TEMAN ALAM MAYA KU......

Friday, April 29, 2016

HEPI BESDAY AFNAN


Assalammualaikum....


hari ini 29 April 2016, genaplah anak mama Qhaifa Nur Afnan 8 tahun...kejapnya mama rasa Afnan membesar depan mata mama...

alhamdulillah makin besar makin banyak watak...sekarang kuat sentap (merajuk) bila kena marah...

semoga menjadi anak yang soleh, berjaya dunia n akhirat serta diberi kesihatan yang baik, aminnnn




Qhaifa Nur Afnan Bin Khairul Anuar
29/04/08 - 29/04/16



p/s - mama, mana kek saya ?????



Tuesday, April 26, 2016

GOTONG ROYONG PULA


Assalammualaikum....


23 April 2016 ada 1 lagi program kat sekolah anak2...lepas along aiman ambil anugerah kami tak tunggu dah terus keluar dewan...terus gerak ke sekolah azeem amzar afnan n aida aeish untuk program gotong royong bagi tahun 2016 

moh la kita pergi bang ooi...4 anak bersekolah kat situ lagi pun cikgu dah wasap personal datang ke idak...kira lewat juga kami sampai dalam kul 10 pg haha...orang pun dah mula kerja... sabar ajalah program start 7.30 pg huhuhu

tempat first kami tuju kelas ank2...tak ada org pun hihihi dah siap ke... tak pa la kita pergi cari kerja la bang ooii...tolong apa yang patut kebetulan lalu kat kawasan kolam yg baru dibuat...ada sorang bapa terkial2 nak korek tanah hubby pun offer nak bantu...habis keliling kami tanam dgn pokok bunga raya


dengar citer kolam tu cikgu n murid2 yang buat oklah cantik..belum rasmi ada murid dah lemper beg dalamnya..jangan ada yg berenang udah


korek bang jangan x korek...kuarlah peluh jantan hahaha keliling penuh dgn pokok bunga raya nanti...nasib baik tanahnya lembut senang kerja


org nak gotong royong pakai seluar track bukan jeans la nur haha...nak buat cam na sblm tu ada program lain terlawa pulak...walaupun terlawa kerja kena buat juga...bestnya main pasir hahaha


gotong royong sampai jam 11.30 pg...kami semua dijamu makan tengahari...menu gulai kawah, ayam goreng dll...dimasak oleh PIBG sekolah...tuh tuan guru besar beri ucapan sikit...sporting guru besar ni...tadi hubby sempat berbual dengannya...orang negeri sembilan tuu...katanya budak2 ni bukan kita boleh dilarang tetap akan berlari sana sini...jatuh berdarah hari2 ada...bila dah jumpa kawan lagi x boleh buat apa2...mainlah buatlah janji jangan rosakkan harta sekolah udah katanya...berdarah cepat2 kita hntr ke hospital katanya mmg sporting cikgu besar ni


habis sudah....ok baii



Monday, April 25, 2016

ANUGERAH KECEMERLANGAN 2015


Assalammualaikum....



check tarikh 23 April 2016, hubby cuti la... along aiman pun serah borang kedatangan untuk majlis anugerah kecemerlangan bagi tahun 2015..ok mama papa pergi....

esok nak pergi sekolah along malamnya pula hubby pergi ngeteh gan membernya kat tupai-tupai pukul 3 pg baru balik..pergi ke tidak esok ni (sabtu) 



ok, 9 pg hubby kata gerak..pergilah ni hahaha ingatkan tak jadi...nasib baik program baru nak bermula...along aiman pun belum naik pentas lagi...ini anugerah utk tahun 2015 diatas pencapaian dalam bidang akademik dan hal ehwal murid....pg tadi katanya badan panas, a'aah nak demam ke along ni...mood kurang ceria sikit ala ciannya


tak lama duduk nama along pun dipanggil naik pentas...zoom la dari jauh...apa2 pun tahniah la dari mama papa atas anugerah yang along perolehi...tahun depan dah nak PT3 kena berusaha dari sekarang...skrg dunia pendidikan makin mencabar along ingat tu...kena berusaha lebih lagi


Ok....

Friday, April 22, 2016

HATI2 WAHAI ANAK - ULAR PULA


Asalammualaikum....


gempar pula ular masuk kawasan sekolah skrg ni...ada betulnya cakap hubby ular pun panas dok dalam semak tuh yang keluar....macam kelakar je bang oi

semalam dah pesan kat anak2 jangan main kat kawasan yg bersemak kat sekolah or belakang sekolah...kita tak tahu kan ada apa...kiranya beringat juga...berhati2 lah kita semua kan...malang tak berbau

jom layan gambar yang tak seberapa nih



semalam murid thn 1 ada kem solat
mula kul 10 pg - 12.30 tghari
pose ceria sblm gi sekolah dr aida aeish haha


amzar yg kepenatan balik dr sekolah
musim panas kan skrg, sabar ya anak2
dah 3 hari kat sekolah murid lelaki thn 456
kena buat tekan tubi utk ujian segak
untuk kuatkan otot2 mama
bila mlm mulalah tangan amzar n azeem sakit2


baru ni hubby beli aiskerim potong
selagi x habis tak sudah2 bisik kat 
mama nak aiskerim boleh
tak kira siang malam


dah lewat malam tu dlm kul 10 mlm
nak juga makan aiskerim
selagi x habis, la ni dah licinnnn
senyap memasing hahaha




p/s - sekejap dah jumaat...hari sabtu ada gotong royong kat sekolah anak2...tak sudah cikgu wasap suh datang hehehe


Wednesday, April 20, 2016

DEMAM...MAKAN2


Assalammualaikum.....


skrg anak2 dah mula mengeluh panas mama...mandi 2 3 kali sorang...aida aeish balik sekolah baru ni tengok macam x bermaya saja...pegang dahi konpom demam

sempat lagi bisik kat telinga saya jangkit dengan kawan mama...dia demam mama...pandai lah adik ni...dah nak demam nak buat cam mana

semalam tak pergi sekolah... kebetulan ada injection laa utk tahun 1...cepat sembuh tau bole nurse injet adikkkk hari ni




syukur aida aeish dah pandai telan ubat
kalau x kena hancur atau beli syrup panadol


x nak makan nasi 
bila cakap mama buat wedges laju, licinnn


bila suruh buat kerja maths
macam2 gaya ada


bab ni paling mama papa suka
skrg anak2 dah pandai makan sambal belacan
 kalau tidak along sorang je pandai
sekarang asal buat sure licinnnn
tgklah tu buat byk mana x cukup
siap gaul dgn nasi lagi


punyalah lama x buat bubur kacang hijau
2 hari lepas hajat tertunai hahaha
mesti cicah dengan roti atau biskut lemak
dan satu lg suka simpan dlm esbok
makan sejuk2...nyummmm 

Monday, April 18, 2016

MACAM KEMBARRR


Assalammualaikum....





mana kembar...macam aja...afnan dan aeish beza umur 1 tahun saja tapi mereka berdua ni rapat...afnan darjah 2...aeish darjah 1
aeish sorang saja perempuan so cara main, bergurau macam lelaki...ikut cara abang2nya

nampak ayu aeish ni sebab berambut panjang...kata hubby dia tak akan sekali2 potong rambut aeish..biar panjang sampai kaki huhuhu...apa nak dikata???





afnan ni kuat bergurau, suka menyakat tapi bila bercakap kita pun tak terfikir ayat yg akan kuar dari mulutnya...ayatnya spontan

baru ni aeish cakap selalu nampak acik (afnan) main lari2 kat sekolah...oh patutlaa nak pergi awal...rupanya nak main dengan kawan

saya cakap kalau jatuh macamana...sapa nak jaga kalau masuk hospital

boleh afnan cakap kalau acik mati nanti sempat nak main dengan kawan

terkejut saya dengar ayat syahdu tuu...sedih mama afnan  tauu

Friday, April 15, 2016

GULAI BURUNG PUYUH


Assalammualaikum.....



susah betul nak dapat stok burung puyuh sekarang...kalau dulu dekat dengan kedai Iwani...itupun tengok nasib...kalau ada kira rezeki la...

masa pergi rumah mak kebetulan dalam esbok ada burung puyuh...plan nak goreng aja tapi hubby cakap masak gulai sedap kebetulan mak ada kelapa 2 biji suruh anak2 gi kedai mesinkan...

salai dulu baru sedap...besar juga puyuhnya...lama betul tak makan puyuh ni...sekarang kalau makan kedai berapa yek harganya...barang sekarang mana ada murah...50 hinggit dapatlah 3 4 barang

campur pula dengan daun kunyit yang dipotong halus, aduh lagi tak sabar nak makan hahaha...




gulai puyuh + kentang


dah siap di salai
 kena kerat 2 pula sebab ramai youu


hubby orang negeri sembilan..
kalau masak gulai, santan mesti lebih dari sebiji
sebab tu kalau masak rendang ayam or daging
saya fikir 2..3 kali
seekor ayam 3 biji kelapa..sapa nak perah ooii haha


sementara tunggu mama masak
kita sarapan roti canai dulu ok



p/s - selamat berhujung minggu uolls...

Thursday, April 14, 2016

APAM COKLAT



Assalammualaikum.....



belek2 resepi apa nak buat untuk minum petang sabtu lepas...akhirnya nak buat apam coklat lahhh...bahan semua ada...ok jom aida aeish kita mulakan operasi...bab ni laju aja diaaa




mama bagi adik buat laaa
bab ni dia memang suka
sambil isi tangan tu calit sikit masuk mulut


1 cwn tepung gandum
3/4 cwn gula pasir
1/2 cwn susu pekat
1/2 cwn minyak masak
1/2 cwn air panas
1 biji telur
1 sdk soda bikarbonat n baking powder
1/2 cwn serbuk koko

semua tu blender saja
kukus dalam 15 minit


apam coklat siappp




petang tu pulak adik saya nurul (mak su)
wasap gambar minum petang mereka pula
oh tidakkk memang jelesss tau

dia buat cekodok nasi
dengan brownies keduttt
sabar wahai hati
nanti kita try buat juga hehehe


ok...baiii



Tuesday, April 12, 2016

NAIK BUKIT JUGRA WOIII


Assalammualaikum......



beruntungnya budak Qhaifa Nur Azeem ni...orang belum sampai sabah...dia dah pergi...orang belum masuk brunei dia dah masuk dah...kita belum sampai thailand dia sudahhhh

sabtu lepas sekolahnya ada aktiviti naik bukit jugra kat banting tuhh...awal pagi mama dah bangun...perlu ada kat sekolah pukul 6.30 pg...bersemangat woiii 

padahal saya dan hubby dari tahun lepas nak datang bukit jugra ni...ada je halangan...bawa anak2 buat aktiviti lasak memang impian hubby almaklumlah ramai hero2... mesti punyai hati yang kental dan semangat waja tak gitu hahaha




sebelum keluar harus selfie dulu
cepat mama lambat dah nii
awal lagi lahhh


serba sikit gmbr yg diambil oleh azeem n rakan2
cantik mama tp penatnya nak sampai atas tu
kata azeem kebetulan ada abg2 askar tengah buat 
latihan menembak mama
oranggg, memang ramai mungkin hari cuti


janji baliknya pukul 1 ptg
wasap dgn cikgu lambat sikit katanya
3 ptg azeem pun sampai rumah
  x larat mama nak jalan  
terus baring penatnyaa
adik2nya tumpang posing free gakk


tengoklah afnan n aeish tu
diselongkarnya beg angah azeem
ingat angah tu gi mall ke
nak cari gula or coklat or jajan pulak




best mama pergi bukit jugra..tak pa nanti mama ajak papa reramai kita pergi tau...baru tahu penat or tidakkk...macam tak sabar je nak pergiii hihihi....moga dipermudahkan



Monday, April 11, 2016

BUAH TANGAN DARI ACEHHH


Assalammualaikum....


alhamdulilah, mak selamat balik dari Aceh...11 pg 04/04/2016 mendarat kat KLIA...mak tak tahu anak lelakinya nak ambil...bayar lah 30 hinggit sorang duit van...rajinnya adik saya tu ambil cuti nak sambut mak balik...

dalam wasap nak singgah rumah saya sebelum balik...sure mak nak jumpa anak sulung dia ni...rindu yeeeee...suka2 aja kau nur hahaha

lupa nak ambil gambar mak...tapi nampak diwajah mak kepenatan...sakit kaki katanya...jam 1 ptg mak sampai rumah saya...duduk sembahyang dalam 3.30 ptg berangkat balik rumahnya...selesa nak tido baring kat rumah sendiri kottt

seronok dengar citer mak pasai Aceh...ada rezeki nak jalan sana lah...in shaa Allah...terpengun bila mak tunjuk gambar kapal yang tersangkut kat rumah orang tu...subhanallah besarnya..mak sempat masuk dalam kapal tu




sebelum balik mak beri buah tangan dari Aceh
 terima kasih makkkk


kopi Gayo - serbuk kopinya halus sangat
rasanya pun sedapppp


ada orang jual kuih talam ubi kayu
mak takut nak beli banyak
 takut tak sedap katanya
belilah 1 kotak aja harga 6 hinggit 
sampai rumah saya mak pun potong bagi rasa
ya allah sedapnya, wangi sesangat, lembuttt
mak bole cakap kalau mak tahu sedap cam gini
mak beli banyakkkk...
pemandu pelancong yg bawa rombongan mak
jual 10 hinggit tauu


kerepek melinjau (sori kalau salah eja)
kalau makan tak nak berhenti tau
mak beli jenis yg besar2
sedap pula cicah dgn sos cili thai
berebut kami anak beranak



p/s - mak cakap ada member dia ajak pi India pula...hai mak nak jumpa shah ruk khan keeee...

Thursday, April 7, 2016

TAMAN BOTANI, PUTRAJAYA


Assalammualaikum....


macamana boleh datang sini pun x tahu, tup tup dah sampai taman botani, putrajaya hahaha...adik saya nurul kata nak jalan2 huhuhu dah la panas pula...riadah dalam panasss

masa sampai sini orang tak ramai...mungkin awal lagi kot tengok jam pukul 4 ptg...tak tahu mana nak pergi...ikut kaki memasing lah hahaha

punyalah haus kami tak tahu nak cakap cam mana...tengok kehijauan pokok2 kat sini...lupa hausss

masa nak naik jambatan ada pulak mesin air (ayat apakah iniii) apalagi serbuuu...nasib baik ada duit kecil...pilihlah ikut suka nak air apaa...legaaaa baru boleh jalan dan jalan lagiii






tengok peta dah takut
luasnya kawasan nak jalan ke idak ni
anak2 pula macam dah penat
maklumlah dari PICC


jom tgk ikan dulu mama


kata along jom ambil gmbr kat sini
konon2 kita dlm hutan huhuhu




akhirnya sini la port lepak kami
dah x larat nak jalan
berposing kami atas jambatan
nasib baik time ni dah redup, legaaa
cian ank2 nak sewa basikal x bole, dh tutuppp
ramai yg berbasikal






suka hati aja nak pose hihihi










lepas ni nak jalan mana lagi kata maksu
kita jalan2 cari makan pula sblm balikkk
kami singgah di medan selera persint 9
tengoklah mcm2 yg di order lapar keee


pestime tau rasa kacang pool
baru tahu nikmatnya, memang sedapppp



seharian berjalan adoiii penatnya badan tapi kami hepi...terima kasih maklang, maksu....