TEMAN ALAM MAYA KU......

Monday, August 29, 2016

KEK COKLAT YANG MOIST


Assalammualaikum...


Sejak join group Masak Apa Hari Ni (MAHN)...ilmu masak memasak jadi seronok pula...macam2 resepi, petua yg dikongsi bersama...tengok ahlinya makkk oi hampir setengah juta orang, mahu tak banyak resepi yg dipelajari...benda yg baik belajar laaaa

Tak sudah2 tayang kek yg gebu gebas ni...mahu tak terjebak nak mencubanya...mula la hati jadi tak keruan hihi

So sabtu lepas berjaya membuatnya...


Kek coklat moist, siap akhirnya, tunggu nak makan aja


Memang dh plan nak letak topping coklat byk2..baru sedappp...hias pula dgn coklat chip...lelehan lava coklat jadinya...ahkak suka2

Yg bestnya tak payah guna mixer, blender saja, bahan2nya pun simple...kukus 1 jam


Bahagian dlm yg gebu gebas, lembut gitu...anak2 mama tak sudah puji...sedaplah mama...ok tq


Bayangkn ada 4 hero + 1 gegurl...memasing tengah kuat makan...tak sampai setengah jam uolls...licinnnn...ini saja dpt diselamatkan

Kalau kek yg beli kat kedai or kek orang kawen berminggu2 dok dlm esbok...bila buat sendiri licin pulak




p/s - tinggal 1 hari saja nak merdeka, anak2 dah merdeka dulu, dah cuti sekolah sebab UPSR tak lama lagi....apa2 pun semoga negara kita terus aman n makmur 




Wednesday, August 24, 2016

MEE KICAP


Assalammualaikum Semua..



Ramai tahu apa dia mee kicap...ramai juga tak tahu mungkin...bila tengok bahan2nya yang simple pakat dengan hubby moh la kita try buat..lagipun kami anak beranak suka makanan yang berkuah ni

Pestime buat masa dah nak last posa hari tu...makin dekat nak raya mood masak untuk berbuka menurun...seisi rumah mak sibuk menyediakan bahan masak untuk raya...cari bahan2 dgn hubby kat Segi je



Pestime buat mee kicap, simple aja...sepatutnya tak berkuah..mee bayam digaul dgn kicap..sup dalam mangkuk lain tp saya suka banjir, ginilah jadinya



Ini pula mee kicap buat masa besday MIL saya...punyalah byk bahan sampingan hingga meenya tak nampak huhu

^
^
^
^
^
^


3 langkah dalam penyediaan mee kicap ni tak rumit pun


Mee Kicap

Bahannya - Sos kicap

Minyak bawang putih - 2 sb
Kicap pekat - 2 sb
Kicap cair - 1 sb
Kicap manis - 1 sb
Osyter sauce - 1sb

Bancuhkan semua bahan2 diatas boleh tambah jika kurang manis/masin ikut selera kita...tuang dan gaul bersama mee tadi





Minyak bawang putih

Bawang putih - 10 - 20 ulas dicincang halus

Tumis dengan minyak hingga kekuningan, jangan hangus tau
Bubuh sikit minyak bijan dalam 2 - 3 titik






Bahan sup

Minyak bawang putih - 1- 2 sudu
Kiub ikan bilis
Fish ball
Fish cake
Lada sulah
Daun bawang
Daun ketumbar

Masukkan kiub ikan bilis dan air (ikut banyak mana suka)
Lepas tu letak minyak bawang putih, didihkan
Masukkan fish ball, fish cake atau apa yg korang suka
Masukkan sedikit lada sulah, garam, daun bawang n ketumbar, siappp



Ini mee bayam saya...sedap guna mee jenis ni...baru terasa makan

Mee kicap ni keenakkannya pada minyak bawang putih, buat banyak boleh simpan lama, boleh juga letak dalam setiap masakan kita, memang sedap..

^
^
^
^
^
^

Mee kicap yg hubby buat masa besday maknya...meriah betul isi alamnya huhu



Sup bunjutnya hubby buat sendiri, jenuhlah cari kain putih utk bungkus segala rempah ratus...macam2 jenis fish ball diletaknya...sendiri nk makan



Terkejut juga saya bila nak dihidangkn banyaknya hubby punya menu or bahan sampingan mee kicap...taugeh ada..bayam rebus ada...entah apa lagi saya pun tak ingat...apa2 pun ia sedap dan dapat pujian semua...licin tiada berbaki, alhamdulillah

Ini cara saya n hubby punya mee kicap...suka tambah itu ini..



Tuesday, August 23, 2016

BANGGA BERGAYA


Assalammualaikum....



Kejadian dirumah MIL

Ambil kesempatan bermalam disana walaupun rumah kami sekangkang kera aja huhu...macam2 aktiviti anak2 mama bila berkumpul sesama sepupu2nya

Bukan selalu adik beradik hubby dapat berkumpul cam gini..ini pun sebab besday MIL..yang paling best along aiman la bole ikut makcik n pakciknya naik genting malam minggu tu 12 mlm kuar rumah...lepak2 kat starbuck...4 pg sampai rumah...tido la memasing hingga siang hari

Hubby pula sempat cari seluar jeans lamanya untuk diberi pada along aiman...sayang tak pakai...saiz mmg sesuai dgn along aiman...rezeki along laaa

Sorang adik lelaki hubby ada berkhidmat dengan ATM...nun duduk kat Sarawak tu..bole pula hubby suruh along aiman test baju pak chik...ambil berkat mana tahu berjaya macam pak chik, aminnn



Amboi segak bergaya anak2 mama ni dah macam 'Sayangku Kapten Muhriz' pulak huhu



Amzar pun nak menerai juga, comel gitu..walau besar ttp bergaya...ambil berkat juga ya



Afnan jeles la tu bila tgk abg2nya pakai..pakai la korang janji lipat balik ok





Sarapan kami pagi hari sabtu tu nasi lemak sambal sotong..sambal hubby masak..nasi lemak MIL guna beras basmathi panjang2 tu..kenyang sangat selalu mesti nak bertambah mungkin guna beras jenis ini cepat kenyang


Tengahari adik hubby belanja makan domino pizza pula..memang tak masaklah kami hari tu


Menu lunch hari ahad pula gulai ayam n kentang..rebus ayam guna Noxxa la sebab guna ayam pencen kejap lembutnya..untunglah sapa ada Noxxa pelbagai bole masak..ni yg cepat2 nak beli ni huhu

Monday, August 22, 2016

YANG JAUH DIDEKATKAN


Assalammualaikum...


Dalam tak sihat akhirnya Sofia muncul jua dimajlis besday MIL saya baru2 ini...memang terperanjatlah kami tapi apa2 pun tetap bersyukur kerna dapat jumpa Sofia yang telah lama tak saya temui...

Setiap kita akan diuji dengan pelbagai ujian dari Allah yang pasti hati kena redha dengan apa yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya



Tengoklah tu sempat lagi Aida Aeish bergurau dengan sicomel Nur Alya Zahra Sofia 2 tahun, suka benar sentuh wayar (yakni tempat minum Sofia ni)



Tetap tersenyum bila ditegur manis ketawanya seperti tiada apa2 yg berlaku, walaupun sudah 2 tahun lebih hanya berbaring ditilam saja, alhamdulillah senang menjaganya hanya perlu minum susu 3 jam sekali tapi perlukan persekitaran yg bersih sebab ada lelah

Kata org tua2 dulu masa mengandung byk yg  kita kena jaga..jgn buat itu la...jgn buat inilah...cerita mama Sofia semasa mengandungkan Sofia ada bunuh lipan...yg pasti Sofia hidap penyakit saraf yg entah apa namanya...susah nak sebut...sihat n sakit datang dari Allah...selagi boleh dirawat kita akan berusaha utk memulihkannya...cepat sembuh Sofia




Sayang Sofia ni kata Mak Long semoga cepat sembuh dan sihat hendaknya...anak buah hubby ke 12



Tahap penglihatan Sofia dapat lihat orang sekeliling bila berada jauh darinya bila dekat tak jelas  sangat yang pasti bila disentuh terasa ada insan tersayang disisinya kan sayang



Nur Alya Zahra Sofia....perjalanan hidupanya masih jauh titipan doa semoga cepat sembuh dan baik seperti sediakala tetap dilakukan hanya Allah yang menentukan...buat famili adik iparku semoga kuat dlm dugaan hidup ini 

Thursday, August 18, 2016

CINTA YANG BECOK


Assalammualaikum...


Cinta...alahai sedapnya nama kau siburung nuri...3 tahun MIL bela...sekarang kalau buka kurungan tak nak keluar or terbang, dah serasi dgn famili hubby

3 tahun lepas adik ipar jumpa sewaktu nak kerumah MIL..lepas kena gigit dgn burung gagak...lukalah bahagian kakinya...setelah dirawat pulih kembali sekarang makin bijak bab ajuk mengajuk kata orang

MIL yang rajin bercakap dengannya...ETOK panggilan cinta buat MIL...bila dengar ETOK memasing dah tahu cinta rindu kat MIL atau minta makanan selagi tak dapat makan riuh rendah dengan ETOKNYA

Korang tahu fev makanan cinta cili padi tuh selain kauci




Kata anak2 tak pedas ke mama cinta makan cili padi tuh..hebatlah cinta huhu...tengoklah tu kusyuk makan cili padi



Walaupun dah jinak saya tetap takut nak hulur jari beri makanan kat cinta..



Siapa yg rajin layan cinta makan...sapa lagi Afnan laa... budak2 nak suka or teruja bila burung  ikut kata kita..tu yg rajin layan sicinta yang becok ni

Tuesday, August 16, 2016

BAHAGIANYA IBU...BAHAGIALAH KAMI


Assalammualaikum...


Bahagianya seorang ibu melihat anak2 berkumpul didepan mata..itulah yg berlaku pada MIL saya...tiada ucapan dibibir hanya senyuman berpanjangan

7 anak bersama cucu2 tersayang meraikan besday beliau

Lepas kemas2 baru kami semua makan okk



Selfie n welfie bersama cucu2 tersayang seramai 13 orang..paling besar along aiman la 14 tahun...paling kecil baru 7 bulan


Cepat atuk taha...selfie sekali..aksi bebas gitu..


Yeayy Adira potong kek dengan wan...besday Adira 02/08/16 yg ke 4 tahun...selalu memang akan sambut sekali dgn besday wan sbb bulan yg sama




Ada hadiah dr suami tercinta...yeayyy wan dapat hadiah dari atuk taha...dapat gelang emas...suka2

Nak tgk hadiah wan punyalah byk balutan yg dibalut oleh anak2nya...ambil masa sikit buka huhu


Ini pula hadiah dr wan utk cucu2 tersayang botol air..beratur la cucu2 nak pilih


Aida Aeish pilih botol frozen kaler pink...lepas tu memasing dok isi air..botol air selamat dirasmikan oleh cucu2 tersayang


Mee kicap dari hubby...tengoklah meriah sungguh awas2nya...byk yg ditambah oleh hubby...penuh pinggan korang tapi biasalah bdk2 masa ambil tak ingat...last2 byk yg tergolek dlm pinggan


Apa2 hal hubby kena buat demo kat kami semua cara nak makan...pestime buat dlm familinya..ramai yg suka


Tengoklah makan mee kicap tak pandang org sekeliling punyalah kusyuk memasing cucu2 wan n atuk ni..bersusun botol air hadiah dr wan tu..telah disi dgn air memasing 




Mee kicap cara saya makan..ikutkan kena gaulkan mee dgn kicap tp saya suka banjir...penuh 1 mangkuk..lepas tu terseeh (kekenyangan) perut huhu

Masih berhutang resepi mee kicap dgn rakan2 semua...sabar yup nanti saya share resepi




Nor Alya Zahra Sofia in the house...anak buah hubby...istimewa buat kami...nanti saya kongsi mengenai Sofia yg comel ni..

Semoga MIL saya diberi kesihatan yg baik n dipermudahkan segala urusan buatnya, aminnn


Monday, August 15, 2016

62 TAHUN MIL, HB



Assalammualaikum....


Baik punya suprise anak2 buat ibu tersayang...itulah yg terjadi 12/08/16...besday ibu mertuaku yang ke 62 tahun...perancangan yang berjaya buat ibu mereka

Dalam diam mereka adik beradik berpakat nak suprise ibu mereka... balik dalam senyap

Sorang belajar kat UTP, Seri Iskandar....adik ipar yg kerja dgn ATM duduk kat Sarawak shoot balik dr Kuching... yang duduk kat Kg Awah, Jengka Pahang pun balik...semua berkumpul dirumah adik iparku...suprise lepas maghrib nanti

Adik beradik hubby 7 orang...hubby anak sulung...bab masak memasak hubby punya urusan...bekerjasamalah mereka huhu

Besday ibu mertuaku pada 12/08/16...



Deco2 hasil tangan adik iparku bersama anak2 mama..teruja anak2 bila tgk belon yg banyak..mulalah memasing nk tendang, saborrr


Tuip jgn tak tiup...belon byk kaler purple...kaler fev ibu mertuaku...plan buat lepas maghrib


Besday ni sekali sambut dgn sorang lagi cucunya..Adira, besdaynya 02/08/16..4 tahun

Bila Wan dah keluar...barulah deco2 bermula


Lepas ibu mertua keluar shopping jam 2 ptg hasil pujukan sorang adik iparku..konon2 tak mahu MIL tahu ada suprise untuknya...operasi keluar barang2 masak pun bermula...plan hubby nak buat mee kicap




Ptg tu bab masak memasak kaum lelaki yg buat..kami kaum pompuan bantu2 saja huhu...bertungkus lumus hubby masak sebelum maknya balikkk...FIL pun terkejut dgn suprise yg dirancang anak2nya...turut bekerjasama


Cucu2 wan tak sabar nak suprisekan wannya...tak tahu semua anak cucu ada petang itu..reaksi air muka MIL muram...kenapa tiada wish dr mereka..hatinya mula la sedih...tak tahu mlm nanti suprise utknyaaa


Anak cucu dah stanby depan pintu..jam 7.30 mlm MIL pun balik...makanan dh siap...kira semuanya dh ready...waktu ni semua lampu dipadam...bila MIL buka saja pintu...supriseee 



Terkejut MIL time ni...menangis korang...suprise dr anak2nya berjaya, alhamdulillah...tengoklah rumah bersepah bila cucu mainkan peranan memasing...sebelum potong kek n makan, kami kena kemaskn rumah huhu



Touching jap hubby semasa peluk ibunya sambil wish besday...jenuhlah MIL terima pelukan anak cucu mlm tuuu


Hepi besday buat MIL Pn. Rosidah Yusuf yg ke 62 tahun..semoga diberi kesihatan yg baik, panjang umur n dipermudahkan segala urusan, aminnnn