hehehe..kdg2 bile dh leka main2..tetiba van dtg..masing2 main amik je..tu yg leh wat tertukar..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

biasalah tu budak2 kdg masih belum kenal dengan beg masing2 sebab semuanya baru kan.. hehe.. bukan sengaja nak ambik tp tersalah ambil..

beg2 (sek kebangsaan & sek agama), alatan sekolah, botol air & kasut anak akak yg masuk tahun 1 tu akak awal2 dah tulis nama.. bukan apa.. takut tertukar mcm tulah.. lagipun kat rumah transit tu ramai budak2 lain juga.. bila ada nama senang kita terus je ambil tanpa was2.. hehe.. tulis nama pada kasut pulak senang nnt bila kat rumah transit dia tau mana satu kasut dia bila nak ke sekolah agama belah petang tu..

Kakzakie said...

Oh... nama pun budak tak sengajalah tu Nur. Amzar cerdik juga bukan dia punya mestilah dia tak mahu ambil.

Asyifa Mustaffa said...

Bdak2 la katakan...skrng nie beg skolah pun mcm nak serupa je dah pun....

Anak sy siap sy tulis nama ngan alamat sekali...ngan no.tpon mak ayahnya sekali dlm beg....tuk safety....:-)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Memang nak kena letak tanda nama..senang sikit..harap lepas ni tak tertukar..bijak Amzar tak juga dia ambil beg yang bukan dia punya.. :)

Ema Blog said...

budak-budak kadang-kadang nak cepat...tu agaknya tersalah ambil beg...legalah dah ada tag nama

Fieza79 said...

Sng lps ni dh tag nma hrp xkn ilang lg...mmg rsau la lau beg ilang trpksa nti brgnti semua buku..tk ke haru biru

~Siti Hajar~ said...

Sy pun kn letak tag nama jgk la, kemunkinan kejadian camni jd kat anak2 kita ada kan...hehe...

Nsb baik dpt balik beg kan, klu tak masak la nk beli buku2 baru ganti blk...

syariza09 said...

sib baik dh jumpa, sy pon nk kena buat name tag mcm tu jugak lah

munna said...

anak munna hari tu tertukar beg sekolah.... ada lagi tag nama yg berlebih... lepas ni munna nak jahit juga kat beg kakak meya... mcm yg akak buat ni...

qemaishak said...

Memang kena ada tag nama gini kan kak...

Ya ALya said...

pasni jangan hilang lagi tau.....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

hehehhe suspen juga ye Nur... :D

Ijah EmoTemo said...

hehehe selamat jumpa balik kan :D

NM02 said...

terus teringat zaman sek ren dulu, beg sekolah kita kena baling ngan budak giler masuk dalam longkang. jahat tau budak tu

Qashmere said...

Ada nama pon terteukar jugak ke..

Tihara said...

elok ada tanda nama kan.. :)

wahida said...

brg2 anak saya semua ada tag nama...tapi kadang tu kalau nak hilang, tetap hilang jugak kak...huhu...selalunya stationery lah...

BERT said...

sebaek x hlng ya.. btul tu kene buat tnde spya x keliru

Kak Nik Ja said...

memang kena letak tanda nama terutama pada kaler pensel..memanjang ilang! tak larat nak beli

azieazah said...

Masa anak-anak Kak Azie kecik, sekolah rendah dulu, semua barang mereka ditanda dgn pen marker. Kalu beg sekolah tu ditulis nama sebelah dalamnya.

InsyaAllah, tak hilang.

mama said...

senang dah ada nama kat bag..pasni mesti tak tertukar lagi..

Dkna Abza said...

pasti tak hilang dah nie :)

intanfirdaus247 said...

salam maulidur rasul kak nur...lepas ni beg tak hilang dah..hihi

Zira Aziz said...

beg tertukar, kasut tertukar, kasut hilang..bkn parents je ssh, cikgu pn ssh ha3..