TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, March 30, 2016

KERNA SEBIJI TELUR RIUH.....


Asalammualaikum.....



apa yang riuh tu
cam gini citernya
pagi semalam adik lelaki nak gi kerja
dari saujana utama sg buloh
letak kereta rumah mak kat batu caves
terus tukar motor
boleh pulak dia nampak
 sebiji telur ayam kampung
kat dalam pasu bunga mak
terus hantar gambar kat
wasap group famili
riuh la kami adik beradik dok berwasap 
pasai telur sebiji nih hahaha
ada saja citer macam kelakar pula
memang betul kata pepatah
kerna telur sebiji riuh sekampung hihihi



rezeki mak dapat telur
ayam kampung lagi tuh
sapalah punya ayam ni hihihi
tersalah port pulak dia


punyalah seronok kami berwasap
citer itu ini pasai telur ayam je kot
memang geli hati
ada kata rezeki
ada kata kena cari sapa tuan ayam
ada suruh mak biar jadi anak ayam
raya boleh buat rendang, macam2 hal...




Tuesday, March 29, 2016

PESTIME BUAT KARIPAP


Assalammualaikum....



baru pestime buat karipap...aduhhh orang lain dah berkali2 buat...baru ni dapat resepi yang mudah gak...copy kat DUNIA RESEPI...

akhirnya hari sabtu lepas hajat tercapai...asyik postpone memanjang...kebetulan hubby cuti 2 hari...dapatlah merasa makan panas2 lagi huhuhu...

kata hubby intinya kena buat cepat...biar sejuk baru menjadi...kalau ulls nak tahu mak hubby memang dari dulu dah berniaga kira otai juga bab masak memasak ni...sekarang je dah tak larat...

so bab masak memasak ni bagi hubby dah sebati dengannnya tapi buat macam tak tahu...tak pa kita buat cara kita huhuhu

jomlah tengok citer karipap qhaifa nur jadi or tidakk




alhamdulillah...menjadi
 nak kelim tak pandai so guna acuan, mudah


dah resepinya guna 1kg tepung follow ajalah
 kang x jadi pula
dah siap uli..tunggu 10 minit
inti guna kentang+isi ayam


bab ni yang risau takut terbuka kulitnya
nasib baik ok, lega
goreng apinya sederhana/kecil


ini aida aeish punya karipap,
 pandai dia sorok dalam periuk nasi
nanti habis mama, aduhhh hai


makan masih panas habis tisu mama
kata afnan (berbaju merah)..
mama, rasa macam dah nak posa bila makan karipap
nanti posa mama buat lagi tau..
aduhhh lambat lagi nak posa..
sok2 mama buat lagi lahhh

Monday, March 28, 2016

PESANAN TERTUNAI, ALHAMDULILAH


Assalammualaikum....



Setiap kali member hubby balik kampung pasti ada pesanan dari kami...balik kelantan tuh...pesanan biasa tentulah budu...stok kat rumah tahanlah untuk setahun hihihi

Yang pasti bila masak nasi goreng bubuh sikit budu...masak sambal ada budu...masak asam pedas ada budu...dah terbiasa...masakan jadi sedap



stok kali ini budu, bawang putih jeruk 
dan ori pes tomyam


baru ni goreng ikan bilis+lobak asin
 +jeruk bawang putih
makan nasi panas2..tambah 2 kali juga



semalam buat tomyam seafood, puaslah makan
anak2 bila masak lauk berkuah, bertambah2lah makan




ada jiran kat kawasan rumah orang terengganu pula...selalu bila mereka balik kampung pasti ada pesanan juga dari kami...apalagi keropok lekor lahhh



keropoknya banyak ikan dari tepung
memang puaslah bila makan

Thursday, March 24, 2016

KUIH KOCI LABU MAK


Assalammualaikum....



mak jarang buat kuih koci labu ni...dah rezeki...dapat juga makan

sebenarnya memang dah plan hujung minggu yakni last cuti sekolah nak balik rumah mak...selalunya bila cuti sekolah sure anak2 dah kena angkut balik rumah nenek...tahun ni lain sikit sebab angah azeem nak UPSR...ada kelas tambahan..kalau bole biar dia belajar lebih sikit

malam khamis berangkat gi rumah mak kami anak beranak...45 minit sampailah kami...dekat saja dari puchong nak ke batu caves hahaha

sampai aja mak tengah lap daun pisang lepas dilayar...nak buat kuih koci labu katanya...dah tahu cucu2nya nak balik...anak2 dok sibuk tanya macamana rupa kuihnya nenek...nantilah nenek buat

esok paginya baru mak buat...air tangan ibu semestinya terbaekkk 




labu ni mak ambil dari umah mak uteh, 
adik mak kat kuala selangor
singgah lepas balik dari perak lawat arwah pak andak
dah siap rebus dn lenyekkan



ada inti kelapa dalamnya
nampak sedap tak sabarnya nak makan
sabar nak kukus dulu kata makkk



inilah hasilnya lepas di kukus,
 lembut makan panas2 sedapnya
jenuhlah kami anak cucu nak habiskan


Wednesday, March 23, 2016

BESDAY MAK - POTONG KEK


Assalammualaikum.....



semalam citer pergi makan...kali ni potong kek pula ya...mak dah gitau tak nak kek yang ada krim banyak...nak kek carrot katanya...lewat petang yakni hari sabtu adik bongsu dengan bodyguard2 mama semua ke SR

lepas makan2 baru nenek potong kek...



inilah kek girls in mac dari SR


dapat juga kek carrot..
makan banyak pun tak muak


tak pa kita kasi besday bulan feb potong dulu..
along aiman dan anak buah afif


ok sekarang turn bulan mac pula


sabar wahai anak cucu, nenek nak potong kek


yeeahh nenek dapat hadiah..
kasut boleh guna masa nak gi rombongan ke aceh nanti..
kain ela buat jubah katanya...


kata aeish kita buat love mama..
ok lah tuu



Tuesday, March 22, 2016

BESDAY MAK - MAKAN2


Assalammualaikum...


masa besday mak baru ada makan2 dan potong kek untuk 3 orang sekali gus...kebetulan besday mak jatuh hari sabtu dan cuti sekolah pula seronoklah...dapatlah duduk lama sikit kat rumah mak

adik lelaki gi perak ada kenduri kahwin sabtu tu...lepas majlis balik KL untuk sambut besday mak...nampak mak kurang hepi sebab anak lelakinya tak ada haha...sedih yup makk

tapi lepas adik call...malam nanti kita gi makan2 yup...terus mak ceria...ayat power mak "tak pa kami tunggu kul berapa pun sampai" itulah ibuu

pukul 9 mlm kami pun keluar makan2 dan potong kekk...



selfie dulu sebelum keluar


kami ke gelas besar sri gombak...
pilih tmpat berecon tuh..


hubby tak join sebab kerja..
sementara makanan sampai..selfie lagi


menu yang kami order..
chicken chop, fish n grill, nasi usa dn kuey teow basah


tengoklah mak tu, ceria..
heronya ada disebelah hahaha


pilihan mak chicken chop
 bila makan luar dah x tahu nak order apa kami


along aiman gan pak ngah...
selalu susah nak bergambar
malulah mama




lepas makan baru potong kek yup.....



Monday, March 21, 2016

SELAMAT HARI LAHIR MAKKK


Assalammualaikum....



hampir 40 tahun bersama mak...

19 mac 2016 hari yang amat bermakna

selamat hari lahir buat mak SITI RAHANAH DAHALAN...cepatnya masa berlalu kini 65 tahun

mula2 adik bongsu..lepas tu adik no 3 dan kini insan paling saya sayangi dunia akhirat 

syukur ke hadrat ilahi, kami anak2, menantu serta cucu2 mak sentiasa berdoa semoga mak diberi kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur
     







p/s - 1-3 April 2016  mak akan ke Aceh,Indon..moga selamat dalam perjalanan

Thursday, March 17, 2016

KARI TELUR CAMPUR CAMPUR


Assalammualaikum....



kat rumah ni selalu masak kari...baru2 ni masak kari telur...kebetulan dalam frezer ada fish ball, tauhu lembut dan macam2 tak tahu namanya...

telur mesti goreng dulu...baru sedappp...lepas tu baru masukkan bahan2 campurnya fish ball dan lain2...

bila dah siap along cakap mama macam kuah mee kari pula...a'ah la baru perasan...kebetulan ada mee...anak2 makan dengan mee...saya tentulah pilih nasiii



kari telur yang meriah, macam2 ada hahaha


kat rumah ni tak kira telur tu masak apa...
mesti kena goreng dulu


inilah bahan campur kari telur saya...
dah macam bahan yong tau fuu ya jugak hahaha
tapi sedap rupanya bila makannn



taugeh hijau ni bila jumpa mesti beli, sedap tauuu





p/s - tiba2 rindu kat makkkk

Wednesday, March 16, 2016

BOLEH AJA


Assalammualaikum...



hero2 kan ramai...bab tumbuk menumbuk bawang ni selalu serah pada anak2...kita boleh buat kerja lain...ini juga ilmu pengetahuan jugak kan...senang di kemudian hari

kali ini turn afnan pula...lamanya tunggu mana pulak afnan ni pergi...rupanya cari spek mata..nanti acik nangislah mama kalau tumbuk bawang ni..aduhai anak2

apa2 sajalah..janji tumbuk




tumbuk bawang gn ikan bilis je afnan



ni citer tghari smlm...
amzar pun cari spek...
kena pakai mama sbb tumbuk cili padi, ok...
dari 5 spek mata yg ini bertahan hingga kini..
dari aeish kecil tuhhhh...




Ok, baiii...

Tuesday, March 15, 2016

AIDA AEISH



Assalammualaikum....



kejap aja anak dara mama sorang ni besar...tahun ni dah 7 tahun umurnya...aida aeish sekolah petang so ada geng la abg cik (afnan) gi sekolah dengan adikkkk

mula2 masuk sekolah malulah nak berkawan...sekarang alhamdulillah ada perkembangan...bila balik dok citer kawan belanja laa...kawan itu..kawan ini

tapi yang x best dengar ada budak laki tuh tendang saya mama..budak darjah 2..sakit peha saya...itu yang kita ibu bapa tak nak dengar...aduh hai anak sapa yang nakal tuuu hikhikhik...jomlah layan citer aida aeish niii




qhaifa nurin aida aeish...
nak gi obesi ke tuhh
jumpa pula baju sejuk papa


mama suka adik buat tocang 2...
nampak comelll


ni pestime belikan aeish tudung...
suka sangat tak kira waktu asyik pakai...


kebetulan amzar ada kerja sekolah buat patung boneka...
si adik pun dengan selamba ambil gunting
dan kain nak buat juga...
tak padan dengan kidalnya, tengok dia pegang
gunting, seriau pulak...maklumlah kidal
siap juga tau patung boneka aeish...


bab yang ini paling mama suka..
balik aja sekolah terus buat homework...
abang2nya sibuk tengok tv, dia tak..
betul cakap hubby orang kidal ni lain sikit...



bila tengok gambar ni lagi kasihan...
 bunga di kelilingi kumbang haaaa...
bersyukurlah dengan apa yg ada...





p/s - ahad subuh 5.20 pg mak call byk kali...ada berita x baik katanya..hati berdebar...rupanya pak andak adik mak meninggal dunia jam 4 pg kat perak...ya allah...bln 12 thn lepas pak lang abang mak...kini pak andak pula...

Takziah buat mak andak sekeluarga, moga tabah dn moga pak andak ditempatkan dikalangan orang yg beriman...

Friday, March 11, 2016

DEMI KELI SAWAH


Assalammualaikum....




jauh datangnya keli sawah ni...dari melaka ke puchong...adik lelaki saya balik kg isterinya kat melaka ada kenduri kawin...lepas kenduri dah selesai masing2 gi memancing kat sawah

kebetulan memang ada sekumpulan pemancing pun dok memancing juga...siap cakap kat adik lelaki...susah nak dapat keli kat sini...mereka dari tengahari x dapat2 lagi pun...

umpan adik saya cuma roti dengan belacan saja...mereka punya dasyat2 umpannya...tup, tup, tup kata anak buah saya...abah kita dapat ikanlah 2 ekor lagi...

masing2 yang ada kat situ pandang sesama sendiri...itulah belum cuba belum tahu....





inilah ikan kelinya dapatlah 2 ekor



tengoklah tu ramainya yang datang untuk memancing
 gambar dr adik...tq



patutlah pagi2 adik wasap nak datang umah, otw balik dari melaka nak singgah...tolong potong ikan keli boleh...ingatkan main2...kami dah sampai ok



bab ni kena serah kat hubby...nasib baik hubby cuti...hanya hubby saja berani nak siang ikan keli ni...bersilatlah hubby dengan ikan hahaha...kami yang tengok siap jerit bila keli meloncat nak kuar dari dalam sinki....



ikan keli tu kami goreng saja...bentang surat khabar..jom makan ramai2...aduh sedap rupanya keli sawah ni...manis isinya...tak hanyir langsung...fresh gituuu


inilah anak buah saya ahmad afif sebaya dengan afnan..
darjah 2...tererlah afif pancing ikan keli...
suka betul dia makan...sedapnyaa


kebetulan hari tu saya buat laksa...
rezeki adik sekeluargalah..
adik pula beli sate hj samuri...rezeki sayalah juga




p/s - dulu anak2 dan saya suka makan ikan keli..tapi sekarang 
 kelinya hanyir nak telan pun tak lalu...sedapnya kalau dimasak sambal...aduh rindunyaaa