TEMAN ALAM MAYA KU......

Tuesday, December 22, 2015

MASAK RENDANG N9 LAGI

Salam....

Minggu lepas mak dan adik2 datang rumah...

Nak ambil 5 Qhaifa mama balik rumah nenek...memang cam gitu bila cuti sekolah...

Bila dengar mak nak datang plan dengan hubby nak jamu mereka dengan rendanglah...

Mak macam tahu2 saja saya nak makan pulut kuning...call mak nanti datang nak pulut kuning yup...memang pun mak nak buat katanya...alhamdulillah sukanya hati

3 ekor ayam pencen tuh...santan 5 biji jenuh perah..yang pasti buat dengan gembiranya

Tak sangka mak buat rendang juga...rendang tok macam raya pula

Hari tu adik lelaki saya datang sekali dengan FIL/MIL dia...lagi meriah

Malam tuh pula final piala malaysia...masing2 nak burger ambik kau sorang 1

Esoknya masing2 tak nak makan nasi...kita buat bihun sup...ceria tengok mak dapat makan dengan cucu-cucunya


p/s - lagi 2 hari anak2 nak gi holiday ke johor...moga selamat semuanya dalam perjalanan...nak pesan kat mak  tengokkan anak2 bila mandi manda ni😀😀😀

Wednesday, December 16, 2015

ASAL CUTI TINGGAL BERDUA

Salam semua.....

Asal cuti sekolah saja mama papa sure tinggal berdua...

Anak2 nenek dah angkut bawa ke rumahnya...memang begitu selalunya

Anak2 lagi syok ke rumah nenek...adik2 saya rajin bawa mereka berjalan

Tahun ni ada hikmah anak2 lambat gi umah nenek..dalam bulan ni saja 2 berita kematian saya terima...mak sure x ada rumah...dahlah tu sibuk dengan aktiviti hariannya..mengaji..lawatan sana sini anjuran PERKIM dan sebagainya

Kini semua dah selesai tu yang anak2 mak bawa ke rumahnya...dah 3 hari anak2 ke rumah nenek...sunyinya saya dan hubby rasa

Tahun lepas holiday ke pahang...minggu depan nak holiday ke johor pula dengarnya bersama mak dan adik2 saya...seronoklah anak2 mama

Yang pasti bila cuti hujung tahun ni...style rambut idaman kalbu anak2  mesti mereka buat...tengoklah tu

Friday, December 11, 2015

PUTERI MANDI

Salam.....

Itulah hubby..

Bila dengar anak2 nak makan puteri mandi balik kerja terus beli kelapa muda...

Ini kali ke 3 buat...resepi dari MIL
Mesti ada air kelapa muda, baru sedap...

Sekarang ni kerja masak jadi cepat dengan bantuan dari anak2... 

Bancuh tepung pulut...anak2 akan buat bentuk bulat masa ni macam2 bentuk ada...kecil besar

Anak2 tengah membesar asyik nak makan saja lebih2 lagi saya punyai 4 hero...tengah kuat makan haaa

Akhirnya puteri mandi siap...

Thursday, December 10, 2015

DIS 2015 - MERATAPI INSAN-INSAN TERSAYANG

Salam.....

06/12/2015

Mak call 'yong, nak gitau berita sedih'...nadia dah meninggal dunia...ya allah tergamam sekejap..
Dia accident kena langgar lari

Siti Nadia, 22 thn adik sepupu saya..menetap di Lurah Bilut Pahang anak pakcik saya (adik mak saya)...

2 hari sebelum meninggal baru baca kat fb nk berniaga mee celup dn ais blanded...

Hajatnya tercapai jua walau sekejap...lepas hantar tempahan 40 bungkus mee celup kat customer dn dlm perjalanan balik yakni jam 9 mlm beliau kena langgar lari...kereta rasanya...

Yang sedih sangat beliau punyai sorang anak kecil gegurl dlm umur 1 tahun lebih...berpusing2 mencari ibunya

Anak kecil yg belum mengerti apa2...yg tengah hangat belaian kasih ibu...

Lagi saya sedih bila baca luahan kakak dn adiknya meratapi kesedihan kat fb...pilu rasanya


09/12/15

Pagi2 mak dh call 'yong, mak nak gitau lagi berita sedih...pak lang rauf meninggal (abang mak pula)..

Bergegas mak dan adik2 balik Sitiawan Perak...tak sakit apa2 pun...
Mungkin dah sampai ajalnya...

Rasa terkejut meratapi pemergian insan2 tersayang dalam bulan yang sama...

Allah lebih menyayangi serta mereka insan2 yang terpilih...

Semoga mereka di tempatkan di kalangan golongan yang beriman...

Al-Fatihah....