TEMAN ALAM MAYA KU......

Thursday, June 30, 2016

HADIAH RAYA KATANYA



Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua...



selalu saya menolak bila cik hubby nak belikan set solekan ni, bukan apa masih ada lagi set solekan yang biasa saya guna sayang pula nanti tak terpakai

kebetulan tengahari tu saya tonton jom singgah produk ni sedang dipromosi oleh pengasasnya, kata aida aeish mama belilah mesti cantik kalau mama pakai, ialah adikkk

lepas berbuka boleh cik hubby kata dah lama dia berniat nak belikan saya produk ni, terus siap keluar dan beli...akhirnya produk idaman dalam genggaman


hadiah hari raya katanya
tq hubby


orang beli yang mahal kita dapat yang ni pun dah bersyukur...tetap berseri dipagi raya hihi

kata aida aeish samalah mama dengan yang kita tengok kat tv tengahari tadi huhu, dia dah cop nak kongsi lipstik dengan mama


Tuesday, June 28, 2016

MENGIMBAU KENANGAN LAMA


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua...



kurang dari seminggu ramadhan akan berakhir...semoga segala amalan kita diterima Allah SWT, amin...

jika dulu album gambar ni diamnya kat bawah katil huhu...sejak saya dah alih dan letak dalam almari, rajin pula anak2 membukanya..

paling suka tengok gambar papa mama kawen2 daa..bila tengok gambar2 di dalamnya mengimbau kenangan lama, ia tetap dikenang sampai bila2



anak dara sorang ni yg rajin buka album mama ni...
bukan 1, sekali 3 dibukanya



satu2nya gambar arwah abah 
yg ada dlm simpanan saya
selalu tunjuk kat ank2, inilah dia atuk hamid
sblm saya kawen arwah abah dah pergi meninggalkn kami
Al-Fatihah



bersama famili hubby
rasanya 12 thn lepas
time ni semua dpt berkumpul bersama
skrg tidak lg, rindunya saat2 ini
time ni ank baru 2 org saja



hantaran tunang saya
mungkin rezeki saya, ramai yg memberi
ini utk pihak lelaki, untung hubby
sekali bawa pulang hampir 25 jenis barangan
kek saja 3 kotak huhu



sahabat lama yg masih terjalin
dr saya ank dara hingga kini
nitasa, warga indonesia 
yg kelakarnya selalu berwasap 
setiap kali ingin berjumpa pasti ada halangan
kiranya dah 14 thn x jumpa huhu
padahal duduknya kat Hulu Kelang saja hihi




P/S - jika tiada halangan tahun ni nak balik Perak raya ke 2...ini kali ke 2 juga saya beraya di kampung mak berkonvoi bersama mak dan adik2...moga segala urusan hubby dipermudahkan, amin...
































Friday, June 24, 2016

PICC PUTRAJAYA SHOPPING RAYA



Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua....



cuti Nuzul  Al Quran plan kami cuma lepak2 kat rumah..hubby pula kerja...lepas kemas rumah dok fikir nak masak apa berbuka nanti...no idea

tup tup ada call masuk...adik saya call kak lang...yong mak nak cakap la...macam suspen bunyinya...mak nak datang rumah berbuka bersama kami, horeyy2 kata anak2 nenek nak datang...

rupanya ada plan lain ya nenek, plan jalan2 shopping raya kita..kemana pula tu..PICC Putrajaya laaa



kata amzar boringnya mama
dgr nenek nk dtg ceria memasing



itulah nenek Timah..
demi cucu2 walau penat, letih tetap gagahkan kaki utk berjalan..mak saya memang begitu 



rupanya kat PICC ni ada jualan utk raya la
adik la yg beritahu, dpt dr group wasapnya
tahun ni berubah angin selalu shooping kat mall
tahun ni shopping kat sini
alhamdulillah, dapatlah baju baru ank2 mama ni
tq nenek, tq mak lang
hajat along nak berbaju kurta tercapai
so tahun ni 4 hero mama berkurta di pagi raya
utk ank dara sorang ni first time berjubah manik la



lepas tu bergegas keluar memasing nak ke bazar pula
dalam hati punyalah risau
konpom byk yg dibeli nanti
ambik kau, penuh 1 meja juadah berbuka kami
itulah rezeki kami hari tu, alhamdulillah



saya sempat lagi buat sardin roll
byk juga dpt, puas makan



tq mak beri dodol, suka2
ada dodol durian la
thn ni naik lg rege dodol
sblm ni sekilo 20 hinggit
thn ni 22 hinggit





ok, baiiii



Thursday, June 23, 2016

IMPIAN & BAKAT PERLU BERSATU



Assalammualaikum...
Salam ramadhan semua...



memang menjadi impian hubby dari dulu, kalau ada rezeki nak buka kedai makan...biar betul hubby ni tapi itulah impian dia...masih terngiang-ngiang di telinga saya impian yang belum terlaksana itu

air tangan hubby sentiasa bersama kami selama 15 tahun ini..saya pula bersyukur kerna hubby punyai bakat dan minat yg mendalam bab masak memasak ni, anugerah terindah buatnya

saya lagilah seronok hihi selalu jadi assistant chef saja...tukang rasa garam ok ke idakk...cili dah garing ke belum

antara air tangan hubby



bubur nasi mmg fev hubby
tak cukup semangkuk klau makan
mesti nak bertambah huhu
lepas tu kekenyangan masing2




jom buat vadai yang
kita try buat vadai daging
bab mencipta resepi kelebihan hubby
bukan nak cakap tau memang sedap
vadai daging ni 



sambal sotong
selalunya menu cam gini, menu sahur
sebelum tido kena masak dulu
4.30 pg saya dah bangun



ayam sechuan kong pao first time hubby buat
masak utk sahur tapi tido malam tak lena
dok teringatkan lambatnya sahur hihi


walaupun hubby pandai masak, tugas utama wanita ni tetap saya buat tau...cuma sesekali tu malas nak ke dapur datang juga huhu



ok, baiii





Monday, June 20, 2016

INDAHNYA RASA....SYUKUR SELALU



Assalammualaikum.....
Salam ramadhan semua....



alhamdulillah...dah 15 ramadhan kita uolls

seperti kata anak2 mama, kalau kita tak kira posa ni kejap aja rasa....dah 15 hari kita posa...tak lama lagi dah raya yeaayy

nasib baik anak2 tahun ni tak ada yang mengidam (sejak posa bazar pun saya tak jejak hihi) jimat tak uolls...jimat tapi lebih ke arah lain pula...lebih kat menu berbuka pula huhu...rezeki anak2



amboi, semenjak papa dah copy byk movie ni..time tidur anak2 di siang hari dah berubah, kalau tak asyik tido sbb posa...ni tgh layan angry bird



segar mata memasing...seharian tak tido tau dok layan movie huhu hujung minggu baru ni



exam dah selesai, kini berdebar tunggu result pula
speechless??????
tahniah buat anak mama, Qhaifa Nur Amzar
cemerlang buat dirinya....alhamdulillah
kejayaan beliau KDK - 1/36....manakala KDD - 1/286 
bagi tahun 4 (2016)
moga terus cemerlang lagi tau...



ucapan tahniah dari group famili saya...



ucapan tahniah dari group famili hubby...kata pak su (adik bongsu hubby yg belajar kat UTP) He win....sbb amzar dah pecahkan rekod pak su yg cemerlang di

zaman sekolahnya...ia ke pak su...moga terus cemerlang, aminnn


menu 13 ramadhan - makaroni goreng..yang kelakarnya nak buat makaroni goreng kena time hubby kerja sbb hubby kurang suka makaroni ni hihihi




p/s - dah 15 ramadhan, semangat nak beraya dah datang..baru terfikir nak buat biskut raya...yg pasti lagu2 raya pasti akan kedengaran dicorong2 radio...




ok, baiii.....


Thursday, June 16, 2016

RAMADHAN - BILA KURANG LAIN RASANYA


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua....



bila anak2 kata mama hari rabu (yakni semalam) wan dengan atuk ajak berbuka kat surau di taman perumahan mereka sebab adik ipar ada buat jamuan sikit untuk berbuka...sedekah kambing golek 2 ekor tuuuu

mulalah hati berbelah bagi huhu...mana tak hubby kerja petang pula semalam...nampaknya mama kena berbuka berdua la dengan adikk

akhirnya hati mama pun cair bila wan dah call minta anak2 datang huhu...6.30 ptg 4 hero mama pun siap dengan baju melayu memasing




pukul 11 malam baru hero2 mama balik...
mana tak lewat balik, singgah rumah wan dulu...
seronok mama, along belajar potong daging kambing 
kalau uolls nak tahu ada antara adik ipar saya ni
yg buat bisnes kambing golek ni



bila dah tinggal berdua 
malas pula nak masak beria sgt
bukan ada orang nak makan kan kan
akhirnya inilah menu berbuka saya yg simple huhu
karipap, nugget n mee wantan goreng



kebetulan hari selasa ada buat karipap
ada lagi doh yg saya x uli
dgn malasnya pukul 7 petang baru goreng
nasib baik sempat siap sebelum berbuka hihi
mama pandang adik....adik pandang mama
sunyinya rasa...selalu time ni kecoh memasing



 teringat mak punya kuih keria
kata hubby sedap kot mak sira dgn gula melaka
macam kat klebang, melaka...yg femes tu klau x silap
yg baru ni ada masuk majalah 3 huhu
mmg sedap bila makan panas2 uolls




ok, baiii.....




Wednesday, June 15, 2016

RAMADHAN - ALAHAI...


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua....



seminggu balik rumah mak....tetap dok ingat pokok2 kat rumah tu...dalam pada tu ada juga berwasap dgn jiran...tanya ada hujan ke, ada katanya oh legaaa

kelakar rasanya bila sampai rumah pokok2 yang saya terjah dulu...macam tak puas hati huhu

alahai pokok...layu dan kering kau

nampaknya kena semai baru kau tapi tunggulah lepas raya ok...nanti nak cuti panjang lagi



sedih huhuhu
alahai pokok cili n kesum
tiada rezeki buat saya




petang ahad lepas, anak2 bersama adik saya mak su dan mak lang keluar ...bila saya call kat mana tu???

bazar ramadhan putrajaya...amboi ke sana pula

kebetulan petang tu hubby masak spagetti menu berbuka kami...bila anak2 call mama nak makan apa...tak tahu nak cakap...beli sajalah

amboi penuh 1 meja menu berbuka hari tu...air saja ada 7 jenis...mcm nak berniaga uolss


tgklah ayam saja 3 jenis
paling best ada kacang pool
nasi kerabu 2 n nasi tomato 2 juga
mahu tak penuh meja


walaupun ada pelbagai juadah
spagetti hubby jadi pilihan dulu, licin huhu




p/s - seminggu bersama mak dah tahu apa aktiviti beliau...terisi dgn kelas mengaji dan bertadarus...malam bertarawih pula

seronok bila anak2 kena tazkirah dgn nenek...mana tak lepas subuh tido hingga ke zohor...lepas tu asyik tgk kartun saja


rindu saat saya bersama mak.....




ok, baiii....


Tuesday, June 14, 2016

RAMADHAN - ITULAH IBU


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua...



alhamdulillah, dah masuk 9 ramadhan hari ini...terasa cepatnya ramadhan kali ini...anak2 berpuasa tanpa keluhan penat or lapar...sebenarnya risau gak dengan aida aeish ni, mana tahu bila tengok kengkawan yg tak posa mulalah hati tu tak keruan huhu... alhamdulillah ok nampaknya

kata mak moh le kita makan sayur-sayuran pula...teringin nak makan pecal...lepas bertadarus kat masjid pagi tuh...tak perlu risau sebab acik zah (peniaga bergerak kami kat taman) sentiasa berlegar2 mencari customer saban pagi...yang bestnya walaupun menaiki van semua barang ada macam kedai runcit bergerak gitu 



apa ni nenek???? 
pecal bole, gado2 pun bole
saya pula tersalah potong tauhu...potong kecil2
salah tu yong woii...cam gini seperti diatas tu baru betul
baru bole dipanggil pecal huhu
tauhu yg salah potong tu mak masuk dlm ketiaw goreng



kata mak lagi nak buat serimuka pandan la..
cepat saja saya kata yong suka gula merah makkk
mak suka hijau laa...ok makkk
tup, tup bila nak berbuka bukan kaler hijau
sukanya hati tak terkira, tq makkk
itulah ibu anak nak makan apa
siap terhidang atas meja


bila pergi bazar nampak putu mayam
terus beli fev afnan ni
bole habis tu banyak ni, tak caya kan




Ok, baiii....






Thursday, June 9, 2016

MAKAN DURIAN SEBELUM POSA


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua....



ini citer sehari sebelum posa ...sori tau korang tayang buah durian pula...adik ku nurul dok sebut nak makan durian sebelum puasa...petang tu lepas kami sambil baju raya kat rumah kak faizah di Sg Cincin terus cari durian...

masa lalu kat Greenwood nampak ada org jual durian, kami pun singgah..


masa sampai tiada org
tak lama lepas tu ramai pula


durian pilihan kami
durian kampung dr batu kurau perak
sekilo 17 hinggit


hampir 90 hinggit juga harga durian kami ni
tak kisah la, janji masa posa tak meleleh air liur kami huhu


sedapnya...jgn mare tayang time posa pula


roti jala n sekaya durian makkk...
ada juga yg x mkn durian rupanya
ada geng dgn adikku nurul
mkn bila dah dimasak aja
buat bubur or sekaya




ok, baiii....

Wednesday, June 8, 2016

BAWA 2 HERO NAIK LRT PUCHONG - SENTUL


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua....



pestime ambil keputusan balik rumah mak naik LRT...my hero punyalah excited bila naik...orang pestime naik huhu

baru beroperasi akhir Mac 2016...laluan Puchong ke Sentul...laluan ditengah2 bangunan tinggi seronok mata memandang

bila pestime naik mulut kena ringan tanya itu ini, kalau tidak ke laut kita...mula2 kami dah salah tekan bab bayaran dan laluan...nasib baik bole tup pup kat mana kita turun...train dari Puchong hanya sampai Sri Petaling saja lepas tu tukar train ke destinasi pilihan...laluan kami Puchong IOI - Sentul Timur (last stesen) kenalah RM 4.10 sehala



selfie dulu ok
waktu ni kami di LRT IOI Puchong
senanglah sapa2 nak ke KL tak jem
nasib baik ada lif tak susah warga emas nak naik
tempatnya cantik sebab baru  



ini carta laluan LRT Puchong ke Sri Petaling
laluan yang banyak selekoh
jadi slow saja...ok suka2


waktu ni jam 4 ptg..cuaca ok
train pun tak penuh dgn penumpang
rata2 mereka yg saya borak semua baru pestime naik


ini train ke 2 kami
laluan Sri Petaling - Sentul Timur
sampai TBS Sg Besi orang mulai ramai
rata2 yg naik LRT semua pegang hp huhuhu
cuaca mulai gelap, nak hujan
sekali hujan turun dgn lebatnya
adalah 2 3 kali train berhenti nak beri laluan train sebelah
5.45 ptg kami pun sampai di Sentul Timur
adikku nurul (mak su) dah tunggu, kejapnya dah sampai
yeayy dah sampai kg (rumah mak saya)
hajat nak sambut posa dgn mak tertunai, syukur




Ok, baiii


Tuesday, June 7, 2016

RAMADHAN 5 QHAIFA (1)


Assalammualaikum....
Salam ramadhan semua...



alhamdulillah...

1 ramadhan telah berlalu...anak2 mama dapat harungi posa tanpa sebarang masalah kecuali anak yg bongsu sapa lagi aida aeish

tahun lepas masa prasekolah dpt posa penuh...itupun kena selalu ingatkan kalau x posa adik x dapat duit raya huhu

posa kali ini ayat terbaru aida aeish bole tak kita posa makan saja mama...minum tak kisah, adik macam tak larat la...itu macam bunga2 tak nak posa aja




4.45 pg mama dah gerak bangun sahur
lepas solat subuh memasing sambung tido
zohor mama gerak ok solat 


resepi tak sudah copy dr fb
bila nak masak mulalah pening huhu
menu berbuka kami first posa
meehon goreng, pengat pisang, karipap n murtabak



air tangan nenek bawal masak berlada
menu utk sahur sekali
huhuhu tenggelam ikan bawalnya
anak2 kalau masak berlada mmg fev
itu yg ladanya kena buat byk, tak cukup weiii



sabar menunggu azan maghrib
time ni kena tgk ank betul2 takut terlupa posa
maklumlah makanan depan mata
tahu2 dah masuk mulut hihi



yeayy nak gi terawih dgn mama
kebetulan rumah mak depan masjid, dekat bebenor
lg kami anak beranak bersemangat nak berterawih
alhamdulillah....




ok, baiii.....





Monday, June 6, 2016

SALAM RAMADHAN 1437H


Assalammualaikum...
Salam ramadhan semua...







ramadhan kembali lagi...inilah hari yang kita nanti2kan...menguji kekuatan iman dan minda kita

semoga ramadhan kali ini menjadikan kita  insan yang lebih baik dari sebelumnya, amin...

disini saya ingin memohon kemaafan sekiranya ada terkasar bahasa dan tersinggung kata2...

ramadhan kali ini saya tak lepaskan peluang berkumpul bersama keluarga dan adik2 saya...perkara yang jarang saya lakukan..tahun ini ramadhan amat bermakna buat saya dapat cuti lama sikit hingga habis cuti sekolah, alhamdulillah...yang paling best dapat merasai masakan mak tersayang huhu

salam ramadhan al-mubaraq buat rakan2 semua....


Ok, baiii...