TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, May 31, 2016

PUASA COME BACK - STOK MENU


Assalammualaikum....



setiap kali nak masak dok pikir dulu...menu apa hari ini ??? ni belum bulan posa lagi..lagi pening kottt huhu

kebetulan hari tu hubby gi pasaraya...tak sangka hubby beli makanan dalam tin nak cuba saja mana tahu sedapp...tengok ada sotong, kerang sambal n sardin ok

malam tu anak2 request papa masak sotong dulu...meh kitaorang rasa...kalau sedap bole beli lagi...hubby kalau masak barang mesti lengkap, itu feel hubby... tgk bahan lengkap ok jom masakkk




akhirnya siap menu sotong hubby...anak2 suka sedap laju  
aja memasing ambil sotong hihihi...dalam pada tu saya mula terfikir bole buat stok masak bulan posa nanti 

2 minggu posa mmg kita bersemangat nak masak lepas tu mulalah sifat malas tu datang huhuhu sebab apa masa tu dah fikir nak beraya pula alahai


ok, baiii

Thursday, May 26, 2016

ALAHAI ANAK BUJANG MAMA


Assalammualaikum.....


sikit2 saya lalui dan tengok sendiri bila anak bujang saya ni  meningkat dewasa dan membesar depan mata...salah satunya bab pakaian...nak yang up to date gitu...dah tak nak sama dengan adik2nya...kalau bole nak pilih sendiri

dah mula nak melawa oiii...kalau uolls nak tahu dari sekolah rendah dah ramai peminat misteri...rahsia along banyak kat adik2nya...saya saja malas nak tanya...janji along tak buat perkara yg bukan2 sudah

mama kenapa muka along ada jerawat...ini yg tak suka...ini tandanya along dah dewasa ok...banyak berangan kot

ada 1 hari tu along bawa balik daun lidah buaya...katanya nak lebatkan rambut dan licinkan kulit muka...ramai kawan2 along yang buat mama


inilah lidah buaya yg along bawa balik
mmg banyak khasiat lidah buaya ni
kita saja yg dah lupa khasiatnya


amboi dah siap dipotong2
selalu along guna lepas balik sekolah
masa mandi tu dia buatlah


alhamdulillah,
 besar dah anak bujang mama ni
dah 14 tahun rupanya
moga along berjaya dunia n akhirat
tahun depan dah nak ambil PT3

1 lagi along aiman ni dari kecil kreatif budaknya
pernah masa umurnya 10 thn
dalam diam along buatkan mama
kamera huhuhu
sekarang pun masih kreatif lagi
ada saja yang nak diciptanya
minat sebenarnya
 galakkan tetap saya n hubby berikan



Wednesday, May 25, 2016

BILA DAH BERJANJI


Assalammualaikum....


itulah dia anak2...bila mama kata nak masak itu ini pasti mereka ingat...bila dah berjanji kenalah ditunaikan

plan minggu lepas nak masak nasi lemak...2 3 hari dok menyebut...oklah mama buat hahaha 


ni nasi lemak angah azeem
nak juga buat macam kat kedai
bila angah dah buat cam gini
yg lain ikut juga, suka hati la


haha kali ni saya goreng kacang tanah berjaya
selalu hangus sbb lambat angkat dlm kuali
tak cukup rupanya terpaksa
goreng balik buat dupan depan tv laaa


 bubur pulut hitam
awal pagi saya dah masak
sebab dah janji dgn hubby sebenarnya
tapi malas pula nak buat
esoknya tak sedap hati sbb dah berjanji
saya tunaikan...


yang ini mama tak ada janji nak buat ok
ada jiran dekat rumah ni..
siap buat signboard ada jual aiskerim viral
anak2 skrg rajin membeli 50 sen 1
siap tanya mama nak aiskerim apa
tentulah aiskerim choki


RM 50 patchwork esok last kat medan mara
biasa paling murah dlm 90 hinggit
adik saya nurul wasap sapa nak beli
ini lagi x berjanji tp lama dah berhajat nak beli
yong....adik dah beli 1 huhuhu
harummanis pun ada 45 hinggit sekilo huhu
kata adik lelaki saya dah sama
macam musang king
sekarang ni pun barang dapur pun dah naik rege
mana ada murah oiii





Tuesday, May 24, 2016

TAJAMKAN SKILL...YA KE


Assalammualaikum....


amboi tajuk kelakar pulak hahaha...bukannya apa pektis untuk bulan posa nanti... ya ke ayat klise tuu

sebelum ke menu masakan weekend baru ni jom tengok menyegar mata saya setiap hari...ada semai anak benih cili padi dan daun kesom

tengoklah daun cili padi saya lebarnya...suka betul saya tengok...begitu juga dengan daun kesom senang betul hidupnya



 plan cuti sekolah nanti nak kerumah mak
mungkin lama juga...
 pokok dah cantik bila tak bersiram, layu laaa
sedihnya pula


sebenarnya anak2 ni kalau dah suka memang benda yang sama akan suruh mamanya buat...memang tak akan jemu...mamanya pula yang malas huhuhu

nak karipap mama...karipap mama yang terbaik lah

akhirnya dalam senyap2 saya pun uli karipap hahaha...kali ini ikut resepi dana mama aiyan tu.....sedap dana tq tau


pembantu setia mama aida aeish laaa


tadaaa siap juga
hr2 buat pun tak pa mama...tak jemu
ya ke..sapa nak uli mama juga huhu


malam tu saya goreng lg karipap
bersabar memasing tahan sbb nak tunggu
hubby balik kerja huhuhu....
11.50 mlm baru bole mkn
kebetulan masa saya dok uli karipap ptg tu
hubby call...dah tahulah saya buat karipap
so kena lah kasi hubby rasa
plan posa ni saya buat karipap frozen
nak makan terus goreng
jimat dan cepat tak gitu...


Monday, May 23, 2016

INI YANG TERBAIKKKKK


Assalammualaikum....



semenjak tangan pak mertua kena sakit gatal2 ni alah pada tanah orang kata...jarang2 dah kami dapat makan hasil dari tanaman kebunnya...bole kata semua adalah kat kebun tu...jarang sangatlah pak mertua beli kat kedai

hampir 1 tahun juga pak mertua kena sakit gatal2 ni tak tahu kenapa...jumpa doktor dah...jumpa pakar udahhh...last2 kalau dah x tahan pergi inject kat klinik aja...check darah ok ajaa

pak mertua saya ni bekas pengurus felda...banyak pengalaman dalam bidang pertanian ni...alhamdulillah semua tanaman beliau menjadi...itulah dah dapat sakit gatal2 jarang dah ke kebun

apalagi org luar pun ambil kesempatan nak curi hasil tanaman beliau...aduh sedihnya...bayangkanlah bertahun juga saya tak pernah beli pisang untuk digoreng...semua ambil kat kebun...rindunya saat2 itu



baru-baru ni pak mertua saya ke Johor...tak sangka ada buah tangan laa...ini lah yang terbaikkk...lupa nak ambil gambar....nasib baik ada lagi huhuhu...bekas plastik tu isinya dodol itu yang licin dulu...buah jambu tu bijinya sikit aja itu yg best...keledek tu saya goreng saja



anak2 paling suka ubi kayu...saya rebus cicah dgn kelapa parut...datang hubby buat pula sambal ikan masin...aduh teringat la hingga kini...lembut dn gebu isi ubinya



kebetulan masa afnan balik sekolah...masih ada baki ubi kayu rebus tak sempat nak minta dah licin dimakannya...lapar ke sedap tu entahlah



Thursday, May 19, 2016

MACAM2 ADA NI


Assalammualaikum....


sedar tak sedar dah hari khamis...anak2 pula sekarang tengah hadapi periksa pertengahan tahun...tak lama lagi nak cuti sekolah pula

along dah selesai periksanya minggu lepas...so bolehlah relaks...pernah dia suarakan kat saya cuti sekolah nak keluar dengan kengkawan...ini kali ke 2 la keluar..kali pertama keluar sebab nak tengok movie citer boboiboy dn munafik

sekali sekala kena bagi juga keluar dgn kengkawan...tak nak terlalu mengongkong sangatlah haha...


jom layan gambar pula lama dah terperap huhuhu




citer masa pergi rumah mak
mak kata nak makan rendang ayam negori 9
dengan gigihnya saya buat, alhamdulillah jadi
selalunya masak dgn hubby, hari tu hubby kerja
sendiri lah buat....




rupanya lepas makan kat restoran bonda malam tu
along, azeem, mak su & mak lang 
mereka pergi uptown danau kota
tgklah apa yg mereka beli
akhirnya along dpt juga kasut idaman hati
tu yg x sabar2 nak jenjalan



sebulan sekali mesti nak buat laksa
asyik makan nasi jemu pula hahaha


laksa goreng sedap juga, anak2 suka
baki laksa yg x habis tuu
konon2 nak cuba tp ank2 suka laa
bole buat lg ni



jejari keledek..itu nama yg saya beri
suka potong macam tu bila digoreng
selalu cicah dgn sambal kicap
kalau aeish dgn afnan suka cicah dgn gula




alahai ciannya gegurl mama sorang ni
geng tak ada so kenalah main sorang2..
bila tgk dia main x de geng sedih pula
takkan nak ajak abg2 main
memang tak laaa sbb tu mama jadi mangsa
asal dah siap masak...mama kena makan hihihi



ok, baiii....

Wednesday, May 18, 2016

AMBOI ADA SECRET ADMIRER


Assalammualaikum....


biar betul anak mama sorang ni ada secret admirer juga....ingatkan along sorang saja ada...dia pun ada juga hahaha

kata azeem pagi tu masa nak masuk kelas atas meja ada hadiah so semua kengkawan dah tahu (azeem ada secret admirer haha)

kata azeem lagi...angah tak dapat nak agak siapa yang beri hadiah tu...angah ambil sajalah 





sekarang sibuk nak jadi penyiasat tak bergaji huhuhu kata papa tak payah siasatlah angah belajar saja...siapa pun beri kita ucapkan terima kasih sudah cakap dalam hati hahaha


itulah anak2 zaman sekarang
kecil2 dah ada peminat
ini baru angah, yang lain tak tahu laaa

Monday, May 16, 2016

SOLAT HAJAT DAN BACAAN YASSIN


Assalammualaikum....



05 Mei 2016

sempena Isra' Mikraj  baru2 ini sekolah azeem telah mengadakan solat hajat dan bacaan yassin untuk tahun 6 bagi memudahkan semua pelajar yg ambil UPSR nanti

alhamdulillah hubby telah hadir dalam majlis tersebut bersama hero2nya...saya duduk rumah la (cuti laaa) sedih rasanya tak dapat pergi sebab time along dulu (2 tahun lepas) saya pergi huhuhu





kata hubby lepas solat dan bacaan yassin ada tazkirah pasai gajet....banyak yang buruk dari baik...anak2 kita akan lalai dalam segala hal...benda yg tak sepatutnya diaorang belajar dapat dibuat...dan macam2 lagi la...kalau dengar apa yang ustaz razis cerita takutnya kata hubby

katanya lagi kita ibu bapa perlu pantau gajet anak2...dunia makin maju...pemikiran anak2 pula lebih cepat dari biasa sebab apa...adanya bantuan dari gajet2 ni laaa




balik rumah hubby pula beri tazkirah pada kami semua huhuhu...benda yang baik patut di buat...lebih2 lagi saya punyai anak2 yang sedang meningkat dewasa...sekarang ni pun adalah sikit2 saya lalui...

apa2 pun semoga anak mama Qhaifa Nur Azeem dipermudahkan dalam segala hal lebih2 lagi dalam UPSR pada yang tiba tak lama lagiii..

In Shaa Allah, semoga berjaya...

Wednesday, May 11, 2016

HOW MUCH SUGAR ??????


Assalammualaikum....


masa melepaskan kepenatan tiba2 mata terpandang sesuatu kat dinding kantin sekolah...hiiii takutnya...dah la hari2 benda tu kita makan minum terus masuk dalam badan

patut dikurangkan kini...boleh makan minum tapi berpada2 ok takut lain jadinya




walaupun ada yg dah tertanggal ia tetap jadi peringatan buat diri kita...

- tengoklah minuman dlm tin tu...gulanya banyak oooo
- begitu juga minuman dlm kotak tu...gulanya boleh tahan 
- yg dlm sachet tu aduh takutnya tengok, byk juga

kira semuanya byk gula laaa
kurangkan gula tapi maniskan senyuman, betul takkk


ok, baiii...

Tuesday, May 10, 2016

MAKAN2 MASA HARI BURUH


Assalammualaikum.....


cuti 3 hari kalau balik rumah mak...anak2 tak sudah makan2...adik2 rajin melayan...tak sudah dengan beli aiskerim malaysianya...kit kat dalam esbok sentiasa ada...kejap dah licin hahaha...

mak pula rajin ikut kata anak asal nak makan apa...dapat, alhamdulillah...rezeki anak2

malam masa cuti hari pekerja kami makan kat luar...jom pergi ke restoran bonda...tak jauh belakang rumah aja...dulu restorannya kecil tp sekarang 2 tingkat tuuu..pestime datang makan sini...jom masuk tengok apa yang adaaa



harus selfie dulu hahaha


amboi aida aeish mama punya tu


dok tunggu apa la yg hubby order
katanya speacial
rupanya pulut mangga 


kalau makan luar pening nak order apa..
last2 anak2 order chicken chop
saya fish n chip...satenya lembut sedapp
macam dah x de menu lain hihihi


kami semua dah habis makan
mak su punya menu x smpai lagi
rupanya td ada order 2 fish n chip
saya dah cancel  1...rasa byk sgt order
rupanya itu mak su punya
jangan mare mak su
selalu hubby akan double check apa yg kami
order, malam tu lupa pula hahaha
nak x nak along, azeem n mak lang kena teman
mak su makan, saya mak dn famili adik lelaki
balik dulu sbb dah lewat malam..sori mak su



kata mak menunya kurang sedap, kalau gitu sekali sajalah kami akan makan kat situ...bos besar tak suka hahaha

Monday, May 9, 2016

SELAMAT HARI IBU, MAMA...


Assalammualaikum....


selamat hari ibu semua...kita memang hebatkan

semalamkan sambutan hari ibu...saya pun dapat suprise dari anak2...anak2 makin besar ada saja perbincangan antara mereka yang kita tak tahu, alhamdulillah

tak kira besar atau kecil hadiah yang kita dapat...tetap bersyukur kerna diingati dan dihargai, terima kasih buat anak2 mama tersayang



suprise dari anak2 tersayang buat mama
terima kasih muahhh


tq angah azeem dan adikkk
konon2 orang tengah dari 5 qhaifa laa ya


sori tau, anak2 mama..
baru ni ada spotcheck bilik anak2
jumpa coklat, ingatkan mereka sorok coklat
dalam bilik, rupanya inilah hadiah suprise
buat mama sempena hari ibuuu hahaha
kata azeem coklat tu utk mama tapi mama
dah nampak, sebab tu kami x makan huhuhu
sedap mama suka tq sayangg


request dr ank2 ptg semlm..
nak makan donut simple yg gebu...




p/s - selamat hari ibu buat mak Siti Rahanah Dahalan serta ibu mertua Rosidah Yusof...
ibu kasih sayangmu tak ternilai, tq 

Thursday, May 5, 2016

PROGRAM SEMBELIHAN HALALAN TOYYIBAN


Assalammualaikum....
Salam Isra' Mikraj juga....


mungkin rezeki anak2 dan saya juga...cuti 3 hari balik rumah mak dan pihak masjid taman perumahan saya bersama jawi anjurkan program sembelihan halal toyyiban 2016...julung kali diadakan...siap masuk tv1 lagi

pagi2 ayam 150 ekor, biri-biri 3 ekor dan kambing 1 ekor tiba...sebelum tu jam 8 pagi ada ceramah dari ustaz jemputan mengenai halal toyyiban ni

yang terkesan kat anak2 pasai ceramah ni..mamaaa, fishcake, fishball jgn makan dah sbb orang cina yg buat..kita kena cari yg org islam buat...sudahhh mcmana tuh hihihi

kebetulan mak su masak makaroni speacial...siap ada cheese lg dlm fishball..langsung ank2 x makan...memang berkesan ceramah ustaz tu hahaha



ramailah yg daftar
along aiman nak daftar x blh sbb dh full


praktikal sembelihan ke atas 👇
ayam 150 ekor..biri2 3 ekor...kambing 1 ekor
sumbangan FAMA  & pihak JAWI


cara2 sembelihan ayam yg betul 
mak ambil bahagian yang ini 
walaupun ustaz dh tunjuk ajar
ramai yg buat silap..pestime buat kot ramai takut2 lg
sembelih kambing pun ada teknik
terkejut kami ustaz tu bacakan surah (x igtlah)
kambing diam dn rela utk dikorbankn
gmbr tiada kat fon along laaaa


azeem tak tahan tgk darah..muntah laa


masuk tv1 laa kami malam tu, glamer jap hahaha


sapa daftar sembelih ayam..kena potong sendiri
ayam bawa balik rumah tau
apa nak buat dengan ayam yg mak sembelih tu..
malam tu kami bakar ayam..
tak cukup sekorrr, kongsi2
mlm tu ada ceramah perdana
kambing td di bakar..tak sudah ank2 dok ulang
ke masjid makan kambing golekkk




p/s - bagus program macam  ni, ank2 dapat pendedahan yg betul bab halalan toyyiban ni

Wednesday, May 4, 2016

REZEKI PENJUAL AISKERIM


Assalammualaikum....


bila semua cucu nenek timah berkumpul...riuh rumah jadinya...ini gambar masa cuti hari pekerja baru ni...rezeki buat penjual aiskerim






p/s - rezeki dikongsi bersama2....

Tuesday, May 3, 2016

MANA KEK SAYA MAMA???


Assalammualaikum....


sebenarnya besday afnan dah plan nak buat kek untuknya...mama pun ada bakat tau (masuk bakul sendiri) besday afnan jatuh hari jumaat...cuti hujung minggu kan lama sebab ada cuti labour day...plan juga nak gi rumah makkk

time ni la nak kemas baju, gosok baju, packing apa yang patut sebab nak balik rumah mak...last2 x buat keknya...mama buat kat rumah neneklah afnan

kami gerak lepas tengok mak cun nak elak jemmm konon...terkena jugà...jem giller walau dah lewat malam...sampai rumah mak 11.30 malam...

rezeki afnan malam tu...ada suprise dari adik saya maksu...ada kek absolute chocolate by SR untuk afnan...alhamdulillah




kenapa keknya separuh mama????
kan suprise namanya...jom kita rasa dulu
pahittt tapi sedap lama2..anak2 kurang suka pulak
tq maksu walau separuh afnan potong kek juga
11.40 mlm kami ramai2 nyanyi hepi besday buatnya
kata afnan nasib baik sempat lg mama
sblm masuk hari lain (sabtu) bijaknya anak mama


mana lilin mama
tak de lilin mcm x best aja


ok anak2 mama berkumpul semua haha
senyum..lewat malam punya penangan
tengok jam 11.45 mlm
nampak ceria afnan ada kek untuknya


selain kek obsolute choc
ada durian cheese juga
ya ampun sedapnya durian cheese
terasa duriannya memang terbaikkk laa
walaupun kek SR ni mahal tapi puas hati
bila makan bagi sayalah