TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, September 21, 2011

Cekodok Pisang..

Balik dari rumah mertua hari tu saya ada bawa balik pisang kukulang (saya panggil pisang relong)

Malam tadi ada terbau macam pisang dah masam

Apalagi saya pun lenyek- lenyek pisang kukulang tu dan terus simpan dalam peti sejuk, esok pagi boleh buat cekodok pisang



Tiba - tiba saya teringat pesan mak mertua kalau nak sedap cekodok pisang yang kita goreng, bila keluar je dari peti sejuk terus cepat - cepat digoreng dalam keadaan sejuk, jangan tunggu dah

Baru sedap nak dimakan terasa pisangnya

Pagi tadi saya cuba test memang lain rasanya

Cubalah 

Orang - orang tua kita ni memang banyak petua, rugilah rasanya kalau kita tak ambil

25 comments:

Ya ALya said...

pisang kukulang tu pisang yg camana yer......

ikatankasihku said...

hehehe, lepas raya makan sekodok pisang sedap jgk kan kak..nak buatlah nanti..hehehe

liemaopurut said...

tak penah dengar la nama pisang kukulang.

ooo thanks fr d info... baru tau. lepas ni bole la nak goreng cekodok pisang gak....nampak sedap jer...plak tu perut lapo....heehehe

Qhaifa Nur said...

Ya Alya

pisang relong macam pisang tanduk sikit..
kukulang kecil sikit je

Qhaifa Nur said...

ikatankasihku

mmg sedap makan cekodok pisang ni lebih2 lg masa panas, suka yang hitam sikit bila digoreng..he..he..

Qhaifa Nur said...

liemaopurut

sebenarnya pisang yang sama tp nama je lain, saya pun macam blur je mula2 dgr...

trylah..

mama iris said...

adusss petang2 hujan2 ni plak tgk gmbr cekodok pisang...heehhee..petua tu best lah..nnti try.tq...

~tq following me...dah folo..

aanie said...

ooo macam tu ke? x penah lagi buat cekodok sb x reti nak sukat gandum dan pisang....huhu..

Aku Ibu Muda said...

lama tak buat cekodok pisang...sbb kurang gemar...hehe

KaK LimAh Si SupiR said...

sedap nyeeeeee..faveret tuuuu :P

Qhaifa Nur said...

mama iris

memang pun..bila hari hujan semua teringat nak makan..

Qhaifa Nur said...

aanie

mmg pun nak sukat tepung kekadang fail juga..sekali tak jadi esok2 try lagi..

Qhaifa Nur said...

Aku Ibu Muda

iye ke kurang gemar...ada juga yang tak suka sebab lembik kot..

Qhaifa Nur said...

KaK LimAH Si SupiR

febret yek..bagi saya ia menu paling senang nak buat..

::FAIZ FARISH:: said...

header tu sweet ar... happy family.. :)

AYuNG said...

ishhhh...dapat time petang2 nih memang nikmatttt

Qhaifa Nur said...

FAIZ FARISH

tq..

Qhaifa Nur said...

AYuNG

ye lah memang nikmattt...sebab sendiri buat sendiri makan..

Anamarza said...

boleh dicuba petua ni...(^_-)

Qhaifa Nur said...

Anamarza

petua org tua kita selalunya betul...kita yg muda ni eloklah diikut..

kasihredha said...

kunjungan balas
salam kenal...dah follow
sedap cekodok
info yg mnarik

ummiarissa said...

cekodok pisang kalau saya buat tak pernah masuk peti...biasa terus goreng,mungkin boleh cuba petua ni...ada satu lagi petua,nak buat cekodok biasa tu nak bagi lembut,bancuh dengan air panas...

Qhaifa Nur said...

kasihredha

salam kenal juga..tq

Qhaifa Nur said...

ummiarissa

pernah juga dgr gitu bancuh dgn air panas..boleh try nanti..

CIK_PETUA said...

amboi sedap cekodok. minum dengan teh panas lagi best ni. hehehe

dah follow blog u. jom follow blog Cik Petua pulak ya. :)

http://cikpetua123.blogspot.com/