TEMAN ALAM MAYA KU......

Monday, October 31, 2016

POTONG KEK BERSAMA


Assalammualaikum...


Akhirnya hari yg ditunggu tiba jua...okt bulan dinanti..mama n adik akan potong kek besday bersama...hajat hati nak buat kek sendiri besday gegurl tersayang yakni pada 19hb okt...tp ada saja halangannya

Tak apalah dik kita potong kek besday mama nanti 29hb okt...


Syukur...mak n adik2 datang rumah untuk meraikan besday kami berdua...kebetulan mak kan baru balik dr Kelantan dpt lagi buah tangan dr sana

Tq maksu for kek tiramisu yg sedap sgt2 ni...KFC juga



Carrot kek utk mak...kek fev mak...tq adikku mak su Nurul


Perancangan Allah itu terbaik buat hambanya...mama n adik diberi peluang potong kek besday bersama2 setiap tahun, alhamdulillah...



Ini hadiah dari mak lang pula untuk Aida Aeish...dapat 3 helai baju n seluar jeans...tq3

Syukur alhamdulillah diberi peluang menjalani hidup bersama insan tersayang lagi...umur pasti meningkat, tak perlu la risau...

Semoga dikurniakan kesihatan yg baik, dapat menjadi isteri n mama yg terbaik buat hubby n anak2 tersayang, aminnn.....

Wednesday, October 26, 2016

PENGANTIN DIRAI, ANAK2 MERASAI


Assalammualaikum...


Keesokkan harinya 7.30 pg dh bangun tp kami ke rumah sorang lg mak sedara hubby..sambung tido kat umahnya pula tp tak bole tido huhu bila dh jumpa sedara ni..boraklah lupa mata mengantuk sebenarnya 

Alhamdulillah, majlis berjalan lancar..tetamu silih berganti..menu yg sedap2 disediakan...cuaca pun baik

Nasib baik kat sini ada rumah mak sedara hubby dekat umah pengantin...kejap lepak sini, kejap lepak sana

Lepas pengantin bersanding kami keluar ke Pengkalan Raja/Pekan Nenas...nak mencari nenas dalam tin...hampa sebab rata2 peniaga yg hubby tanya cakap...keluaran nenas dalam tin dah distopkan...kecewanya hati

SELAMAT PENGANTIN BARU AZIM & NABILA...moga berbahagia hingga jannah



Lepak dulu, nak tunggu pengantin bersanding...jam 2 ptg kompang berbunyi




Pelaminnya walau simple tapi sedap mata memandang


Jom buat toll kata mak andam, terpinga-pinga anak2 bila sebut toll...igt tol kat hiway tu...kat Johor mmg ada adat ni kan...senang ckp dgn anak2 kutip duit dr pengantin lelaki huhu

Tp yg untung mak andam leee...selagi x dpt duit besar...tak dpt bole naik pelamin



Tahniah Nabila (adik sepupu hubby)..semoga kekal bahagia hingga ke jannah...bersama pasangannya org TV3 tuuu


Ada lagi yeaay...baling duit n gula2 pula...anak2 kecil standby kata jurumajlis...yg besar tgk aja tau...jom rebuttt



Antara menu best hari itu nasi beriani, jambu n bubur mata ikan berkuah durian..ni yg rare sedapppp sgt



Rezeki hubby, dpt jumpa teman sepermainan masa kecil waktu duduk kat umah atoknya (di Felda Ayer Hitam) pangkat kakak ni...apa lagi punyalah hepi, terus imbau kenangan lalu




Lepas pengantin turun, jom selfie kata anak2...seronok lah ya..duit dpt...gula2 dpt


- Kenduri Johor (Part 2)

Tuesday, October 25, 2016

KE JOHOR KITA


Assalammualaikum


Dapat undangan majlis kawen Nabila (anak pak cik hubby) pada 15/10/2016 di Bandar Kangkar Pulai, Johor...memang hubby plan nak balik maklumlah ank sulung yg kawen

Anak2 dh byk kali smpai Johor..saya rasanya 4 tahun lepas lama tu x dtg Johor...paling best hubby cakap nak singgah Pontian beli nenas dlm tin tuuu

Itulah kalau Allah cakap kita pergi..ia pergi jua...malam sebelum pergi saya n hubby ada gaduh2 manja sikit...kata hubby kita cancel gi Johor...frust kami semua

Esoknya (jumaat 14/10) subuh2 hubby tukar fikiran, oklah kita pergi Johor malam nanti, alhamdulilah...tq Allah

Jumaat mlm jam 10, kami pun berangkat menuju ke Johor...dalam hati berdoa semoga perjalanan selamat hendaknya...dlm pada tu mata sempat jeling...140...160 meter kereta saya pandang...lajukan..3 jam dh sampai Johor, itulah my hubby huhu


Yeayy...seronoknya jenjalan...mak wasap tanye mana cucunya sorang lagi (aida aeish)...risau tak nampak cucunya


Sepanjang perjalanan ok, lori pun x byk..kalau tidak dok berlumba dengannya aja hihi..akhirnya kami berhenti kat hentian Machap, tgk jam dah 1 pg..perut memasing tgh lapar...maggi cup jd pilihan afnan n aida aeish


Amzar order soto...along pau aja...licinnn, hubby nasi lemak...saya pau juga itu yg paling best pagi2 ni


Pau oh pauuu...alas perut aja


Alhamdulillah, selamat sampai jua walau sesat menuju ke sini almaklumlah hubby dh lama x dtg Johor...ikut gerak hati katanya...igt2 lupa terjah aja...sampai jua...2 pg kami sampai akhirnya..cal semua org x berangkat dh tido kot huhu

Kebetulan pelamin buat kat luar...posinglah dulu


Family hubby belah Johor ni pandai masak memasak so lauk kenduri kawen pakcik n makcik hubby yg masak...kebetulan lauk utk tetamu dah siap jom kita rasmi dulu...sedapnya beriani kambing


Aaaa dah nampak ada kuah kacang sotong, pestime makan...makan dgn nasi impit...sedapnya

Makan jam 3 pg berselera juga...org dok sibuk masak kita sibuk makan...


Kebetulan rumah pakcik hubby ada pula moto antik street cub yg dh ubahsuai...celik mata anak2 mama...moto yg tengah trend skrg...tak sudah2 berangan nak bawa ya along...esoklah jom kita tido dulu...3 pg dahhh anak2


- kenduri Johor (Part 1)


Wednesday, October 19, 2016

AIDA AEISH 7 TAHUN


Assalammualaikum...


Hari ini genaplah gegurl mama 7 tahun (19/10/09-19/10/16) Penantian mama n papa setelah dikurniakan 4 hero...
Setelah punyai 2 hero...terdetik juga anak ke 3 nanti nak gegurl la tapi rahsia Allah tak mampu kita ketahui

Akhirnya doa mama n papa didengari jua...bersyukur dengan segala kurniaannya...kehadirannya melengkapkan impian mama n papa...dikelilingi dengan 4 hero sebagai penjaga buat si adik


Selamat Hari Lahir Qhaifa Nurin Aida Aeish ....
Semoga diberi kesihatan yang baik, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki n menjadi anak mama yang solehah


p/s - nanti kita potong kek sama2 yup....

Tuesday, October 18, 2016

UNTUNGLAH ANAK - ANAK


Assalammualaikum....


Rezeki anak2 dapat mak su (adik bongsu) yang suka teroka itu ini lebih2 lagi bab makan2 ni...selalunya anak2 lah tempat berbicara tentang segala hal...sebab tu kalau nak sesuatu cakap ajalah dengan mak su atau mak lang

Baru2 ni mak su datang rumah ada kerja kat area rumah saya...ada saja plan yang tersembunyi rupanya...jom siap kiter gi jalan2 cari makan laa

Plan nak ke Cyberjaya rupanya mereka ke IOI City Mall padahal dah lewat petang tu ..amboi jjcm ke 4 negara tu uolls...tempat first mereka singgah


1)  Thailand (Boat Noddle)





Hanya along, angah n alang saja yang ada...lagi 2 anak afnan n aida aeish sekolah ptg hari tu...



Amboi bertingkat mangkuk tu korang..time ni perut tengah lapar...mesti bole habis punya hihi



2)   Jepun



Jom kita rasa cheese kek n cottage cheese dr negara jepun pulak (yg berbungkus tu)



3)  Korea



Oreo snow ais...comel sangat..rasa sayangnya nak makan..yang kelakarnya topi snow ais siap jatuh atas lantai...kutip kata anak2 sayang mama


Kita kongsi makan ok...nanti kita datang n makan lagi


Sedap mama ais krim ni...ais kepal berperisa..jenuh juga nak abiskan



3 bodyguard tetap mak su buat masa ini...


Klau tak silap namanya Toppoki (ada ramen, toppoki laksa korea n fishcake) rezeki anak2 hari itu...dapat rasa semua itu...dah rasa baru tahu kan sedap or idakkk


4)  Arabbbb



Ok last sekali sebelum balik mak su belanja lagi makan makanan arab pula..nasi arab Saba kat Cyberjaya tu laa

Pilihan semestinya ayam n kambing laaa...sampai rumah tanya anak2 perut tak meletup ke makan byk2 ni...tak mama lapar lagi huhu

Tq mak su Nurul....belanja makan



Thursday, October 6, 2016

SEDAPNYAAA..


Assalammualaikum....


Jangan ada yang terliur sudah...beginilah jadinya bila pokok mangga rumah mak berbuah...tapi sayang tau sekarang buah mangga mesti ada ulat...so kena ambil banyak baru puas hati

Masa balik raya haji mak buat sikit...habis anak2 makannya...sedaplah mama

Akhirnya maklang pun buat satu bekas besar...ambik kauuu




Letak asam boi, asam serbuk n hirisan cili padi...simpan semalaman dlm esbok....esok baru bole makan...saya la tak sudah dok ulang makan...sedap


1 bekas termos tak cukup tu, punyalah byk mangga yg mak lang potong...3 hari bertahan akhirnya licinnn...airnya sedap juga hihi


Ini rambutan dari Melaka..pak mertua adik lelaki saya bagi...sapa lg yg rajin buat gini...maklang laa...ada lebihan asam boi kita kasi buat pula rambutan asam boi


Yg ni idea hubby...saya bawa buah mangga balik rumah...igtkn nak cicah dgn kicap rupanya cik hubby lg cekap...dlm esbok ada asam katuk (org kata asam biji asam jawa) hubby pun masukkan asam katuk tu...jadilah asam mangga merah...bole tahan

Tuesday, October 4, 2016

AYER 8, PUTRAJAYA


Assalammualaikum...

Ni citer masa hari merdeka lagi...

Dah puas dok dalam mall, dah beli itu ini tak sah kalau datang Putrajaya tak singgah tempat riadahnya...kebetulan cuaca merdeka tu belah petang hujan pulak...nasib baik hujan dah berhenti time kami kuar

Kata adikku Nurul, siapa tahu nak pergi tempat yg kuar kat JJCM tu, Ayer8....

Akhirnya tgk waze laa baru tahu, akhirnya sampai juga kat Ayer 8, Presint 8, Putrajaya ni...sini banyak lot2 kedai kena jalan sikit utk sampai ke tasik...orang tak ramai lagi

Kebetulan masa dtg sini ada sambutan besday party...tp dh abis...kami cari port nak duduk...sambil tu keluarkn makanan yg dibawa


Datang sini macam kurang best pulak...tmpt riadahnya terhad...tgk mak mcm tak hepi or penat berjalan ni huhu


Sambil makan sambil tengok tasik...tenang jiwa raga


Anak2 dok asyik tgk buih sabun tu, kan ada besday party td...berterbanganlah buih2 sabun  kat kami...seronok pula rasa


Tengok mak makan donut tu, terasa lapar pula


Tq la pada en tu...dia beri Afnan n Aeish main buih sabun ...padahal anaknya punya...baiknya hati...sampai licin buih sabun dikerjakan mrk berdua tu huhu


Pujuk punya pujuk...yeaaay dpt naik...masa 45 minit diberi tak sudah2 laa mengayuh...penat berhenti minum...sambung main lg


Mak lang n mak su pun nak main juga..tak sudah2 gelak..apa2 pun kami semua hepi hari tu


p/s - kejapnya dh masuk bulan okt...lg 2 bulan dah masuk tahun baru...cepatnya masa berlalu