TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, September 28, 2016

HUTAN LIPUR BUKIT LAGONG


Assalammualaikum...


Cuti hari malaysia yg mendung....pagi hujan pulak tu....apalagi tarik selimut la huhu...seminggu anak2 kat rumah nenek ada saja aktiviti...leka dok main badminton sekarang

Tengahari nenek masak nasi ayam special...adik lelaki dok ajak jom mandi air terjun...cuaca mendung aja

Cantik juga Hutan Lipur Bukit Lagong ni...bole BBQ kata adik lagi..sekarang ni pergi air terjun monyet pun dok tumpang tengok...takut pula huhu

So cari tempat selamat n baru...sini laaa


Tengoklah seronok klau main air cam gitu...yg penting along kena back up adik2


Seriau pula tgk gambr ni...berdiri atas batu..tgklah anak dara sorang tu berani pula dia


Cantik view kat situ...air yg jatuh kat kolam bwh tu pun x dlm sgt...bdk2 bole mandi kat situ


Dekat selayang saja hutan lipur bukit lagong ni...tak jauh dr kolam air panas...kata adik lelaki tmpt lepak zaman sekolahnya dulu...diorang panggil Pak Lam


Tak sabar nk dtg sini...berkelah gitu..klau dulu rajin gi Templer Par, skrg dh byk monyet...takutlah...kena cari tmpt baru la...Ulu Yam pun sama dh ada monyet huhu


Bila bergambar ramai begini, kasihan ank dara sorang tu...sepupu gegurl pun kecil lg baru 4 n 2 tahun...kenalah geng dgn abg2nya dulu

Teringat kata MIL...beginilah wan rasa bila tiada adik beradik pompuan...sendirian (aduhai sedih bila diingat)








Monday, September 26, 2016

KARI LANDAK


Assalammualaikum....


Rezeki petang raya haji n rezeki saya juga..pestime nak makan landak ni...Mak utih (adik mak) datang beraya petang tu..siap bawakan kari landak untuk kakaknya (mak)..nak beri kakaknya rasa

Tanya mak pernah ke mak makan landak ni...huhu kata mak inilah seumur hidup nak merasa..la mak tak pernah makan ke huhu

Dagingnya seakan daging ayam la...kata adik sepupu yg dtg beraya cakap sedaplah kak yong...mereka dok kampung mungkin biasa makan kot...saya dok bandar geli gak mulanya..apa2 pun ingat pesan hubby kita perlu cuba n rasa..kalau tak sampai ke sudah la tak tahu..rugi tau



Merasa juga kau Nur daging landak ni...sedap tekak bole terima lagi...

Wednesday, September 21, 2016

SALAI DAGING KORBAN


Assalammualaikum....


Sekarang ni dapat saja daging korban cepat2 nak salai...sebabnyaaa

Ingat lagi 2 tahun lepas masa tu kami adik beradik buat korban..esbok penuh, tak tahu mana nak simpan daging, sayangkan dah le daging fresh..akhirnya hubby cadang separuh kita salai...tahan lama

Sejak tu bila dapat daging korban salai wajib saya buat...


Abg2nya dok leka tgk org potong lembu, adik la kena tolong papa kan



Bersemangat menyalakan bara api..bab ni Aida Aeish suka la kann...kerja lasak sabor aja la dikkk


Bila baranya cantik cepatlah daging tu masak...plan nak simpan konon...hampir separuh daging mama kena makan..lembut, manis mana tak habis

Rezeki tahun ini, alhamdulillah...



Tuesday, September 20, 2016

AIDILADHA - KORBAN


Assalammualaikum...


Tahun ni Aidiladha sekali dengan cuti sekolah...lamalah anak2 kat rumah nenek...sebelum ni pun ada yang dah cuti awal kerna UPSR...Alhamdulillah buat Azeem, moga berjaya hendaknya

Citer bab korban ni, tahun ni sekali lagi mak, kak lang n nurul ambil bahagian dalam korban...rezeki mereka alhamdulillah...

Kebetulan pagi raya tu hujan, tengah sembahyang raya kat masjid  hujan pun turun dgn lebatnya, hujan rahmat....sehingga korban berjalan pun gerimis..kalau tidak ramai yg dtg tgk



Berpayunglah dalam hujan..hubby cuti pula hari tu..anak2 entah kemana..asyik hilang saja


Lembu nombor 3...mak n adik2 punya...alhamdulillah selamat semuanya


Rezeki kami tahun ini, jenuh dok pikir mana nak simpan huhu...sup wajib la kena buat...menternak lemak raya nampaknya...bukan selalu kan...gmbar sup tak snap pun...kata Aida Aeish mama cepat tangkap gambar sup...malas pula..lenguh dah tangan mama huhu

Tq mak...1 bungkus saya punya suka2



Monday, September 19, 2016

AIDILADHA KAMI


Assalammualaikum....


Walaupun raya haji tak semeriah raya puasa, kita tetap meraikannya...mak plan kali ni nak buat sambal paru terliur dengarnya, sedapnya mak oii

Alhamdulillah saya n mak berpuasa hr ahad tu...menu mak raya haji ni sambal paru, rendang ayam, masak lodeh, sambal ikan bilis, order lemang 5 btg n burasak (betul ke namanya) order 15 laaaa


Aduh, macamana bole lupa nak bawa baju raya Aida Aeish, kenalah pagi raya pakai seluar huhu...kita tukar fesyen ya dikkk


Antara menu raya kami sambal paru, rendang ayam n sambal ikan bilis


Setiap tahun mmg order lemang dgn cik zizan (org negeri 9 yg buat, sedap...sgt puas hati)... tahun ni mak order burasak (nasi berbalut daun pisang) dgn pak anjang (adik mak)...harum bau nasinya...1, 2 hinggit order 15 tahan lama...2 minggu masih bole makan lg kata pak anjang


Kek batik adik yg buat (kak lang)...bab ni Aida Aeish tak sabar nk tgk mak lang buat...


Saya punya huhu lemang, paling atas sedap ooii..berebut dgn ank2..mama yg dpt
Lontong bersama sambal paru...


Tart nenas adik yg beli, sedap...


Alhamdulillah, ini kali ke 3 mak bersama adik2, mak lang n mak su...kongsi korban

Seperti tahun lepas daging yang dpt tu saya akan salai dulu...sedapnya masak gulai daging salai







Thursday, September 8, 2016

MERDEKA KAMI


Assalammualaikum...


Rezeki kami anak beranak dapat sambut hari merdeka bersama mak n adik2 saya...jarang sambut merdeka bersama tau...mak bila berjumpa dengan cucu2nya pasti ada agenda tersembunyi...jom kita makan nasi ayam nak...akhirnya lokasi pilihan Alamanda Putrajaya

Jenuh juga nak cari parking kat Alamanda ni...ramainya orang sambut merdeka kat sini seperti kami juga...yang kelakarnya adik saya kak lang rupanya dah siap print nanti nak makan apa...beli apa...kan merdeka tentu ada sale sana sini...memang kami follow apa yg telah diprintnya memang kelakar...


Tempat pertama kami tuju Baskin Robbins...time ni org belum ramai lg...beratur pun tak lama...tengah syok makan aiskerim sempat jeling2...mak ai panjangnya org beratur dah nk beli aiskerim huhu


Tengoklah tu kak lang siap print...nak makan beli apa nnti...adik saya bab gini mmg cekap...ank2 suka bebenor ckp tunjuk nk makan apa...gemar benor melayan kerenah ank2, sabor ajalahhh


Aiskerim pilihan kami, puas makan tp kena kongsi2 tauuu


Bole pula nmpk gmbr amyra rosli ni, cepat adik kita selfie...


Dah puas mkn aiskerim jom cari cookies famous amos....mak suka cookies yg kaler hitam...belilah 1 coklat, 1 kaler hitam hihi


Ehhh..macam tak cukup korum saja...ngapa 4 org saja bukan 5 kee...along aiman ke dataran merdeka nk tgk perbarisan katanya org dh bujang nk kuar dgn geng2nya laa...mmg berjln sakan along ke KLCC la...tgk wayang laa..bowling lg...amboi sakan ya along


Plan asal nk mkn nasi ayam huhu...smpai sini dh berubah hati huhu...mak nk mkn tomyam, gagahkn juga cari..tgklah tu 1 mangkuk tomyam buat mak, sedap katanya


Saya order nasi ayam penyet..yg bwh tu adik saya punya mak su...special betul...menu ala2 jepun gituuu


Punyalah suka azeem dpt beli sticky (gula2 yg comel tu) sayanglah mama nk mkn...sblm kuar sempat beli chartime n kek SR lagi...biasalah nak makan kenalah beratur sikit...selalunya yg femes ni rajin sale huhu

Kata mak awal lagi ni nak balik, jom beriadah kat taman ????

Tuesday, September 6, 2016

AMNI TURNS 2


Assalammualaikum....


macamana bole lupa besday anak buah sendiri huhu...jam 8 mlm mak cal katanya nak datang rumah sambil sambut besday Amni...Ya Allah besday budak comel ni laaa

Memang tak sabar dak Amni ni nak kuar dari perut umi dia...menjelang malam merdeka jam 8.45 malam lahirlah dia...kalau tak dah jadi anak MERDEKA

Terkejut juga adik lelaki nak sambut besday anaknya kat rumah akaknya ni tp hepi apa dah la malam tu ambang MERDEKA 

Sambil sambut MERDEKA, sambil makan kek


Hepi besday buat Amni Aqilah Bte Ahmad Ghazawi..dah 2 tahun...tak lama lagi nak dapat adik baru...tahniah buat adik ipar saya Alija Ali..pregnant 2 bulan...berusaha juga untuk tambah anak  sebelum tutup buku ya, tahniah...


Amni datang rumah mak long bawa kek la...seronok kami dapat meraikannya...



Bergemalah malam menjelang merdeka lagu hepi besday buat Amni Aqilah...bersemangat memasing sambil potong kek sambil nak sambut merdeka ke 59



Menu simple kami malam tu KFC, sate n pulut kuning (tak sempat nak snap) mak yang buat bersama rendang daging

Monday, September 5, 2016

GOOD LUCK AZEEM


Assalammualaikum....


05/09/16 - 08/09/16 UPSR bermula....

Inilah harinya yang ditunggu2...penantian selama 9 bulan...
setelah bertungkus lumus, kelas tambahan tak sudah2 hingga hari sabtu pun ada kelas...

Tengok anak mama ni Qhaifa Nur Azeem relaks aja, mama yg berdebar2 pula...walaupun selalu kena bebel dgn mama, ayat power dia ok mama, angah study ni tak lekang dari bibirnya...kini bebelan itu akan hilang jua hihi

Semoga tenang dalam dewan periksa n tenang menjawap soalan ya angah...semoga berjaya, mama sentiasa berdoa semoga dipermudahkan buat angah n perolehi kejayaan yg cemerlang



good luck Qhaifa Nur Azeem