TEMAN ALAM MAYA KU......

Wednesday, July 31, 2013

4 PAGI MASIH DI DANAU KOTA


Salam Ramadhan Semua...


ini rasanya kali ke 3 saya ke uptown danau kota setapak kalau datang sini bukannya shopping pun saja jenjalan cuci mata kalau berkenan beli

sabtu lepas kan berbuka kat rumah MIL jam 10.45 malam ikut hubby pergi opis kat PJ lepas tu baru hubby cakap jom jenjalan kat danau kota nak kalau ikutkan malas nak pergi mana tak dari PJ pergi danau kota lepas tu balik ke puchong demi hubby pergi sajalah

hanya afnan dan aeish saja yang ikut yang lain tinggal rumah wan dalam pukul 12 malam sampai kat danau kota jem giller jalan nak menuju ke sana sabar sajalah nak cari parking punyalah susah, redha saja

nasib baik esoknya hari ahad dalam pada tuh afnan dan aeish asyik menguap sebab ngantuk itulah siapa suruh ikut. dok leka berjalan rupanya dah pukul 4 pagi harus balik cepat sebab anak-anak perlu bangun sahur jam 5 pagi sampai balik puchong

lepas sahur, solat mata mulalah start lelap apalagi tidur, tidur






kasihan pula tengok afnan/aeish
masa ni mengantuk yup
dahlah tu pula nak bergerak pun payah
punyalah ramai orang





hanya steamboat yang mampu kami makan
selera makan kurang sebab penat berjalan



amboi makan ais kerim jam 4 pagi, yup afnan/aeish
sepotong 2 hinggit

Tuesday, July 30, 2013

IFTAR RUMAH MIL LAGI....


Salam Ramadhan Semua...





sabtu lepas sebelum pergi rumah MIL singgah
di Ramly Halal Mart dulu
plan nak masak spaghetti masa buka nanti



masa ni masing-masing sibuk nak beli itu ini
 nampak burger nak, nampak nugget nak
kalau bole semua nak lah



sementara tunggu papa bayar lepak dulu
kan amzar, adik



sebelum keluar beli ayam bakar madu 
anak-anak dok asyik tengok
abang ensem tu potong ayam



sedap juga ayam ni, bole beli lagi harga RM 14 saja



anak-anak lebih suka spaghetti kuah merah
 ni dari carbonara


yang ini mama kena habiskan


Monday, July 29, 2013

JANJI PAPA


Salam Ramadhan Semua..


tak tahu hubby ada janji dengan anak-anak
janjinya akan belanja ais kerim magnum
sebab, sebab, sebab
anak-anak gigih menjalani ibadah puasa 





5 perisa ada...



mana aci ni, orang x posa pun dapat magnum juga
siapa cuba teka...adik la
selagi tak makan duk asyik buka 
peti sejuk sesaja 



jenuh nak habiskan  mentarang ni
maklumlah makan di bulan posa
mentarang dari sabak bernam


Friday, July 26, 2013

AEISH, AEISH


Salam Ramadhan Semua..



hari tu ada pergi pasar selayang
ada pulak orang jual tudung fareeda
untuk kanak-kanak
cantiknya, harga RM 10 saja
nak beli saya fikir 2, 3 kali
aeish bukan nak pakai pun
nak cantik tapi sekejap saja
tak sampai 5 minit dah buka tudung





mama pinjam tudung yup...



itulah dia anak dara mama
kan Qhaifa Nurin Aida Aeish


p/s - happy weekend semua...

Thursday, July 25, 2013

DAPAT PUN LAKSA TEPUNG BERAS


Salam Ramadhan Semua...


sekarang ni susah nak cari laksa dari tepung beras, dah rezeki saya hari tu bila pergi pasar ada pula padahal dah pusing 2, 3 kali  last-last jumpa  beli 2 bungkus tak payah rebus terus makan saja, lagi bersemangat nak masak laksa hari tu











buat pula puding milo lapis oreo resepi saya ambil dari blog kak liza (intai dapur) RESEPI KLIK SINI sebab saya guna bekas besar jadi lapisan atas tak tutup habis tapi menarik dan sedaplah kak...nanti nur nak cuba lagi




kira jadi lah kan


sagu gula melaka ni buat last-last minit so makannya lepas terawih lagi sejuk lagi best





aeish punya kaler merah



along aiman kaler kuning

Wednesday, July 24, 2013

POPIAH NESTUM MADU - BUAT SEKALI LICIN, BUAT LAGI


Salam Ramadhan Semua...


kalau nak tahu kulit popia ni dah 1 tahun duduk dalam freezer asyik pandang saja

kebetulan masa pergi rumah MIL tengok adik ipar buat simpulan kasih terus fikir kat rumah ada serunding daging, jom buat

akhirnya bukan jadi simpulan kasih tapi jadi popia nestum ini idea adik saya, sedap juga bila makan

buat kali pertama licin, along aiman suka betul sambil tengok tv sambil makan mana tak licin

ini akan buat lagi untuk raya pula





popia nestum madu dapat 2 balang



apalagi kena gulung la...



siap goreng belum letak nestum
siapa tolong buat  jom tengok

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^




sebenarnya buat ahad lepas bila time cuti 
posa afnan mula goyang
bila afnan nak tolong setuju saja
itupun tangan tak sudah calit nestum nak masuk mulut



yang ni afnan punya siap simpan
makan masa buka nanti

Tuesday, July 23, 2013

13 RAMADHAN - HANYA KEBAKARAN KECIL


Salam Ramadhan Semua...


tolong mama rumah terbakar..jeritan azeem masih kedengaran di telinga saya 

dah menjadi rutin harian saya  akan call anak-anak jam 1.45 ptg sebab time tu mereka dah balik sekolah rendah...semalam panggilan saya dijawab oleh azeem sambil menjerit mama rumah terbakar..cepat call papa suruh balik...bila ditanya apa yang terbakar katanya bilik angah...dalam kepala terbayang api, api, api dari jeritan azeem itu menggambar sesuatu yang teruk...ya allah

badan pada tuh dah menggigil jeritan saya pula didengari oleh bos sebab cakap kuat ditelefon...cepat siram dengan air...saya terus call jiran sebelah rumah nasib baik mak cik yah ada minta tengokkan apa yang terbakar...

mak saya pula ke surau sembahyang zohor yang ada dirumah azeem dan amzar, along aiman tak balik sekolah lagi....lega bila mak cik yah cakap api dah padam..bakul sampah dalam bilik azeem terbakar...

syukur padamu ya allah boleh dibayang kemungkinan apa yang akan berlaku...



bakul sampah yang terbakar
 tengoklah ada pemetik api lagi dalamnya..
uolls bayangkan kat dinding banyak
bahan bacaan yang saya tampal
nasib baik api tak sambar, nauzubillah...


tanya azeem macamana bole terbakar bakul sampah tu..tiada jawapan sebab tak tahu...tanya amzar dia diam saja...siasat punya siasat rupanya amzar bakar kertas dalam bilik tu..nak padam api dia tiup guna mulut lepas tu terus  buang kertas dalam bakul sampah...amzar masuk toilet pula mandi sebab nak pergi sekolah agama ...tengah pakai baju sekolah nampak ada api dalam bakul sampah apalagi menjerit panggil angah azeem..time tu pula mama call...call mama penyelamat rumah dari terbakar...alhamdulillah

rupa-rupanya semenjak ramadhan ni masing-masing ada pemetik api sendiri, senang nak main bunga api konon...lepas kejadian ini saya dan hubby dah bersikap tegas pada anak-anak...

apa yang berlaku semalam jadi pengajaran buat saya...tak bermakna baik itu ok...pasti dalam hati mereka ingin mencuba juga....




amzar yang kena rotan dengan mama....
terus tidur sementara tunggu waktu berbuka
anak-anak macam-macam perangai ada...



Monday, July 22, 2013

TAK POSA DUDUK SANA


Salam Ramadhan Semua...


aeish memang tak posa
baru 4 tahun kan
setiap kali nak makan 
waktu cuti hujung minggu la
mama mesti suruh aeish 
duduk sana (sebelah mesin basuh)

gara-gara nak elak dari abangnya afnan 
sepanjang 13 hari puasa afnan memang
tak tahan godaan asal nampak
adiknya makan atau minum
dia pun nak juga
jadi tugas mama sudah semestinya
pujuk memujuk





sinilah tempat aeish kalau makan



putu mayam fev afnan tau
bole habis semua ni



kek batik
selagi tak habis
tak kira sahur atau berbuka 
afnan akan teringat kek batik ni


Friday, July 19, 2013

BERBUKA RUMAH MIL


Salam Ramadhan Semua...


sabtu/ahad lepas kami berbuka di rumah MIL
bila petang dok fikir nak masak apa
akhirnya seisi rumah terima
cadangan hubby nak masak
bubur nasi berlauk





ada telur masin, ayam goreng, hirisan daging ayam
juga kangkung dan ikan bilis goreng




adik ipar ambil tempahan buat simpulan teduhan kasih
saya pun dok asyik tolong menyimpul
syok juga



sebelum digoreng perlu keringkan dulu dalam oven



ada pula pisang terus saya goreng
tiba-tiba teringat pisang bubuh cheese
yang hot sekarang
saya letak cheddar cheese saja
itupun licin tau



buat nasi goreng ikan bilis juga

sekian itu saja......

Thursday, July 18, 2013

CERITA PUASA AFNAN


Salam Ramadhan Semua...


tak marah kalau afnan tak puasa
kalau dibuat alhamdulillah
abang-abangnya dari 5 tahun dah disuruh puasa
bagi saya dari umur 5 tahun inilah patut diasuh

sepanjang 9 hari kita berpuasa
afnan 2 hari tak puasa
mula-mula alongnya nampak afnan minum
mama pula nampak kulit pisang dalam bakul
tak syak lagi ini sure kerja afnan
bila ditanya katanya puasa

ok tak apa mama pun dapat idea
mama minta afnan angkat 5 jari macam bersumpah
ayatnya - kalau afnan tipu mama 
nanti mulut afnan senget
dalam pada tuh afnan terdiam
dan akhirnya afnan mengaku tak puasa
afnan tak nak mulut senget mama
nanti afnan puasa penuh

dan sekarang alhamdulillah puasa penuh
saya tanya kenapa afnan tak nak puasa
katanya - acik tak nak mati
aduh kelakarlah afnan ni

^
^
^
^
^
^
^
^

hari ini baru nak share menu buka puasa kami



pecal dan serimuka...



beli vadei dan 2 sejenis yang seangkatan dengannya...



kuih buah melaka tapi guna keledek, sedap juga...


Wednesday, July 17, 2013

DAH TAHU SIAPA BUAT?????


Salam Ramadhan Semua...


kek amzar rosak
kejadian berlaku semasa 
raikan besday amzar sambil makan-makan baru ini







sebelum pergi malam tuh
afnan yang pegang kotak kek
dah tahu siap buat ha..ha..